Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Domates diye zehir mi yiyoruz?

        Vatandaş uyarı gelmediği için yiyor

        Türk halkı, nitrat bulunan domatesleri yetkililerden hiçbir uyarı gelmediği için yiyor. Gazetemize konuşan Gıda Yüksek Mühendisi Filiz Çalıştırır, domatese bulaşan nitratın suyla yıkanarak geçebileceğini, ancak toprağa karıştığında sorunun çözülmesinin mümkün olmadığını söyledi. Çalıştırır, 1 kilo domateste 5-10 miligram nitratın kanser yapacağı uyarısında bulunurken, zararlı böcekler için kullanılan pestisit adlı ilacın ise sinir sistemini ve solunum mekanizmasını tahrip ettiğini ifade etti.

        'Rusya'nın tavrı Bizans oyunu!'

        Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarları Federasyonu Başkanı Burhan Er ise Rusya'nın tavrını 'Bizans oyunu' olarak nitelendirdi. Tahsilat zamanlarında bu tür dedikoduların ortaya çıktığını kaydeden Er, "Avusturya, Macaristan, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelere de aynı domatesi verdik ama sorun olmadı. Zehir varsa belgelerini ortaya koysunlar" dedi.

        Domateste zehir paniği

        Rusya 'zehirli' diye Türkiye'den sebze alımını durdurdu. Elde kalan 'nitratlı' domatesler ise yarı fiyatla iç piyasada halka satılıyor... Peki sağlığımız tehlikede mi? Çünkü uzmanlar yıkamakla geçmeyen ilaç kalıntısının ölümcül hastalık riski taşıdığını söylüyor....

        Rusya, her yıl aynı mevsimde sebze ve meyvelerimizi değişik bahanelerle geri çeviriyor. Bu yıl da domates, patlıcan ve üzümde tarımsal ilaç kalıntısı olduğu gerekçesiyle alımı durdurdu. Rusya'ya gitmek üzere hazırlanan binlerce ton domatesin bir kısmı Avrupa'ya gönderilirken, büyük bir bölümü de iç piyasada tezgahlara düştü. İç piyasadaki arz fazlası ise fiyatları bir anda düşürdü. 4-5 YTL'ye satılan domatesin kilosu, 40 YKr'ya kadar indi. Böylelikle Ruslar'ın 'Zehirli' dediği domatesi Türk halkı yemeye başladı. Hiçbir resmi kurum da bu zehrin miktarını ve zararını açıklamayınca, vatandaşta bir telaş başladı.

        Takvim

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa