Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Türkiye yaşlanıyor

        Türkiye'de bakıma muhtaç yaşlı sayısının 2050 yılında 14 milyona ulaşacağını belirten gerontolog Doç. Dr. İsmail Tufan, "Yaşlı kişilere uzun süre bakan kişiler de psikolojik olarak bakıma muhtaç hale geliyor. Bu nedenle Türkiye'nin Almanya'daki gibi yaşlı bakım modeline geçmesi gerekiyor" dedi.

        Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Tufan, 2050 yılında Türkiye'de 14 milyon kronik hasta, engelli ve bakıma muhtaç yaşlı olacağını söyledi. Türkiye'nin Güney Kore'den sonra en hızlı yaşlanan ülke olduğunu belirten Tufan, 1960'tan sonra 60 yaş üzeri nüfusun yüzde 57, 80 yaş üzeri nüfusun ise yüzde 266 oranında arttığını açıkladı.

        TÜRKİYE YAŞLANIYOR

        Türkiye'de bugün 10 milyonun üzerinde yaşlı nüfus bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Tufan, "Türkiye'nin çok genç bir nüfusa sahip olması Türkiye'nin yaşlanmadığı anlamına gelmez. 2050 yılında Türkiye'nin nüfusu 101 milyon olacak. Bakıma muhtaç yaşlı sayısı ise 14 milyona ulaşacak. Bu yaşlıların bakımı ve sağlık sorunları için devletin çok büyük bütçeler ayırması gerekecek" dedi.

        ALMAN MODELİNE GEÇİLMELİ

        Gerekli adımlar atılmazsa Türkiye'nin yaşlı bakımı konusunda çok büyük sıkıntılar yaşayacağını söyleyen Tufan, "Yaşlılara genellikle kızı, gelini, kız kardeşi yani kadınlar bakıyor. Uzun süre yaşlılara bakan kişiler de bir süre sonra psikolojik olarak bakıma muhtaç hale geliyor. Bu nedenle yaşlı bakımının bu işin eğitimini almış kişilerce yapılması gerekiyor. Türkiye'nin acilen Almanya'daki gibi yaşlı bakım modeline geçmesi gerekiyor" diye konuştu.

        250 BİN ALZHEIMER HASTASI VAR

        Türkiye'nin öncelikle yaşlı nüfus sorununun farkına varması gerektiğini vurgulayan Tufan, "Yaşlılık, Türkiye'nin milli davası olmasına rağmen bu konuyla ilgili bilimsel çalışma çok az. Türkiye'de bugün 250 bin Alzheimer hastası olduğu söyleniyor ancak ne Sağlık Bakanlığı'nın ne de TÜİK'in Alzheimer hastalarıyla ilgili bir araştırması bulunmuyor. Yaşlılıkla ilgili beklenen sorunların ve çözüm yollarının ortaya konulması gerekiyor" dedi.

        ALMANYA'DA YAŞLI BAKIMI NASIL YAPILIYOR?

        Almanya'da yaşlı bakımı eğitimli profesyonel kişiler tarafından icra ediliyor. Resmi verilere göre, Almanya'da yaşlıların üçte ikisinin bakımı, kendi aile üyeleri veya yakınları tarafından yapılıyor. Bu servisi üstlenen aile üyeleri için devlet bakım parası ödüyor. Yaklaşık 440 bin civarındaki yaşlının bakımı ise, bu işi meslek edinmiş uzmanlar tarafından sağlanıyor. Yaşlı bakımının başlı başına bir sektör haline geldiği ülkede bakım yurtlarının sayısı da giderek artıyor. Almanya'da yaşlı bakım eğitimi alıp mobil bakım servisi kuranlar da her geçen gün çoğalıyor.

        AHT - SONER ÖZCAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa