Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Girişimcilik Serbest çalışmak isteyenlerin sayısı artıyor - Girişimcilik Haberleri

        Sanayi devriminin başladığı günden beri tartışma konusu olan çalışma biçimleri, günümüzdeserbest çalışan (freelancer) olmanın mı yoksa tam zamanlı çalışmanın mı verimi artırdığı sorusu ile devam ediyor.Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, dünyada ve Türkiye'de artan freelancer çalışanların sayısı, şirketlerin iş yapış şekillerine de yansıyor.

        Öyle ki, geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de, freelancer çalışanları tercih eden şirket sayısında yüzde 26 artış yaşandı. 2027 yılında ülkedeki işgücünün yüzde 36'sını oluşturan 57 milyondan fazla kişinin, freelancer olarak çalışacağı tahmin ediliyor. Son dönemde, Türkiye'de de aynı yönde bir artış söz konusu.

        REKLAM

        '5 YILDA 8.5 MİLYON KİŞİ FREELANCER OLACAK'

        Tam zamanlı personel çalıştırmayı tercih etmeyen veya projeleri için uzman bulmakta zorlanan işverenlerle, serbest çalışan uzmanları (freelancer) bir araya getiren yerli girişimlerden SanalUzman, yazılım, tasarım, çeviri, metin yazarlığı, reklamcılık, satış pazarlama, danışmanlık gibi birçok alanda proje bazlı işleri sisteminde barındırıyor. Üyelerine, istedikleri işi ve projeyi bulma kolaylığı sağlayan platform, beyaz yakalı, 18-50 yaş arası, teknolojiye hâkim, bilgisayar üzerinden iletişim faaliyeti yürütebilen uzmanlara hitap ediyor.

        Freelance çalışma sisteminin Türkiye’de her geçen gün daha da kabul gördüğünü anlatan SanalUzman Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu, “Türkiye dünyadaki serbest çalışma eğilimini yakından takip eden ülkeler arasında. 2023 yılında yaklaşık 8.5 milyon freelance çalışanın Türkiye iş piyasasındaki yerini alması bekleniyor” dedi.

        '8 BİN ÜYESİ VAR'

        SanalUzman’ın üye sayısının 8 bini aştığını, bu tablonun eğilimler hakkında önemli sinyaller verdiğini anlatan Bekiroğlu, “Beyaz yaka katılımcıların yüzde 63’ü sekiz saatlik iş gücünün yakın bir gelecekte geçerliliğini yitireceğine inanıyor. Yüzde 68’i ise işin geleneksel bir ofiste değil, farklı bir noktadan da yapılabileceği görüşünde. Araştırmalar, bir kuruma bağlı çalışanların yüzde 53’ünün önümüzdeki beş sene içinde serbest çalışan olmayı istediğini belirtiyor. Tüm bu araştırma sonuçları, serbest çalışma ve motivasyon arasında önemli bir ilişki olduğunun göstergesi. Türkiye, serbest çalışma konusunda Avrupa’da en hızlı büyüyen ülkelerden biri” diye konuştu.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa