Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 8 yaşındaki Yakup Akbalık'a ABD'den gelen ilik nakledildi

        Antalya'da 3 aylıkken immün yetmezliği teşhisi konulan 8 yaşındaki Yakup Akbalık, ABD'den gelen ilikle hayat buldu. Adana'da yaşayan Nurettin ve Şükran Akbalık çiftinin ikinci çocukları olarak dünyaya gelen Yakup Akbalık, 3 aylıkken rahatsızlanarak hastaneye götürüldü.

        Hastanede enfeksiyon kaptığı öğrenilen ve tedavi edildikten sonra taburcu edilen Akbalık, sık sık enfeksiyon geçirmeye başladı. Aile, minik bebeğin hastalığının daha iyi incelenmesi için Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesine başvurdu. Burada yapılan tetkiklerde minik Akbalık'a immün yetmezliği teşhisi kondu.Bağışıklık sistemi oldukça zayıf olduğu için sürekli rahatsızlıklar geçiren ve bu nedenle hayatının büyük bir bölümü hastanelerde yatılı tedavi görmekle geçen Akbalık'ın sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmesi için ilk nakli olması gerektiği bildirildi.

        "AİLEDEN UYUMLU VERİCİ BULUNAMADI"

        Aile nakil için Antalya'ya geldi. Donör olmak için hastaneye başvuran anne ve babanın iliklerinin minik Akbalık'a uyumlu olmadığı belirlendi. Bunun üzerine ailenin çok sayıda yakını da hastaneye gönüllü olarak ilik vermek için başvursa da yapılan tetkiklerde uyumlu verici bulunamadı.Sağlık Bakanlığının yaptığı taramalarda da Türkiye'den uygun ilik bulunamayınca yurt dışındaki ilik bankalarına başvuruldu ve aileyi sevindiren haber ABD'den geldi. ABD'deki bir kişinin iliğinin Akbalık'a uyumlu olduğu belirtildi. Aile nakil için geri sayım yaparken evde fenalık geçiren çocuk acilen hastaneye kaldırıldı. Hastanede yapılan tetkiklerde beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Akbalık, tedaviye alındı. Beyin kanaması nedeniyle sağ gözünde yüzde 90, sol gözünde ise yüzde 50 görme kaybı oluşan Akbalık, bir süre tedavi gördükten sonra taburcu edildi.

        İLİK YÜZDE 92 ORANINDA TUTTU

        Beyin kanamasıyla ilgili tedavisi tamamlanan Yakup Akbalık'a ABD'den gelen ilik nakledildi. Prof. Dr. Akif Yeşilipek tarafından başarıyla nakledilen iliğin ardından Akbalık, sağlığına kavuştu. Akbalık, yüzde 92 tuttuğu belirtilen ilikle hayat buldu. Baba Nurettin Akbalık, yaptığı açıklamada, ABD'de hiç tanımadıkları bir insanın iliğiyle oğlunun sağlığına kavuştuğunu söyledi.Hayatlarının hastanelerde geçtiğini anlatan Akbalık, "Oğlum 8 yıldır bu hastalıkla mücadele veriyor. Bu mücadelede onu hiç yalnız bırakmadık. Umarım kötü günler geride kalır ve tekrar o günleri yaşamayız. Oğlumun ilik nakliyle ilgili süreci tamamlandı. Artık gözleriyle ilgili tedavi sürecine başlayacağız." diye konuştu.Yaklaşık 3 yıldır Antalya'da olduklarını ve bu süreçte çalışamadığını belirten Akbalık, "Çevremizdeki hayırsever insanların yardımıyla hayatımızı sürdürüyoruz. Herkesten Allah razı olsun" dedi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa