Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Kansere karşı mineral takviyesi

        Stresli yaşam ve işlenmiş gıdalar yüzünden, başta kanser olmak üzere hayatı tehdit eden hastalıklardan korunmak zorlaştı. Bu noktada beslenme rejimini destekleyecek özel takviyeler büyük önem taşıyor. Kanser riskini minimuma indirecek en önemli besin destekleri; yeterli miktarda antioksidan içeren bir multivitamin ve mineral preparatı, flavonoidler açısından zengin bitki özleri, yeşil içecekler, probiyotikler ve balık yağı preparatlarıdır... Bu tamamlayıcı preparatlar en fazla yararı; sağlıklı bir diyetle birlikte düzenli olarak kullanıldığında sağlar.

        DNA'YI ONARMAYA YARDIM EDERLER

        Antioksidan, vitamin ve mineral preparatları; dokuların işlevlerini yerine getirebilmesine yardımcı olur. Vücudumuzdaki milyarlarca hücrenin her biri, zarlarının ve diğer hayati yapılarının gücünü koruyabilmek için bu bileşenlere gereksinim duyar. Öte yandan antioksidan, vitamin ve mineraller; enzim sisteminin de düzgün çalışmasını sağlar. Enzimler; hücrelerdeki hasarı onarmaktan sorumludur. Örneğin, DNA kırılgan yapıdadır ve çoğaldığında veya toksik bir molekülün saldırısına uğradığında ufalanabilir. Böyle bir hasar, hücrelerin mutasyona uğramasına yol açabilir. Bunun olası bir sonucu; kontrol dışı büyüyen hücreler, yani kanserdir. Normal şartlarda enzimler bu bölgeye doğru harekete geçer ve DNA'yı orijinal şekline geri getirir. Fakat eğer enzim üreten sistem çalışmıyorsa, hücrenin işlevi daha çok bozulur. Bu durumun diğer sonuçları arasında; yaşlanmanın hızlanması ve kanser dışındaki kronik hastalıklar da yer almaktadır.

        TEK TABLET YETMEZ

        Doğru dozları içeren çoklu vitamin/mineral formülasyonlarını bulmak için etiketlerini dikkatlice okumalısınız. Ancak bu besinlerin tümünü doğru dozlarda içeren tek bir preparat yoktur. 'Günde tek tablet' preparatları iyi düzeyde vitamin içerir fakat mineraller açısından yetersizdir. Vücudunuzun vitaminler kadar minerallere ve antioksidanlara da ihtiyacı vardır. Antioksidanlar arasında ise; betakaroten, C ve E vitamini ile selenyum ve çinko mineralleri bulunmaktadır.

        BETA-KAROTENİ TEK BAŞINA DEĞİL E VİTAMİNİ VE SELENYUM İLE ALIN

        Yapılan çalışmalar; antioksidan kombinasyonlarının, tek başına herhangi bir antioksidandan daha çok yarar sağladığını doğruluyor. Bir araştırmada; mesane kanseri olan 65 hasta iki gruba ayrılıyor. Bir gruba multivitamin-çinko preparatı veriliyor. Diğer gruba ise multivitamin- çinko preparatının yanı sıra günde 40 bin ünite A vitamini, 100 mg. B6 vitamini, 2000 mg. C vitamini, 400 ünite E vitamini ve 90 mg. çinko veriliyor. Beş yıl boyunca uygulanan destekleyici tedavi sırasında; multivitamin-çinko alan grubun yüzde 80'inde tümörün tekrarlandığı görülüyor. Bu oran megadoz vitamin alanlarda ise yüzde 40 oluyor. Aslında antioksidanların çoğu yalnızca bir veya iki konuda yararlıdır fakat yarar sağladıkları alanlarda çok etkili olurlar.

        SİGARA İÇENLER DİKKAT

        Antioksidanlar, dar bir fayda penceresine sahiptir ve ek destek gerektirmektedir. Bilim adamlarının yaptığı son çalışmalar beta-karotenin; C, E vitamini ve selenyum yokluğunda alındığında, hasara uğrayabileceğini göstermiştir. Hasara uğramış beta-karoten de karaciğer, atardamar çeperi ve akciğerler için son derece toksiktir. Özellikle sigara içenlerde kanser riskini artırdığı iddia edilmektedir. Beta-karoten; E vitamini ve selenyum ile birlikte alındığında ölümleri azaltabilir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa