Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ŞANLIURFA (AA) - Türkiye'de, doğum oranı yüksek iller arasında yer alan Şanlıurfa'da, aileler, ucuz ve kullanışlı olması nedeniyle hala ahşap beşikleri tercih ediyor.

        Her yıl yaklaşık 70 bin bebeğin dünyaya geldiği kentte, Haşimiye Meydanı'ndaki tarihi Nacar Pazarı'nda imal edilen el emeği beşikler ilgi görüyor. Kalitesine göre 100-250 liraya satılan beşikler, daha çok kırsal bölgelerde kullanılıyor.

        Nacar Pazarı'nda tahta beşik yapan marangoz Ömer Faruk Kışvacı, 10 yaşındayken babasının yanında çıraklık yaparak mesleğe başladığını söyledi.

        Mesleğinin bitme noktasına geldiğini belirten Kışvacı, "Daha önce doğramadan kapı, pencere, mutfak gereçleri yapıyorduk. Bunların yerini plastik ürünler alınca vatandaşların doğrama ürünlerine ilgilisi azaldı. Bizler de işlerimizin yürümesi için beşik yapımına başladık. Yaklaşık 30 yıldır el yapımı tahta beşik üretiyoruz. Bunları yapan birkaç kişi kaldı. Nacar Pazarı'nda usta sayısı her geçen gün azalıyor." diye konuştu.

        Bebeklerin ahşap beşiklerde daha fazla rahat ettiğini anlatan Kışvacı, şöyle konuştu:

        "Şanlıurfa'da, tahta beşiklere ilgi devam ediyor. Beşikleri genelikle kırsalda yaşayanlar çok tercih ediyor. Bunların taşınması hem kolay hem de fazla yer kaplamıyor. Bunun yanında beşikler diğer mobilya beşiklerden daha ekonomik ve ucuz. Yaptığımız beşikleri modeline ve malzemesine göre 100-250 liraya satıyoruz. Bazen malzemesine göre 60 liraya da sattığımız oluyor. Satışlar kötü değil şükür. Özel malzemeden de isteyenler oluyor. Onların fiyatları farklı oluyor. Örneğin cevizden isteyenler oluyor. Biz de onlara göre yapıyoruz."

        Kışvacı, mesleğin kaybolmaması için yetkililerden destek beklediklerini dile getirdi.

        Marangoz Mahmut Can da Nacar Pazarı'nda uzun yıllardan beri esnaflık yaptığını belirtti.

        Doğum olduğu sürece beşiğe her zaman ihtiyaç duyulacağını kaydeden Can, "Yıllardan beri tahta beşik yapıyorum. Beşiklere her zaman ihtiyaç oluyor. Bunlar hem ucuz hem de daha kullanışlı. Her yere taşınıyor. İnsanlar hem ucuz hem de kullanılışlı olduğu için tercih ediyor." ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Şanlıurfa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Şanlıurfa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Şanlıurfa İlçeleri
        Tüm Şanlıurfa Haberleri
         Şanlıurfa

        Şanlıurfa

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa