Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık "Eczacılar arada kaldı"

        Türk Eczacıları Birliği (TEB), ilaç katılım payına ek olarak 3 kutuya kadar temin edilen ilaçlar için 3 lira, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 lira reçete katılım payı alınmaya başlandığını belirtti.

        TEB'den yapılan yazılı açıklamada, Genel Sağlık Sigortası (GSS) sisteminin uygulama geçirildiği tarihten bu yana sağlık hizmetlerinden yararlananların yaptığı ödemelerde sürekli bir artış yaşandığı, bunun nedeninin de katılım payları olduğu ifade edildi.

        İlaç, muayene ve reçete katılım paylarının tahsilinin eczacıların sırtına yüklendiği ileri sürülerek eczacıların vatandaşlarla sık sık karşı karşıya bırakıldığı öne sürüldü.

        Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan son değişiklikle reçete katılım payı uygulamasına başlandığına işaret edilerek, ''İntibak Yasası ile yüzde 1 ile yüzde 20 oranları arasında belirlenen ilaç katılım payına ek olarak 3 kutuya kadar temin edilen ilaçlar için 3 lira, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 lira reçete katılım payı alınmaya başlamıştır. Reçete katılım payının tahsili görevi de yine eczacılara düşmektedir'' değerlendirmesinde bulunuldu.

        SUT değişikliğiyle muayene katılım paylarının, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kuruluşlarında 8 liradan 5 liraya, özel sağlık kuruluşlarında ise 15 liradan 12 liraya indirildiğine dikkat çekilerek, çalışanların ikinci ve üçüncü basamak kamu sağlık kuruluşlarındaki tedavilerinden alınan 5 liranın muayene katılım ücreti olarak eczanelerce tahsil edilmesinin sürdürüleceği vurgulandı.

        Açıklamada, şunlar kaydedildi:

        ''Türk Eczacıları Birliği olarak sağlığın giderek daha fazla ticari hale gelmesi, hastaların piyasada herhangi bir mal alır gibi ilaç ve sağlık hizmeti alan birer müşteriye dönüşmesi sonucunu doğuracak katılım paylarının toplum sağlığını önceleyecek biçimde yeniden ele alınması ve yeni bir düzenlemeye gidilmesinin acil bir zorunluluk olduğuna inanıyoruz.''

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa