Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Diyabet ve kalp hastaları yaz sıcaklarında nelere dikkat etmeli?, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Uslu, diyabet belirtileri, diyabet tedavisi, kronik hastalıklar, kalp hastalıkları

        Sıcak ve uzun yaz günleri sağlıklı insanlar için keyifli saatler anlamına geliyor. Her ne kadar artan sıcaklıklar zaman zaman bunaltsa da genel anlamda ciddi sorunlar yaşanmıyor. Ancak yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönem, önlem alınmadığı takdirde kronik hastalarda önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Artan sıcaklıklar, yeme içme seçeneklerindeki artışla da birleşince özellikle diyabet, hipertansiyon ve kalp damar sertliği gibi sorunları olanlar zor anlar yaşayabiliyorlar. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Uslu, özellikle yaz aylarında en fazla şikayetle karşılaşan hasta grupları ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

        Uzayan sofralar ve tatlı meyveler diyabetlilere zarar veriyor

        Uzayan günlerde gece geç saatlere kadar yemek yeniyor. Hem uzayan sofralar hem de bu sofralarda bulunan glisemik indeksi yüksek karpuz, kavun gibi gıdalar diyabet hastalarının kan şekerlerinin yükselmesine neden oluyor. Sıcak günlerde yaşanan sıvı eksikliği de diyabet hastalarının şeker dengesini bozan bir diğer etken. Tüm bu nedenlerle diyabetlilerin yaz aylarında beslenmelerine daha çok özen göstermeleri ve güneşin altında çok fazla zaman geçirmemeleri gerekiyor.

        Damar sertliği ve hipertansiyon hastaları sıcaklara dikkat!

        Sıcaklara uyum sağlamaya çalışan vücudumuz bazı mekanizmalar kullanıyor. Vücut ısısını düşürmek için cilt damarları genişliyor, cilt kan dolaşımı artıyor ve terleme gerçekleşiyor. Sağlıklı insanların vücut ısısını düşürmede oldukça efektif çalışan bu mekanizma, kalp damar sertliği ve hipertansiyon hastalarında problemlere yol açabiliyor. Kalp bu yeni duruma ayak uydurmak için daha hızlı çalışmak zorunda kalıyor. Bu durum da kalp ritim problemlerine, kalp krizlerine, tansiyonda düşme ya da ani yükselmelere, beyin kanamalarına ve felçlere yol açabiliyor.

        KRONİK HASTALIĞI OLANLARA ÖZEL YAZ ÖNERİLERİ

        1- Vücudunuzun uyarılarını dikkate alın:

        Unutmayın ki, yaz aylarında kalp krizi ve inme gibi problemler daha sık yaşanıyor. Bu nedenle vücudunuzun sizi uyardığı durumları dikkate almalı ve olası sağlık problemlerinize eğilmelisiniz.

        2- Kardiyak muayeneden geçin:

        Özellikle eforla ilişkili göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetiniz varsa ya da baş ağrısı şikayeti yaşıyorsanız bu dönemde mutlaka kardiyak muayeneden geçmelisiniz.

        3- Tatil planınızı kontrol sonrasına bırakın:

        Kalp damar hastalığı ya da hipertansiyon probleminiz varsa tatil planlarınızı mutlaka rutin kontrolünüzden sonraya bırakın.

        4- Öğle saatlerinde dışarı çıkmayın:

        Özellikle öğle saatlerinde doğrudan güneş ışınlarına maruz kalınması uzun dönemde cilt problemleri ve belki de cilt kanserine yatkınlık yaratabiliyor. Bu saatlerde mümkün oldukça dışarıda kalmayın. Mecbur olduğunuz takdirde ise şapka, UV ışınları süzen gözlük ve yüksek faktörlü koruyucu kremler ve açık renkte kıyafetleri tercih edin.

        5- Bol sıvı tüketin:

        Aşırı terleme sıvı kayıplarına, güneş yorgunluğuna belki de ileri derecede kayıplarla birlikte güneş çarpmasına ve cilt yanıklarına da sebep olabiliyor. Bu dönemlerde sıvı açığını kapatmak için bol miktarda sıvı tüketin. Efor sarf edilecek işleri daha serin zamanlara bırakın.

        6- Doktorunuza danışmadan oruç tutmayın:

        Sürekli kullandığınız bir ilaç varsa ve oruç tutmak istiyorsanız mutlaka doktorunuza danışın. Sıcak ve uzun yaz günleri, susuzluk, uzamış açlık gibi diyabet ve kalp hastalarında koma ve ölüme kadar varan sonuçlara yol açabiliyor.

        Sağlıklı olsanız da oruçluyken beslenmenize dikkat edin

        Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa da oruç tutarken susuzluk ve açlık nedeniyle daha çok baş ağrısı, halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk yaşayabilirsiniz. Bu nedenle sahurda bol miktarda sıvı için, tok tutacak yiyeceklerden tüketin, mümkün olduğunca dışarıda vakit geçirmeyin ve özellikle de fiziksel hareket gerektiren işlerden kaçının.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa