Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Çocuklarda apandist

        Çocukta önce göbek çevresinde başlayan karın ağrısı, saatler geçtikçe karnın sağ alt tarafına yerleşir. Dr Nilüfer Toprakçı çocuğun bir şey yiyemediğini, kusmaya başladığını söylüyor. Çocuğun yürüyemediğini, iki büklüm yatıp kaldığını ifade ediyor. Çocuklarda bu şekilde kendini gösteren apandisite dikkat!

        Apandisit nedir?

        Apandisit, apendiks adı verilen körbarsağın iltihaplanmasıdır. Apendiks, ince barsak ile kalın barsağın birleştikleri bölgede, kalın barsağın uzantısı olan ve bir eldiven parmağı şeklinde bir organdır. Yaklaşık 5-15 cm uzunluğunda ve dıştan dışa çapı da 3-6 mm’dir.

        Apandisit nasıl iltihaplanır?

        Acıbadem Hastanesi'nden aldığımız bilgilere göre; genellikle bu organın dar olan iç boşluğunun herhangi bir nedenle tıkanması (sıklıkla sert dışkı parçaları ya da bitkisel kökenli bir tıkaç, örneğin uygun boyda bir çekirdek ile) sonucu, tıkanıklığın gerisinde kalan kısımda enfeksiyon yani iltihaplanma başlar.

        Belirtiler nasıldır?

        Karın ağrısı, kusma ve iştahsızlık en temel yakınmalardır. Ağrı, başlangıçta göbek çevresinde olmakla birlikte bir süre sonra karnın sağ alt bölgesine yerleşir. Sürekli bir ağrı olup giderek artar. İştah genellikle kaybolur ve bir çok hastada kusma tabloya eşlik eder. Ateş genellikle ilerlemiş tabloda bulunur ve genellikle halk arasında “patlamış apandisit” olarak bilinen perforasyon, yani iltihabın karın içine yayılması ile birliktedir.

        Tanı nasıl konur?

        Tanı muayene ile konulur. Akyuvarların(lökosit) yüksekliği, boğaz iltihabı ya da idrar yolu iltihabı varlığında da olabildiğinden dikkatle değerlendirilmelidir. Son yıllarda ultrasonografi cihazlarında giderek kalitenin artması ile apandisit tanısında oldukça yardımcı bir görüntüleme yöntemi olmuştur. Gereken durumlarda bilgisayarlı tomografiden de yararlanılabilmektedir.

        Apandisit nasıl tedavi edilir?

        Tedavisi cerrahidir. Açık cerrahi ya da Laparoskopik yöntemle yapılabilmektedir. Yakınmaların başlangıcından itibaren ilk 24 saat içinde yapılan operasyonlarda genellikle perforasyon yoktur. Hastalar sıklıkla 24 saat içinde hastaneden çıkabilmektedirler. Gecikmiş olgularda hastanede kalış süresi de uzamaktadır.

        Pudra

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa