Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Şeker hastası grip aşısı olmalı

        İÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Prof. Dr. İlhan Satman Gazete Habertürk'ün Sağlık sayfasında bir okurun sorduğu "59 yaşında ve 10 yıldır şeker hastasıyım. Geçen yıl domuz gribi aşısındaki karmaşa nedeniyle aşı olmadığım halde hastalanmadım. Bu yıl grip aşısının içinde domuz gribi mikrobunun da olduğu söyleniyor, aşı olmaktan çekiniyorum. Ne yapmalıyım?" sorusunu yanıtladı...

        "Grip virüsleri her yıl sonbahar-kış aylarında salgınlara neden oluyor ve milyonlarca kişinin hastalanmasına yol açıyor. Grip, sağlıklı kişilerde birkaç günlük yatak istirahatı ile geçen bir hastalık olmasına rağmen, ilaç kullanımının artması, iş verimi ve üretimin azalması nedeniyle ekonomik kayıplara sebep olabiliyor. Grip salgınları, yüksek risk grubunda bulunan çok küçük çocuklar, yaşlılar ve şeker, bronşit, astım, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve bağışıklık sistemini ilgilendiren kronik hastalıkları olanlarda çok daha ağır seyredip zatürreeye yol açabiliyor. Bu kişilerde hastaneye yatış ve ölüm riski artıyor. Bu nedenle sağlık otoriteleri özellikle risk grubundaki kişilerin her yıl grip aşısı yaptırmalarını tavsiye ediyor.

        MUTLAKA YAPTIRIN

        Grip aşısı, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda, bir önceki yıl salgına yol açan virüsleri de kapsayacak şekilde hazırlanıyor. Dolayısıyla bu yılın grip aşıları geçen yıl domuz gribi dediğimiz salgına yol açan A-H1N1 virüsünü ve ayrıca AH3N2 ile B virüslerini de kapsıyor. Bu konuda geçen yıl yaşanan gereksiz polemikleri göz ardı edip aşı yaptırmanızı öneriyorum. Çünkü aşı olmak, özellikle risk gruplarındaki kişilerde grip komplikasyonlarına bağlı hastaneye yatışları yüzde 60, bu sorunlar nedeniyle ölüm riskini yüzde 80 oranında azaltıyor. Grip aşısının her yıl ağustos-ocak döneminde yapılması gerekiyor. Şeker hastalarının en azından yaşamları boyunca bir kez zatürree (pnömoni) aşısını da yaptırmaları uygun görülüyor. Kişinin şeker hastası olduğunu belirten sağlık raporu varsa, doktoru tarafından reçete edildiğinde grip ve zatürree aşılarının bedelleri devlet tarafından karşılanıyor."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa