Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Anneler günü kutlu olsun, Anne sevgisi hormonlarımızı nasıl etkiler, endokrin uzmanından anne sevgisi ve hormonlar, Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz

        Her çocuğun hem beden hem de ruhsal olarak sağlıklı gelişebilmesi için anne sevgisi ve şefkatine ihtiyacı vardır. Cennetin ayakları altında olduğu annelerimizin, anneler günü kutlu olsun...

        Hayatımızı devam ettirebilmemiz, büyüyüp, gelişebilmemiz için hormonlarımızın düzenli salgılanması gerekir. Eğer kortizol hormonu az salgılanırsa hastalıklara karşı direncimiz azalır; strese karşı koyamayız, fazla salgılanırsa şişmanlık, tansiyonda artma, büyümede gerilik gibi belirtiler gözlenir. Eğer tiroid hormonumuz az salgılanırsa hem metabolizmamız yavaşlar hem de çocukluk çağında zeka gelişimimiz olumsuz etkilenir; büyümemiz olumsuz etkilenir. Büyüme hormonumuz az salgılanırsa boy kısalığı gözlenir; seks hormonları olan testosteron veya östrojen az salgılanırsa ergenlik gecikir, yine boy kısalığı meydana gelir.

        Hormonlarımızın düzenli salgılanabilmesi için neler gereklidir?

        Uygun beslenme, vitamin ve minerallerin yeterli alınması, uyku düzeninin iyi olması, aşırı zayıf veya aşırı kilolu olmamak, radyasyon, kimyasallar, elektromanyetik dalgalardan uzak durmak yani iyi bir çevre; eğer genetik veya hormon salgılanmasını bozacak herhangi bir hastalık yoksa hormonlarımızın düzenli salgılanmasını ve kaliteli bir hayat yaşamamızı sağlar.

        Bugün anneler günü… Doğa annelere kimseye nasip etmediği üreme fonksiyonu vermiş ve ürettiği canlıyı da emzirmek suretiyle halen bunca çalışmaya rağmen insanoğlunun benzerini yapamadığı anne sütü ile beslenmesine imkan sağlamıştır. Anne ile temasta olmak, anne sevgisi hem çocuğun psikolojik olarak gelişimine katkıda bulunur hem de anneden uzak kalmak stresi olmadığı için, sevgi ortamında büyüme ve gelişme ile alakalı hormonların düzenli salgılanmasında etkili olur.

        Yuva çocukları ile ilgili bir araştırmanın çok çarpıcı sonuçları vardır. Annesini kaybetmiş ve yuvaya bakım için verilmiş çocuklarda boy uzamasında yavaşlama ve akranlarından geri kalma tespit edilmiştir. Bu çocukların yıllık boy artımları akranlarına göre geri olmakta ve büyüme geriliği ortaya çıkmaktadır. Nedeni büyüme hormonu salınımının bozuk olmasından dolayı yeterli büyüme sağlanamamasıdır. Bu çocuklar bir aileye evlat olarak verilip bir anne sevgi ve şefkatine sahip olduklarında büyüme hormon salgılanmaları düzelmiş, boylarında artış gözlenmiş ve akranlarını yakalamışlardır. Oluşan sevgi ortamı ve stresin ortadan kalkması, hormon salgılanmasını olumlu etkileyerek, boy artışının normalleşmesine neden olmuştur.

        Ağır psikolojik sorunlar hormonların salınımını olumsuz etkiler. Ailede özellikle annenin kaybı, evden ayrılma gibi ağır streslerde özellikle ergenliği başlatıcı seks hormonları ve büyüme hormonunda salınım yetersizliği ortaya çıkar. Bu durum boy kısalığına ve ergenliğe geç girmeye neden olur. Ayrıca bu gibi durumlarda artan stres hormonu, kortizol, hem diğer hormonların salınımını bozar; hem de büyüme kıkırdakları üzerinde olumsuz etki yapar.

        Her çocuğun hem beden hem de ruhsal olarak sağlıklı gelişebilmesi için anne sevgi ve şefkatine ihtiyacı vardır. Cennetin ayakları altında olduğu annelerimizin, anneler günü kutlu olsun...

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa