Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Son dakika: BDDK euro dolar gibi döviz kurları için bir önlem daha aldı! - Para Haberleri

        BDDK, kurdaki spekülatif hareketlenmeleri önlemek için bir önlem daha aldı. BDDK'nın önlemine göre, bankaların Türk Lirası alımında forward işlemlerine yüzde 25 sınırlama getirildi.

        BDDK'nın açıklamasının tamamı şu şekilde:

        Bilindiği üzere bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %25’ini geçemeyeceği, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacağı, bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenemeyeceği, söz konusu oranın günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacağı daha önce kararlaştırılmıştı. Bu defa, yukarıda belirtilen sınırlama kapsamına, bankaların vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve bu gibi swap dışındaki türev işlemlerinin de dahil edilmesine karar verilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

        FORWARD İŞLEMLERİ NEDİR?

        Forward işlemleri, ileri bir tarihte teslimi söz konusu olacak herhangi bir malın vadesi, fiyatı ve miktarının işlemin yapıldığı günden belirlenerek sözleşmeye bağlandığı işlemlerdir.BDDK geçen hafta swap işlemlerine sınırlama getirerek yabancı yatırımcının düşük faizle TL ile borçlanıp döviz satın almasına engel olmuştu. Dün de forward işlemini sınır getirdi. Forward işlemi bir para biriminde belirli bir vadede kurun faizle seviyesinin belirlendiği finansal bir işlem. Yabancı yatırımcıların döviz bozdurarak TL üzerinden forward yaptığını gözlemleyen BDDK dün buna bankalar için yüzde 25 sınırı getirdi. Zira yabancı yatırımcıların bu hareketle aslında döviz bozdurdukları gözlemlense de ardından döviz forward işlemi yaptıkları görüldü. Aslında daha yüksek kurdan spekülasyon amaçlı döviz satın alma taahhüdü gerçekleştirmek istemeleri BDDK’yı harekete geçirdi. BDDK, swap işlemlerinde kapadığı spekülasyon penceresini forward işlemlerinde de sınır koyarak daralttı. Uzmanlar bu konuda menkul kıymetler cephesinde de bir sınır getirilmesi taraftarı olduklarını belirtirken benzer açığın bu alanda da olduğunu ifade ediyorlar. Yine yabancının menkul kıymet satarak açığa çıkan Türk Lirası ile geleceğe dönük spekülatif döviz talebinde bulunulabileceğini ifade ediyorlar.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa