Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 10 yaşında çocuğa soluk borusu nakli

        İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberinde, ölen bir kişinin soluk borusunun iskelesine, çocuğun boğazına yerleştirilmeden önce çocuktan alınan kök hücrelerin enjekte edildiği, böylece organ nakli ameliyatlarında karşılaşılan bir sorun olan, nakledilen organın vücut tarafından kabul edilmemesi olasılığının sıfıra indirildiği bildirildi.

        Haberde, kök hücrelerin çocuğun kemik iliğinden çıkarıldığı ve işlemden 4 saat sonra kullanıma hazır olduğu, ameliyatın, hafta başında Londra'daki Great Ormond Street Hastanesinde yapıldığı, çocuğun kendi başına nefes aldığı ve konuştuğu belirtildi.

        Gazete, böylece ilk kez bir çocuğa, kök hücrelerin yardımıyla organ nakli ameliyatının yapıldığını, cerrahların da ikinci kez, soluk borusunu yerleştirmeden hemen önce organa kök hücreleri enjekte ettiğini yazdı.

        Haberde, kimliği açıklanmayan çocuğun hücrelerin büyümesinin izlenecek olması nedeniyle hastanede kalmayı sürdüreceği, soluk borusunun iki hafta içinde oluşumunu tamamlamasının beklendiği, bu süre içinde organın suni bir soluk borusuyla destekleneceği kaydedildi.

        Daha önce yapılan bir ameliyatta, organ nakledilmeden birkaç ay önce kök hücrelerin yerleştirildiği soluk borusu laboratuvar ortamında büyütülmüştü.

        ÇOCUĞUN RAHATSIZLIĞI

        Gazete, çapı sadece bir milimetre olan bir soluk borusuyla doğduğu için kendi başına nefes alamayan çocuğa, o dönemde ilk olarak soluk borusunu metal bir iskeleyle genişletme ameliyatı yapıldığını, bu yöntemin bir yıl işe yaradığını, ancak metal iskelenin büyük bir damarı delmesi nedeniyle ağır kanamayla sonuçlandığını yazdı.

        Bunun üzerine çocuğa yapılan acil müdahalede deliğin kapatıldığı, bağışlanan bir soluk borusundan alınan bir parçanın yama olarak kullanıldığı ve yapılan bu işlemin de 10 yıl sorun çıkarmadığı kaydedildi.

        Çocuğun soluk borusundaki metal iskelenin geçen yıl kasım ayında yine bir damarı deldiği, kanamanın kontrol altına alındığı, ancak doktorların, geçerli tedavi seçeneklerinin kalmadığı bildirildi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa