Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Uzay Terapisi

        BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

        Ukrayna notlarımıza devam ediyoruz... Seyahat denilince akla sadece yeme, içme, gezme gelmesin. Bu kez bir sağlık merkezinin kapısındayız. Ukrayna devletinin kahramanlık ve onur nişanı verdiği Prof. Volodymyr Kozyavkin karşılıyor bizi. Prof. Kozyavkin, elle tedavi yöntemiyle beyin felci ve sinirsel (nörolojik) kaynaklı bazı hastalıklardan muzdarip çocukları tedavi ediyor.

        Prof. Kozyavkin, sohbetimizde 1980'lerin başında Kozyavkin beyin felci olan çocukların kas tonosunu iyileştirmek için elle terapiyi kullanmaya başladığını anlattı. Fakat çocukların omurgaları, pek çok açıdan, yetişkinlerin omurgasından çok farklı olduğu için, bilindik elle terapi tekniklerini uygulamak pek mümkün değildi. Bu yüzden Prof Kozyavkin, yeni tekniklerin geliştirilmesi gerektiğini fark etti ve 10 yıllık bir uğraşın ardından Uzay Terapisi'ni çıkardı.

        UZAY TERAPİSİ NEDİR?

        Bu yöntemin temeli, belkemiğinin (omurganın) biyomekanik bir tarzla düzeltilmesine dayanıyor. Terapide zarar görmüş bölgeye bitişik beyin bölümlerinin "açılması" amaçlanıyor. Bu da el kullanılarak geliştirilen bir tedaviye dayanıyor. Hastanın organizmasının geliştirebileceği telafi mekanizmaları bulmak amaçlanıyor. En azından kısmen kaybolan işlevin iyileştirilmesi amaçlanıyor. Vakaların yüzde 90'ında olumlu sonuçlar alınmış.

        Tedavi genel anlamda insan organizmasının telafi edici ve rezerve mekanizmalarını, spesifik olarak da beyini, açan kapının anahtarını bulmamızdır. Bu rezervler harekete geçirilerek hastanın hayatın gerektirdiği çeşitli işlevlere adapte olması sağlanıyor. Terapinin temelinde fiziksel terapi var. İlaç ya da ameliyata ise gerek yok. Tedavide, omurga ve onun eklemlerine uygulanan düzeltici baskıya yönelik teknikler var.

        Reflexoterapiyi, kinetoterapiyi, karma ve elle uygulanan terapiler de kullanılıyor. Ukrayna'nın Truskavets kasabasında bir hastanede beyin felçinden, diğer ciddi hastalıklardan, omurga yaralanmalarından muzdarip çocuklar kendilerine bakmayı, yürümeyi ve konuşmayı öğreniyorlar. Denildiğine göre iki ya da üç hafta sonra iyileşme süreci başlıyor.

        Bu kadar bilgiyi aldıktan sonra Prof. Kozyavkin ile de kısa süreliğine de olsa sohbet imkânı edindik:

        Bu zamana kadar kaç hasta geldi?

        50 ülkeden 40 bin üzeri hasta bu kliniğe geldi ve tedavi oldu. Genelde Batı Avrupa: Almanya, İsviçre, Macaristan; Suudi Arabistan, Kuveyt, Abu Dabi gibi ülkelerden hastalar geldi. Birçok üniversite ile çalışmalarımız oldu. Sadece eğitim alanında değil ciddi araştırmalar da yapmaktayız. Kırım'da da bir klinik yapıyoruz. Devlet Başkanı tarafından destekle bu klinik kuruluyor.

        Uzay Terapisi neler sağlıyor?

        Metod duruşu düzeltiyor, baş tutmayı sağlıyor, denge sağlıyor, yürümeyi sağlıyor, dokunma hissini geliştiriyor.

        Hangi hastalıkları tedavi ediyor?

        Engelli çocukların tedavileri gerçekleşiyor. Yeni teknolojilere göre bütün dünyadan hastalar geliyor ve iyileşiyorlar. Daha çok omurga ve eklemlerle ilgili hastalıkları tedavi ediyoruz.

        Tedavi için yaş önemli mi?

        Sadece hareket mekanik olarak yetersiz olduğunda biz müdahale ediyoruz. Hastayı görüyoruz, teşhisi koyuyoruz ve tedaviye başlıyoruz. Sadece dokunarak değil, fizyoterapiden de faydalanıyoruz. Tedavimizde gizlilik durumumuz yok. Çocuğun kaç yaşında geldiği çok önemli. Ne kadar erken tedavi olursa sonuç o kadar olumlu olur.

        "Şu yaşa kadar gelinirse tedavi başarılı olur" diyebilir misiniz?

        Bunu söylemek zor. Çocuk yaştan başlayıp, 40 yaşında bize gelen hastalarımız da var.

        Türkiye'ye geldiniz mi? Türkiye'den doktorlarla görüştünüz mü?

        Üç kez geldim ama başka yerlere giderken aktarmalı uçuşlar için havalimanında bulundum. Türk halkına minnettarım. Gururla bakıyorum. Türkiye'nin 20 yıl önceki ekonomik durumunu biliyoruz. Şimdi çok farklı bir durumda. Bizden de ileri. Maalesef Türkiye ile bu tedaviler hakkında çalışmalarımız olmadı.

        Peki Türkiye'den bir ekip geldi mi?

        Biz kimseyi davet etmedik. Ama bu konuda ciddi bir işbirliğimiz olmadı. Biz bir reklâm yapmıyoruz. Bizi bulmaları gerekiyor. Ama Türkiye'den gelen hastalar oldu. Yılda 70 kişi tedavi için Türkiye'den geldi.

        Prof. Kozijavkin'in tedavi yönteminde neler var?

        * Tedaviler rehabilitasyon temelinde yürüyor ve farklı metodlar kullanılıyor.

        * Fizik tedavi, masaj, ritmil jimnasyik, mekanoterapi gibi farklı yöntemlerden faydalanıyor.

        * Tedavide amaç fiziksel engelli kişilerde sosyal hayata adaptasyonu artırmak. Onları hayata bağlanmak. Bu yöntemde kullanılan masaj vs gibi konular iyileşme hedefini taşıyor.

        * Bu zamana kadar gelen hastaların % 75’de baş kontrolü gözlendi. % 62 hasta oturma deneyimini geri kazandı, önceden yürüyemeyen % 19 hasta desteksiz yürüme deneyimini geri kazandı, % 87 hasta spastik olarak kasılı olan avucunu açabildi.

        * Tedavide özel kıyafetler kullanılıyor. Bu kıyafetler vücuttaki dengeyi sağlıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa