Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık AB kan grubundakilerin felç olma riski yüksek, Harvard Üniversitesi, felç olma riski, 25 yıl süren araştırma, AB kan grubu

        Şükran ÖZÇAKMAK / AHT

        Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü, takibi 25 yıl süren bir araştırma sonucunda, bazı kan gruplarına sahip insanlarda felç geçirme ihtimalinin daha yüksek olduğunu saptadı. Yaklaşık 60 bini kadın ve 30 bini erkek toplam 90 bin hasta üzerinde yapılan araştırmada, kadın-erkek farkı olmaksızın AB kan grubuna sahip insanlarda, O (sıfır) kan grubuna oranla felç geçirme ihtimalinin yüzde 26 oranında daha fazla olduğu ortaya çıktı. Sıfır kan grubuna sahip kadınlar ise B grubu kadınlara oranla yüzde 15 daha fazla inme riski taşıyor. B kan grubuna sahip erkeklerde ise felç ihtimali daha az ancak kalp hastalığı riski daha fazla. Ayrıca A kan grubunda LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) düzeylerinin yüksek olduğu, B kan grubu taşıyanlarda da kolesterol yüksekliği ve hipertansiyonun daha sık görüldüğü gözlendi.

        ‘HALKIN YÜZDE 39’U A GRUBU KANA SAHİP’

        Daha önce yapılmış çalışmalarda AB ve B kan grubuna sahip kişilerde koroner kalp hastalığı riskinin damar duvarı bozukluklarına bağlı olarak yüksek olduğunun belirlendiğini söyleyen Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Varis Merkezi ve Damar Cerrahisi Direktörü Op. Dr. Mustafa Kemal Çalık, “Türkiye’de halkın yüzde 39’u A Rh pozitif, yüzde 29’u 0 Rh pozitif, yüzde 14’ü B Rh pozitif, yüzde 6’sı Rh negatif, yüzde 5’i AB Rh pozitif, yüzde 4’ü 0 Rh negatif, yüzde 2’si B Rh negatif, yüzde 1’i de AB Rh negatif kan taşıyor. Ülkemizde yapılmış kan grubu dağılım araştırmalarına göre O ve AB kan grubu yaygınlığı Batı’dan Doğu’ya gidildikçe artmaktadır. Hipertansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği sigara içiminin felç geçirme ihtimalini artırdığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Ancak yapılan son araştırmalar kan gruplarının da felç veya inme riski üzerinde ciddi etkisinin bulunduğunu ortaya koydu” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa