Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 'Tuzsuz hayat' için 2. adım yolda

        Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kişi başı günlük tuz tüketimi 5 gramla sınırlarken, Türkiye'de bu oran 12 grama kadar çıkıyor.

        Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan, yaptığı açıklamada, fazla tuz tüketiminin yüksek kan basıncına yol açtığını ve bunun Türkiye'de ölümlerin nedeni olarak gösterilen kalp hastalıkları için birinci derecede risk faktörü taşıdığını söyledi.

        "TUZ TÜKETİMİ 15 GRAMDAN 12 GRAMA İNDİ"

        Aşırı tuz tüketiminin, inmelerin de en önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkati çeken Şencan, fazla tuzlu beslenmenin mide kanseri, osteoporoz (kemik erimesi), böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğunu ifade etti. Şencan, bu nedenlerle halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok sektörlü yaklaşımla toplumda tuz tüketimin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için ulusal program oluşturulduğunu anlattı.

        Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında, "Tuz Azaltma Programı"nın uygulamaya konulduğunu anımsatan Şencan, "Türkiye'de günlük tuz tüketimi, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) tavsiye ettiği miktarın üç katıdır. Bunun düşürülebilmesi için yürütülen çalışmalarla tuz tüketimi kişi başına 15 gramdan 12 grama indirildi" dedi.

        "ZEYTİN VE PEYNİR BAŞI ÇEKİYOR"

        Yeni yapılacak düzenlemelerle gıdalardaki tuz miktarının biraz daha azaltılacağına işaret eden Şencan, "Gıdaların bazılarında yüzde 20, bazılarında yüzde 15 azaltılacak. Toplamda alınan tuz, 15 gramdan 12 grama indi. Bunda yaklaşık yüzde 20'lik azalma var. Bunda da yine yüzde 20 daha azaltmayı hedefliyoruz. Gıdalardaki tuzu azaltmaya devam ediyoruz, çünkü hala yüksek" diye konuştu.

        Şencan, daha önce yapılan düzenlemeyle bazı gıdalarda yapılan indirimlerin hala yeterli olmadığının altını çizerek, "Zeytindeki indirilen tuz miktarı yeterli değil ve daha da indirim yapılacak. Peynir de aynı şekilde indirilecek. Bunun gibi farklı gıdalarda ne kadarlık bir tuz azaltımına gidileceği belirlenecek" açıklamasında bulundu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa