Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık “Yetkililer ve basın nihayet konunun önemini anladı”

        HABERTÜRK TV Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Bulut, HABERTÜRK TV ve Gazete HABERTÜRK'ün iki haftadır masaya yatırdığı Nişasta Bazlı Şeker'deki tehlike konusunda bir son dakika bilgisi verdi.

        İşte Bulut'un konuşması:

        "Bildiğiniz gibi yaklaşık iki haftadır bu konuyla ilgili yayın yapıyoruz. Özellikle tartışma programları düzenliyoruz, uzmanları konuşturuyoruz. Bugüne kadar Türk basınından hiç kimse bizimle birlikte davranmadı. Ama dün Sağlık Bakanlığı'nda bir toplantı yapıldı konuyla ilgili. Konunun ne kadar ciddi olduğu ortaya çıktı. Yarın Tarım Bakanlığı'nda bir toplantı yapılacak. Bugün yine Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nda toplantılar düzenleniyor. Yaklaşık bir saat önce ve bu sabah yayınlanan bir ulusal gazete, yine televizyon, internet sitesi ve birkaç televizyonu olan bir grup internet sitelerinde ve büyük gazetelerinde konuyu manşetten vermeye başladılar. Yani on beş gün önce yola çıktık. HABERTÜRK Gazetesi ve HABERTÜRK Televizyonu olarak dedik ki, "Çocuklarınız için bir dakika ayırın. Nişasta Bazlı Şeker tüketimi Türkiye'de çok ciddi boyutlarda. Dünyada yasaklandı. Şu an itibariyle Türk basınının diğer büyük temsilcileri de bizimle birlikte davranmaya başladılar. Birçok konu tartışıldı, tabir-i caizse abuk subuk manşetler attılar, orada burada yazılar yazdılar, "Bunu niye yapıyorlar?" diye. Bizim niye yaptığımız gayet açık, halk sağlığı için bunu yapıyoruz. Şimdi Türk basını doğruyu gördü, bugün itibariyle, onlar da bunu haber yapmaya başladılar. Bunun peşini bırakmadan hep birlikte devam etmemiz gerekiyor. Gerçekten çok önemli, halk sağlığı söz konusu. Çocukların tükettiği o çikolatamsı, şekerimsi şeylerin içinde şeker yok. Şeker delivatili olan ve nişasta yani mısırla üretilen, üretilmesi için de içinde ne olduğu bilinmeyen GDO'lu enzimlerle reaksiyona sokulan birçok madde var. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hükümet buna çok ciddi el atmış durumda.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        "EĞER BASINSANIZ, GAZETECİYSENİZ VİCDANINIZIN SESİNİ DİNLEYİN"

        "Türk basını HABERTÜRK'ü uzun süre yalnız bıraktı ama biz bu bayrağı taşıdık; taşımaya da devam ediyoruz. Bugün tabir-i caizse peşimizden gelmeye başladılar. Bence Nişasta Bazlı Şeker'in kotasının yüzde 1'e kadar indirilmesi gerekiyor. Yüzde 1 de ilaç sektöründe kullanıldığı için. Bunun haricinde Nişasta Bazlı Şeker yani şekerimsilerin üretilen çikolatalarda, çocuk mamalarında, renkli şekerlerde kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Yüzde 15'lik kota var, yüzde 10'luktu normalde. Bakanlar Kurulu kararıyla kota yüzde 15'e çıkarılıyor. Siz bir ürün içinde ne kadar olduğunu denetleyemezsiniz. Hangisinde, ne kadar kullanılıyor? Türkiye'de üretilen yabancı kökenli içeceklerin çoğunda var. Dışarıdan ithal edilenlerin bazılarında, Türkiye'de üretilen çikolatalarda maalesef Nişasta Bazlı Şeker kullanılıyor. Bakanlar Kurulu bunu nasıl artırıp yüzde 15'e çıkarıyorsa aynı Bakanlar Kurulu bunu yüzde 1'e de indirebilir. Düzenleme yapılabilir. Türkiye'deki herkese sesleniyorum: Bakın hasta oluyoruz 2 ay iyileşemiyoruz. Hastalıklar geçmiyor, çocukların hepsi hasta. Bütün bunların sebeplerinin araştırılması gerekiyor. Ne yediğimiz, ne içtiğimiz çok önemli. Onun için basınımızın diğer mensupları da bugün itibariyle HABERTÜRK'ün iki haftadır devam ettirdiği haberleri görmüş olmaları, onlara da "Günaydın" ama mutluluk verici. Ben buradan yeniden Türk halkına sesleniyorum. Nişasta Bazlı Şeker tüketimi, yüzde 1'e indirilinceye kadar durmak yok, yolumuza devam edeceğiz. Ben her türlü baskıdan ve menfaatten ayrı olarak halk sağlığı söz konusu olduğu zaman bence hiçbir şey göz önüne alınamaz. Reklâm verendir, budur, şudur, bunlar önemli değil. Bütün basına çağrı yapıyorum buradan, eğer gerçekten basınsanız gerçekten gazeteciyseniz bunun zararlı olduğunu biliyorsanız vicdanınızın sesini dinleyin."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa