Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık "Aldığı her nefes bize hediye"

        Muhammed Bebek, sağlık sorunlarıyla dolu yaşamına 14 ay önce açtı gözlerini. Doğuştan getirdiği karaciğer enzimlerindeki sorun (Primer Hiperoksallüri) böbrek yetmezliğine neden olduğu için, diyalize mahkûm yaşıyordu.

        Ailesinin gitmediği hastane kalmadı. Akkuş Ailesi, ülkenin en iyi üniversite hastanelerinin birinden, “Boşuna uğraşmayın, bu kiloda çocuğa nakil yapılmaz, yapılsa bile yaşamaz” cümlesini bile duydu ama yılmadı. Ailenin arayışı, Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde umuda dönüştü. Çocuk nakilleriyle ilgili tecrübeli ekip, Muhammed Bebek’i detaylı biçimde muayene etti ve sadece böbrek nakli yapmanın sorunu çözmeye yetmeyeceğine, karaciğer fonksiyonları normal görülse bile, “genetik karaciğer” bozukluğunun Muhammed’in böbreklerinde tekrar bozulma yaratacağına karar verdi. Bu, ikinci bir nakil anlamına geliyordu.

        ON KİLO SINIRI

        "10 kilogramın altındaki bebek ve çocuklara nakil yapılamaz” inanışını kırmaya uğraşan çok az sayıda uzmanın olduğu ülkemizde, bu çocukların çaresizliğinin önüne geçmeyi hedefleyen ekip, böbrek ve karaciğer naklinin aynı anda yapılmasının Muhammed için daha avantajlı olacağına karar verdi ve bu operasyonun riskleri ile sağlayacağı yararların tüm detaylarını Muhammed’in ailesine anlattı. Akkuş Ailesi, doktorlarına güvenerek operasyona “evet” dedi. Yaşıtlarına göre gelişme geriliği olan ve sağlığı her geçen gün kötüye giden Muhammed Bebek’in, anne ve babası verici olmayı çok istemelerine rağmen, testler istenen sonucu vermeyince imdada dede yetişti. Torununa hem böbreğini, hemde karaciğerini vermekte bir an bile tereddüt etmeyen 61 yaşındaki İdris Akkuş’un karaciğerinin bir kısmı ile sağ böbreği torununa nakledildi. Böylece dünyada ilk kez bu kiloda bir bebeğe aynı anda hem karaciğer, hem de böbrek nakli yapılmış oldu. 8 saat süren ve 10 uzmanın girdiği ameliyattan sonra aileye heyecanla bekledikleri sihirli cümle söylendi; “Ameliyat çok iyi geçti.”

        3.5 AYDA 2.5 KİLO ALDI

        Henüz 11 aylıkken böylesine zor bir deneyim yaşayan Muhammed için, ikinci büyük engel ameliyattan sonraki 3 aydı. Organ naklinde kritik süreç olarak kabul edilen ilk 3 ayın küçük sorunlarla aşılması herkesi sevindirdi. Nakilden sonra böbrek ve karaciğer fonksiyonları sorunsuz şekilde çalışmaya başlayan Muhammed’in 3.5 ayda 9.5 kiloya ulaşması her şeyin yolunda gittiğini gösteriyordu. Yüzüne renk gelen, hareketsizliğinden uzaklaşan, tepki vermeye başlayan çocuklarındaki değişim, Akkuş Ailesi’ni yeniden hayata döndürdü.

        MUHAMMED’İN DOKTORLARI ANLATIYOR

        ‘Böbrek nakli için en iyi dönem 0-5 yaş arası’

        MUHAMMED’in böbrek naklini gerçekleştiren ekipten Doç. Dr. Burak Koçak şunları söylüyor: “Çocuk nakilleri en ufak bir hatayı kabul etmiyor. Yetişkin den alınan böbreği 7 kiloluk bir çocuğun vücuduna sığdırabilmek için eski böbreği çıkarıp yeni böbreği neredeyse diyaframın altından pelvise kadar olan bölgeye kadar yerleştirmeniz gerekiyor. Muhammed’in avantajı karaciğerinin de çıkarılacak olmasıydı. Yeni takılan karaciğer ortaya doğru yerleştirilince böbreğin sığma şansı arttı. Bilimsel veriler ışığında böbrek nakli olmak için en iyi dönem 0-5 yaş arası. Bu dönemde daha iyi sonuçlar alınıyor ama bunu günümüzde doktorlar bile bilmiyor. Bilmedikleri için de ‘Bu kiloda ameliyat yapılmaz’ diyorlar.”

        ‘Bugüne kadarki en zor ameliyatım’

        KARACİĞER naklini gerçekleştiren ekipten Doç. Dr. Turan Kanmaz şöyle konuşuyor: “7 kiloluk bir bebeğin karaciğeri yaklaşık 150 gram iken erişkinden alınan karaciğerin ağırlığı ortalama 200-300 gram. Sığmaması durumunda ciddi sıkıntılar meydana geliyor. Bugüne kadar yaklaşık 75 çocuğa karaciğer ve 20’nin üstünde çocuğa böbrek nakli gerçekleştirdik. Bunların içinde en zor olanı Muhammed’inkiydi.”

        ‘Genç arkadaşlarım bana gurur veriyor’

        TÜRKİYE’nin organ naklinde dünyaca ünlü isimlerinden Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, uzun yıllardır bilikte çalıştığı ekibinde bulunan genç doktorların başarısından çok mutlu. Bu tip ameliyatların yapılmaya devam edilmesiyle “standart” hale geleceğini söyleyen Kalayoğlu, haftada 5 karaciğer, 10 böbrek nakli yapan bir merkez haline geldiklerini belirterek, “Böyle bir ekiple çalışmaktan gurur duyuyorum” diyor. “İlkleri gerçekleştirirken ameliyathane ortamında kaygı veya stres duyar mısınız?” şeklindeki sorumuzu ise “Kesinlikle hayır. Kendinize güvenirseniz ameliyatın yüzde 80’ini bitirmişsiniz demektir” diye yanıtlıyor.

        ‘Aldığı her nefes bize hediye’

        AKRABA evliliği yapan 3 çocuklu Hasan ve Ayşe Akkuş çifti, doğduğu andan itibaren Muhammed’in sağlık sorunlarıyla uğraşmış ve aylarını hastane odalarında geçirmiş. “Oğlunuzu çok acı bir ölüm bekliyor” diyenler; yaşının küçük, ameliyatların çok büyük olduğunu söyleyenler; acıyarak bakan yüzler görmüşler, ama vazgeçmemişler. Memorial’deki doktorlar “Ameliyat başarılı geçerse bebeğinizin yaşam şansı yüzde 90’ın üstünde olur” deyince dünyalar onların olmuş. Anne Ayşe Akkuş, “İnsan bu kadar küçük ve masum bir bebeğin ölümünü kabullenebilir mi hiç, onun nefes aldığı her an bizim için büyük bir hediye” diyor.

        GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa