Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kadınlar dikkat!

        Tırnağınıza sürdüğünüz cila, göz kapağınızda egzamaya neden olabilir. Ya da saçınıza sürülen boya yüzünden soluğu bir hastanenin acil servisinde alabilirsiniz. Bitkisel ürünlerin alerji yapmayacağını düşünenlerdenseniz bu konudaki görüşünüzü de değiştirmelisiniz. İşte dikkatli kullanılmayan kozmetik ürünlerin sağlığınıza etkileri...

        Deri, saç ve tırnakları daha güzel göstermek için kullanılan ve ilaç içermeyen, “kozmetik” olarak adlandırdığımız ürünler, bazen zararlı etkiler yaratabiliyor. Bu zararlar toksik ve alerjik yan etkiler olarak ortaya çıkıyor. Toksik etkiler, ürünlerin uygulandığı bölgede lokal zararlar oluşturabileceği gibi, kozmetiklerin içindeki kimyasal maddeler, deriden emilip kana karışarak iç organlara zarar verip “kanserojen” etki yapabiliyor. Alerjik etkiler ise hem deride hem de tüm vücutta yaygın alerjiye neden oluyor. Kozmetiklerin toksik ve alerjik etkileri güneş ışınları ile artış gösteriyor. Yaygın inanışın tersine pahalı ve bitkisel kozmetikler de alerji nedeni olabiliyor.

        ÖNCE TEST EDİN

        Alman Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Ümit Ukşal, “Yeni bir kozmetik ürün, kullanılmadan önce küçük bir alana sürülerek bu ürünün alerji yapıp yapmadığı test edilmelidir. Başkasına çok iyi gelen bir kozmetik ürün bir başka kişide ağır alerjik reaksiyon yapabilir” diye uyarıyor. “Kozmetik alerjiler ilk kullanımda değil daha sonra ortaya çıkar” diyen Prof. Ukşal, aynı anda üst üste farklı kozmetik ürünler sürülmesi veya ürün sürüldükten sonra güneşe çıkılması durumunda alerji olasılığının arttığına dikkat çekiyor. Cildi kuru ve açık renk olanlarla alerjik bünyeli kişiler ve çocuklarda kozmetik alerjisi riski daha fazla görülüyor.

        Koruma önlemleri

        • Çocuk ve gençlerin kozmetik kullanmaması, cilt kuruluğu ve güneşten korunmak için dermatolog önerisiyle ürün alması gerekiyor.
        • Saç ve vücut temizliğinde Ph’ı 5.5 olan nötr şampuan ve sabunlar, bunların bulunmadığı durumlarda boya ve parfüm içermeyen doğal beyaz sabun öneriliyor.
        • Güneşe çıkarken kozmetik kullanılmaması, sadece 30 faktör ve üzerinde koruma faktörü içeren ürünler kullanılması yararlı bulunuyor.
        • Aynı anda üst üste çeşitli kozmetik kremler sürülmesi yerine, uygun olan tek ürün kullanılmalıdır deniyor.
        • Cilt bakımı için boya ve parfüm içermeyen ürünlerin tercih edilmesi öneriliyor.
        • Bitkisel kozmetiklerin daha az zararlı olduğu veya alerji yapmayacağı düşüncesinin yanlışlığına dikkat çekiliyor.

        Çocuğa makyaj malzemenizi kullandırtmayın

        Göz kapakları, derinin en ince ve hassas bölgesi olduğu için, bu bölgeye sürülen kozmetiklerde egzama gibi reaksiyonlara sık rastlanıyor. Tırnak cilası sürülen elin göze değmesi ile bu bölgede kızarıklık, pullanma ve egzama ortaya çıkıyor. Özelikle küçük çocukların büyüklere özenerek kozmetik kullanımına ilgi göstermeleri, uzmanlar için tehlike işareti olarak görülüyor. “Göz kapağı egzamalarında yapılan alerji testleri bunların tırnak cilasına bağlı olduğunu gösteriyor” diyen Prof. Dr. Ümit Ukşal, bu nedenle çocuklara oje sürülmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

        Boya, anne karnındaki bebekleri de etkileyebilir

        Prof. Dr. Ümit Ukşal, “Saç boyaları çok ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir” diyor. Bu reaksiyonlar “kontakt dermatit” olarak adlandırılıyor. Bu durumda saçlı deri, göz kapakları, dudaklar ve tüm yüz ileri derecede şişiyor. Saç boyalarının içindeki kimyasal maddeler ödem nedeniyle nefes darlığı ve solunum sıkıntısı yaratabiliyor. Hamilelikte saçlı derideki yağ salgısı azalıp deri daha kuru bir hal alıyor. Prof. Dr. Ümit Ukşal, “Saç boyalarının anne karnındaki bebekte yapacağı toksik etkiler bilinmediği için hamileler saç boyası kullanmamalıdır” diyor.

        GAZETE HABERTURK - CEYDA ERENOĞLU

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa