Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Korkunç virüsü taşıyan sinekler Türkiye'de de varmış!

        Brezilya’da başlayan ve hamile kadınlara bulaşması sonucunda kusurlu bebekler doğmasına neden olan Zika virüsü ile ilgili endişe her geçen gün artıyor. Hızla yayılması ve tedavi edici ilacının olmaması üzerine Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), küresel çapta acil durum ilan ettiği Zika virüsü ile ilgili açıklamalar yapan Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, virüs için bulaştırıcı olan Aedes cinsi sivrisineklerin Türkiye’de de bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Türkoğlu, “Sivrisinek aktivitesinin bulunmadığı kış mevsiminde ülkemizde bir salgın tablosunun çıkması beklenmese de yaz aylarında salgından etkilenmemek için önlemler alınmalı” diye konuştu.

        HIZLA YAYILIYOR

        Sivrisinekler aracılığı ile bulaşan Zika virüsü tüm dünya tarafından endişe ile takip ediliyor. Brezilya’da 2015 yılında başlayan salgın sırasında enfekte olan gebelerde düşük, ölü doğum ve mikrosefali (beyin gelişim bozukluğu sonucu kafanın küçük olması) sonuçlarında ciddi bir artış gözlemlenmesi ile dünyanın gündemine oturan Zika virüsü hızla yayılmaya devam ediyor. Düşük, ölü doğum ve mikrosefali sorunlarında Zika bağlantısının kesin olarak anlaşılamadığını belirten Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, “Yine de gebelerin enfeksiyondan kaçınmaları ve eğer enfekte oldularsa sık gebe takipleriyle anne sağlığı ve bebek gelişiminin izlenmesi önemlidir” diye konuştu.

        ABD’deki “Hastalık Kontrol Merkezi (CDC)’nin de takipçisi olan Prof. Dr. Türkoğlu, sivrisinekler aracılığı ile bulaşan virüs ya da mikropların “kendi sinekleri” ile yayıldığını belirterek, “Örneğin, sıtmayı bulaştıran sivrisinek başkadır, bu başka. Her sivrisinek de, her bölgede bulunmaz, yaşayamaz. Böyle bakınca, sivrisinekleri barındırma potansiyeli olan bölgelerin sivrisinek savaşı önem kazanıyor” dedi. Zika’nın, cinsel yollarla da bulaştığının açıklanması ile endişenin arttığını belirten Prof. Dr. Türkoğlu, “Şu anda tehlike uzak gibi görünse de uluslararası yolculukların günümüzde çok kolaylaştığı da akılda tutulmalı” dedi.

        VİRÜSÜ BULAŞTIRAN SİVRİSİNEK TÜRÜ TÜRKİYE'DE DE VAR!

        Zika virüsünü bulaştıran Aedes cinsi sivrisineklerin Türkiye’de de olduğunu belirten Prof. Dr. Türkoğlu, “Yapılan bilimsel araştırmalarda ülkemizde bulunan Aedes sivrisineklerinde Zika virüsü bulunduğuna dair bir kanıt elde edilmemiştir” dedi.

        Sivrisinek aktivitesinin bulunmadığı kış mevsiminde Türkiye’de bir salgın tablosunun ortaya çıkmasının beklenmediğini hatırlatan Prof. Dr. Türkoğlu, “Salgın bulunan ülke ve bölgelere gebelerin seyahat etmemesi ve bu bölgelere seyahat etmiş tüm kişilerin seyahatleri sırasında sivrisinek temasına karşı duyarlı olması, enfekte olduğu belirlenmiş bireylerin ülkemizde sivrisineklerle temasının engellenmesi gibi önlemler ülkemizde yaz aylarında da salgın gelişmesinin önüne geçecektir” diye konuştu.

        BU BELİRTİLERE DİKKAT!

        Hastalık tablosu oluşan kişilerde en sık görülen belirtileri ateş, döküntü, eklem ağrıları ve konjuktivit (gözlerin kızarması, sulanması, yanması) olarak sıralayan Prof. Dr. Türkoğlu, kas ve baş ağrısının da belirtiler arasında sayılabileceğini söyledi.

        Hastalığın genellikle hafif seyrettiğini ve birkaç gün içinde kendi kendine iyileştiğini belirten Prof. Dr. Türkoğlu, enfeksiyonun şu ana kadar ölüme yol açmadığını dile getirdi. Zika virüsü için şu anda kullanılan bir tedavi ya da aşı olmadığını belirten Prof. Dr. Türkoğlu, en önemli noktaların sivrisineklerle savaş ve sivrisinek ısırmasına karşı alınacak tedbirler olduğunu söyledi.

        HIZLA YAYILIYOR

        Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) tarafından yapılan açıklamalara göre Mayıs 2015’de Brezilya’da ilk Zika virüsle enfekte kişi bildirildiğini söyleyen Prof. Dr. Salih Türkoğlu, “ilk vaka sonrasında enfekte kişi sayısı hızla artış gösterdi” dedi. KLİMUD rakamlarına göre Aralık 2015 itibariyle Brezilya’da 440 bin ile 1 milyon 300 bin olası enfekte kişinin raporlandığını hatırlatan Prof. Dr. Türkoğlu virüsün El Salvador, Venezuela, Kolombiya, Surinam, Fransız Guyanası, Honduras, Meksika, Panama ve Martinik’de hızla ilerlediğini söyledi. Araştırmalara göre ABD’de saptanan tüm enfekte kişilerin ülkeye dışardan geldiğini belirten Prof. Dr. Türkoğlu, “Riskli bölgelere seyahat öyküsü olan kişilerde 2015 yılının sonlarında İngiltere ve Hollanda’da ve Ocak itibariyle de Danimarka ve İsviçre’de etkenin ülke dışında virüsü alan kişiler olduğu belirlendi” diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa