Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Pekmezin faydaları
        • 1

          Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, “ Kansızlık çağımızın sorunu. Hem gebelikte hem de normal dönemde birey için büyük bir problem oluşturuyor. Birçok insanda kansızlık belirtileri var fakat kimse bunu fark etmiyor. Kansızlığın en büyük belirtisi halsizlik, üşüme, enerji düşüklüğü ve kulak çınlaması durumudur. Kansızlık sonucunda enerji düşmesiyle metabolizma yavaşlıyor ve kimi hastalarda kilo alımıyla da sonuçlanmaktadır” dedi.

        • 2

          Hazır pekmez tüketilmesini önerdiklerini fakat bunlarda da glikoz şurubu kullanan markalar olduğunu belirten Güler “Hazır gıdaların çoğunda ürünün raf ömrünü uzatmak ve daha tatlı olmasına neden olması için mısır şurubu (glikoz- früktoz şurubu) kullanılıyor. Tüketeceğimiz hazır gıdaların içindekiler kısmını okuyarak neler kullanıldığına dikkat etmeliyiz ve glikoz şurubu kullanılanlardan uzak durmalıyız. Fazla alınan früktoz insülin direncini yükseltiyor, karaciğer yağlanmasına sebep oluyor ve burada trigliserite çevrilerek vücudumuzda yağ olarak depolanıyor” ifadelerini kullandı.

        • 3

          Sigara ve alkol kullanımı, beslenme, stres, gastrit, iç kanama, ülser, genetik yapı gibi durumların kansızlığa neden olabileceğini vurgulayan Güler, “ Pekmez demir bakımından çok zengindir. Günde iki yemek kaşığı yenilmeli. Fazla tüketimi tatlı krizlerine neden olmaktadır. Pekmez tüketimi sonucunda kansızlığın giderilmesi kişiye göre değişmektedir. Çünkü her vücutta emilimi farklıdır. Pekmez yedikten sonra hemen üzerine çay veya kahve içmeyin bu demir emilimini azaltmaktadır” dedi.

        • 4

          Güler, demirin emilebilmesi için yanında C vitamininden zengin bir şeyle tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, “Kalsiyum bakımından çok zengin olduğu için özellikle çocuklarda, gebelerde ve kalp rahatsızlığı olanlara da pekmezi öneriyoruz. Bir dilim (30 gr) peynirden 70 miligram kalsiyum alıyorken bir yemek kaşığı (20 mg) pekmezden 100 miligram kalsiyum alırız. İştahsız olan kişiler ve gebeler eğer şeker ve böbrek hastalığı yok ise kahvaltılarda mutlaka iki yemek kaşığı pekmez yemeli” dedi.

        • 5

          Güler, “Kansızlığın en büyük belirtisi halsizlik ve üşüme durumudur. Kan şekerinin düşüklüğü ile birlikte el ve ayaklarda titremelerle karşılaşılır. Kansızlık kimi hastalarda kilo alımıyla da sonuçlanmaktadır. Pekmez kanı sulandırma özelliği olduğu için pıhtı atımını engeller. Kalp damar hastalıklarına ve doğru tüketildiği takdirde kanser hastalığına da iyi gelmektedir. İltihap söktürme özelliği olduğu için iltihaplanmalarda bronşit hastalıklarında veya solunum yolu hastalıklarında inanılmaz bir etkisi vardır. Ayrıca balgam söktürme özelliği de vardır. Düzenli alınmasıyla birlikte bağışıklığı da kuvvetlendirir” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa