Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Son dakika... 164 ülke kabul etti!

        Birleşmiş Milletler Göç Paktı, Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen zirvede BM üyesi 164 ülkenin oyuyla kabul edildi.

        Hukuki açıdan bağlayıcılığı bulunmayan anlaşma, göçmen işçiler ve mültecilere muamele konusunda uluslararası standartların geçerli kılınmasını öngörüyor. Göçmenlerin mesleki kabiliyetlerinin geliştirilmesi, çocukların eğitim ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasına imkan tanınması, sınırların daha iyi korunması gibi hedefler bulunuyor.

        Birleşmiş Milletler'e (BM) üye ülkelerin hazırladığı "KüreselGöçSözleşmesi" Fas'ta imzalandı.

        BM'ye üye 150'den fazla ülkenin katıldığı KüreselGöçSözleşmesine ilişkin uluslararası konferans, Fas'ın Marakeş kentinde başladı.

        Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, yaptığı açıklamada, BM KüreselGöçSözleşmesi'nin çoğunluğun oyuyla kabul edildiğini söyledi.

        BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de sözleşmeningöçmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlarla mücadelede yol haritası olacağını belirtti.

        Yasal olarak bağlayıcı olmayan bu anlaşmanın uluslararası iş birliği için bir çerçeve niteliğinde olduğunu ifade eden Guterres, anlaşmanıngöçmenlere insan haklarından yararlanma imkanı vereceğini söyledi.

        Guterres, "Bu anlaşma, sayıları 260 milyona ulaşan dünyadakigöçmenlerin yarısını teşkil eden ve zor şartlarda yaşayan mülteci kadın ve genç kızların sesi olacak." dedi.

        18 YILDA 60 BİN GÖÇMEN HAYATINI KAYBETTİ

        Düzensizgöçnedeniyle can kayıplarının da arttığına işaret eden Guterres, 2000 yılından bu yana yaklaşık 60 bingöçmenin hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

        BM 73. Genel Kurul Başkanı Maria Fernanda Espinosa da imzalanan anlaşmanın,göçmenlerin vatandaşı olduğu,göçsırasında uğradığı vegöçettiği ülkeler arasında iş birliğine olanak sağlayacağını dile getirdi.

        Son yıllarda artangöçmen hareketliliğinin, büyük oranda ölümlerle sonuçlandığına dikkati çeken Espinosa, bu anlaşmanın ülkelerin egemenliğine zarar vermediğini ve insan ticaretiyle mücadelede birtakım fırsatların önünü açacak uluslararası bir anlaşma olduğunu kaydetti.

        Yasal bağlayıcılığı olmayan,göçmenler ve mültecilerle ilgili kuralları belirlemeyi hedefleyen KüreselGöçSözleşmesi, insan hakları ve ulusal egemenlik başta olmak üzere ülkeleringöçle başa çıkmasına yardımcı olmak,göçmenlerin topluma entegre edilmesini geliştirmek ve tecrübe değişimini içeriyor.

        Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in de hazır bulunduğu iki gün sürecek konferansta çeşitli hükumet ve devlet başkanlarının da konuşma yapması bekleniyor.

        Konferansta Türkiye'yi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu temsil ediyor.

        Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Bulgaristan, Hırvatistan, ABD, Macaristan, Avustralya ve İsrail, sözleşmeyi imzalamayacaklarını duyurmuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa