Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık HIV'li kan verilen Y.O'ya tazminat

        Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) İzmir'de 1996 yılında Kızılay'ın HIV'lı kan verdiği küçük Y.O'nun ailesine 381 bin Euro tazminat ödenmesine karar verdiği bildirildi.

        Ailenin avukatlarından Mehmet Emin Keleş, Kızılay aleyhine açtıkları tazminat davasının 1997'de sonuçlandığını ancak Sağlık Bakanlığına karşı açtıkları davanın ancak 2008 yılında sonuçlandırılabildiğini söyledi.

        Adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini, müvekkillerine tatmin edici tazminat ödenmediğini savunan Keleş, bu iddialarla 1998 yılında AİHM'e 4 milyon lira tazminat istemiyle başvurduklarını hatırlattı.

        AİHM'in 300 bin Euro'luk bölümü maddi, 78 bin Euro'luk bölümü manevi, 3 bin Euroluk bölümü de yargılama gideri olarak toplam 381 bin Euro tazminat ödenmesine karar verdiğini belirten Keleş, şunları kaydetti:

        ''Bildiğimiz kadarıyla bugüne kadar Türkiye aleyhine şahıslar açısından verilmiş en yüksek tazminat. Biz davayı açarken ülkemiz aleyhine uluslararası yargı organına gitmekten üzüntü duyduk. Ancak başka çaremiz kalmadığı için bu yola başvurduk. AİHM'in Y.O'nun sağlık harcamalarının Türkiye tarafından karşılıksız ve ücretsiz karşılanmasına karar vermesi de sevindirici.''

        Avukat Mehrigül Keleş ise AİHM'in kararının, benzer olayların yaşanmaması adına caydırıcı nitelikte olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

        ''Hükümetin denetimleri yapması, sağlık sistemini buna uygun dizayn etmesi, etkili iç hukuk yolları oluşturması gerekir. Biz ceza hukuku yönden hiçbir sonuç alamamıştık. Çünkü dönemin Sağlık Bakanı ve memurlar yönünden dokunulmazlıklar karşımıza çıkmıştı. Verilen tazminatlar ise yetersiz, tatmin edici boyutta değil. Yargılama süreci çok uzun. Çocuk doğduğu yıl biz hukuk mücadelesine başlamıştık, şu an 13 yaşında. Verilen karar aile açısından tatmin edici ama ülkemiz açısından, hukuk açısından üzücü.''

        Y.O'nun sağlık giderlerinin ücretsiz sağlanması açısından ilgili kuruluşlara yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığını anlatan Keleş, bu yönüyle de kararı olumlu bulduklarını kaydetti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa