Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Ferahlayayım derken hasta olmayın

        Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Dalkılıç, güneş çarpması ve klimanın doğru kullanılmadığında neden olabileceği rahatsızlıkları anlattı...

        GÜNEŞ ÇARPMASI DEĞİL, SICAK ÇARPMASI

        Halk arasında bilinen güneşin aşırı sıcağından dolayı oluşan durum (çarpma); aslında vücudun aşırı tuz ve su kaybetmesi sonucu oluşan, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, bayılma, halsizlik, nefes alamama ve yüksek ateşle kendini gösteren belirtiler topluluğudur. Dolayısıyla sıcak çarpması demek daha doğru olur. Bu durumu yazın havaların sıcak olması nedeniyle insanların güneş altında çokça vakit geçirmeleri, vücudun direkt güneş ışığı alan yüzey alanının fazlalaşması ve gerekli sıvı miktarının az alınması tetikler. Aşırı sıcak nedeniyle güneş ışınları cilde direk ulaşırsa cilt yanıklarına, kurumaya ve sıvı kaybı sonucu hipovolemik şok tablosuna neden olabilir. Ciltte oluşan sürekli yanma renk değişimi dediğimiz hiperpigmentasyona (cildin bronzlaşması), bu da yaş ilerledikçe cilt kanserine dönüşebilir.

        SICAK ÇARPMASINDAN KORUNMAK İÇİN...

        Günde en az 3 litre sıvı (su ve alkolsüz içecekler) tüketin. Güneş ışınlarının dik ulaştığı 11:00-15:00 saatleri arasında güneş altında kalmayın.Güneşlenmeden önce koruyucu güneş kremi sürün. Mutlaka güneş gözlüğü kullanın. Güneş ışınlarını geri yansıtan açık renkli elbiseler giyin. Başınızı korumak için şapka kullanın. Sıcak çarpmasının belirtileri görülüyorsa; hasta serin yere alınmalı, baygınsa damardan sıvı (serum) verilmeli, ateşi düşürülmeli (soğuk kompres, buz, ılık duş vs ile) doktor kontrolüne alınmalıdır.

        YANLIŞ KLİMA KULLANIMI SİZİ HASTA EDEBİLİR

        Yazın serinlemek için bina içi ve araç içi olmak üzere iki türlü klima kullanılır. Son yıllarda üretilen klimalar serinlemenin yanında bakteri, toz, mantar ve mikropları da arındırarak bize daha sağlıklı bir ortam sunabilir. Negatif iyon yayan klimalar; sinir sistemi, dolaşım ve solunum sistemini olumlu etkileyerek özellikle astım gibi çeşitli solunum yolu hastalık riskini azaltabilirler. Bio filtreli klimalar ile bakterilerin % 95’i yok edilirken küçük toz partiküllerin % 99’u tutulur. Bu sayede zatürre (Legionella Pnomonisi gibi) görülme oranı azalır. Ancak klimalı ortamda sigara içilmesi, kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan çeşitli hastalıklar ve zatürre görülme riskini artırır. Özellikle solunum yolu enfeksiyonları (sinüzit, bronşit, zatürre) başta olmak üzere göz iltihabı, beyin iltihabı ve çeşitli kas hastalıklarına neden olabilir.

        KLİMADAN DOĞRU YARARLANMAK İÇİN

        Klima yerleştirilirken sağlığınızı olumsuz etkilememesi için gerekirse doktorunuza danışarak oda/bina içi yerleşimini sağlayın.

        Klimayı aracınızın içinde kullanırken direkt yüzünüze ve göğsünüze doğru değil, ön cama doğru yönlendirin.

        Ev içi klimaları göğse ya da sırta doğru değil; havaya veya duvara doğru çevirin.

        Klimaların filtrelerini belli aralıklarla temizleyin veya değiştirin.

        Sıcak ve klimalı ortam arasındaki ısı farkını dengeli olarak ayarlayın. Klimayı en düşük ısı ayarında değil; olması gereken ısı ayarında kullanın.

        Çok sıcak bir ortamdan klimalı ortama aniden girmeyin.

        Ateş, öksürük, göğüs yanması, nefes darlığı gibi şikayetiniz varsa mutlaka hekiminize başvurun.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa