Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Müezzinoğlu: İlaç meyve değil

        Edirne'de temaslarda bulunan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Saraçlar Caddesi'ndeki vatandaşlarla sohbet etti ve esnafı selamladı.

        Bir gazetecinin, dumansız hava sahası uygulaması sorusu üzerine Müezzinoğlu, en önemli sağlık sorunlarını oluşturan nedenlerin başında tütün ve tütün ürünlerinin geldiğini söyledi. Alkol ve obezitenin de sağlık sorunlarını oluşturan nedenlerden olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, şöyle konuştu: "Türkiye olarak bu üç ayakla da bilinçlendirme süreçlerini devam ettiriyoruz. Yasaklama sürecinden ziyade, bilinçli olarak bırakabilmeliyiz. Bilinçli olarak kontrol edebilmeliyiz. Obeziteyle bilinçli olarak mücadele edebilmeliyiz. Boğazımızdan geçen her nefese, her yuduma dikkat etmeliyiz. Hareketli bir yaşama da öncelik vermeliyiz."

        Müezzinoğlu, Türkiye'de ilaç kullanımındaki artışla ilgili soru üzerine ise akıllı ilaç kullanımı ve bilinçli ilaç kullanımıyla ilgili çalışmalarını devam ettirdiklerini söyledi. Kamu spotlarıyla da bu konuya vurgu yaptıklarını belirten Müezzinoğlu, şöyle devam etti: "Aldığımızı bir torba ilaç, manavdan aldığımız bir torba meyve değildir. O kimyasaldır. Yani bunun faydası kadar, yan etkileri de olabilir. Karaciğerimiz, böbreğimiz, kan dolaşımımız... Dolayısıyla bizim nasıl olsa devlet veriyor. Nasıl olsa eczaneden alabiliyorum anlayışıyla değil, tedavim için gerekli mi, gerekli değil mi... Mutlaka hekim kontrolünde ve bilinçli şekilde ilaç kullanmamız lazım."

        'İLACIN ÜZERİNDEKİ 'DİKKAT' YAZILARINA UYMAK LAZIM'

        Toplumda genelde, "Doktora çocuğumu götürdüm bir antibiyotik bile yazmadı" şeklinde bir algı olduğunu ifade eden Müezzenoğlu, "Bu bir kusur gibi, bir baskı gibi kullanılıyor ama antibiyotik dediğimiz bir şişe süt değil, bir tablet kimyasal. O çocuğun karaciğeri, kan dolaşımına alerjik reaksiyona altyapı oluşturmamalıyız. İlacı kullanırken, üzerindeki 'dikkat' uyarılarına titizlikle uymamız lazım" diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa