Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nişasta bazlı şeker kullanımı ‘doymayan şişman’ yaratıyor

        Prof. Dr. Bingür Sönmez, birçok hazır gıdada kullanılan mısır şurubunun, mısır nişastasının glukoz ve fruktoza dönüştürülmesiyle elde edildiğini ve şeker pancarından sağlanan şekerden hem daha tatlı, hemde daha ucuz olduğunu ifade etti.

        Prof. Sönmez,mısır şurubunun bu özellikleriyle tatlı sektöründe imalatçılar tarafından tercih edildiğini aktardı.

        HEMEN YAĞ OLUYOR

        Batılı ülkelerde mısır şurubu kullanımı için kotalar bulunduğunu, ABD’de yüzde 2, Almanya’da yüzde 8, Fransa’da yüzde 5 olan bu oranın, Türkiye’de yüzde 15 olduğunu vurgulayan Prof. Sönmez, mısır şurubunun “doymayan şişmanlar” yarattığını kaydetti.

        Şeker pancarından elde edilen çay şekerinin yüzde 50 glukoz ve yüzde 50 fruktozdan oluştuğunu, mısır şurubunda bu oranın fruktoz lehine artarak yüzde 80’i bulduğunu ifade eden Sönmez, glukoza göre daha kuvvetli bir tatlandırıcı olan fruktozun emilerek karaciğere geldikten sonrametabolize edilmek için insüline gerek duymadığını ve hızla trigliseride dönüşerek yağ olarak depolandığını bildirdi.

        ARTAN HASTALIKLAR

        Fazla fruktoz kullanılan hayvanlarda obezite, diyabet, kan yağları yüksekliği, karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon ve koroner kalp hastalıklarının görüldüğüne işaret eden Prof. Sönmez, son 30 yılda obezite ve buna bağlı hastalıkların bu nedenle yaygınlaştığını belirtti.

        NBSŞ VE NBŞ İBARELERİ

        Prof. Dr. Sönmez, obezite sonucu oluşan insülin direncinin de reaktif hipoglisemi ve açlık duygusuna neden olarak, sürekli yemek yiyen ve doymayan şişmanlar yarattığına işaret ederek bisküvi, kolalı içecekler, şekerlemeler, çikolata, gofret, ucuz hamur işi tatlılar, hazır pasta ve keklerde şuursuzca mısır şurubu şerbeti kullanıldığını ve bilgi olarak sadece “Nişasta Bazlı Sıvı Şeker’’ ifadesinin baş harfleri, “NBSŞ” hatta sadece “NBŞ’’ ibaresinin bulunduğunu kaydetti.

        Prof. Dr. Sönmez, “Gıda üreticileri tarafından tatlandırıcı olarak kullanılan ve şeker pancarından elde edilen şekerden daha ucuz olduğu için tercih edilen mısır şurubu şerbeti, kalp ve damar sağlığını önemli ölçüde tehdit etmektedir’’ değerlendirmesinde bulundu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa