Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları ölümcül tehdit, veremle savaşta yeni silahlar, Veremle mücadelede yeni silahlar, verem tedavisinde yeni ilaçlar, vereme alternatif çözüm, verem tedavisi

        Dünya Sağlık Örgütü son yirmi yıl içinde veremden ölenlerin sayısının yüzde elli oranında azaldığını kaydetse de, verem küresel bir sorun olmaya devam ediyor.

        Dr. Anthony Fauci: “Dünya nüfusunun üçte biri verem mikrobu taşıyor. Şimdilik hasta değiller ama olabilirler.”

        Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden Anthony Fauci, verem mikrobu taşıyanların çoğunun gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını ve HIV taşıyanların vereme yakalanma riskinin yüksek olduğunu söylüyor:“Her yıl sekiz milyondan fazla kişiye tüberküloz mikrobu bulaşıyor.” Geçen yıl bir milyon üç yüz bin kişi veremden öldü.

        ÖKSÜRÜKLE BULAŞIYOR!

        Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, ilaca dayanıklı veremin küresel bir tehdit haline geldiğini söylüyor: “Verem mikrobu öksürükle bulaşıyor.”

        Dr. Dean Schraufnagel Chicago’da yılda 200 verem hastası tedavi ediyor: “Tedavi başlar başlamaz hastalık bulaşıcı olmaktan çıkıyor.”

        Yani tedavi ve önlem birbirine bağlı: “Tedavi aslında önlem demek. Çünkü tedavi ettiğiniz hastanın, mikrobu yayması mümkün değil.”

        Sorun, tüberküloz mikrobu taşıdığını bilmeyen milyarlarca kişinin tedavi görmemesi.

        Buna rağmen, iyi gelişmeler de var: “Kamu sağlığı alanındaki önlemler sayesinde, son 10 yıldır, verem vakaları ve veremden ölenlerin sayısı azaldı.

        Mücadeleyi bırakamayız. İlerleme sağladık, bundan fazlasına gerek yok diyemeyiz.

        Uzmanlar, ilaca dayanıklı verem türünün yayılması halinde, dünyanın çok daha ölümcül bir tehditle karşılaşacağını söylüyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa