Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ruh Sağlığı İntihar girişiminde bulunana “Atla” diyenlerin akıl sağlığı yerinde midir?

        Ümran AVCI / GAZETE HABERTÜRK

        İzmir'de işsiz ve borçlu bir gencin intihar girişimini film izler gibi izleyen vatandaşlardan bazıları, “Atla, atla” diye teşvik etti. Hatta seyircilerden birkaçı, “Delikanlıysan atlarsın” diye bağırdı. Peki, intihara kalkışanlara “Atla” diyenlerin psikolojilerinin altında neler yatar? Intihara teşebbüste bulunan kişiyi teşvik etmek suç mudur? Uzmanlar yanıtladı...

        ‘Saldırganla özdeşleşme, benimseme durumu var’

        Psikiyatr Prof. Dr. Kerem DOKSAT:

        Yukarıdakiler genellikle kararlı olmuyorlar, bu durumlar daha çok göstermelik intihar girişimleri oluyor. Aşağıdakileri ise paylaşılmış psikiyatrik bozukluk gibi düşünelim. Aşağıda bir grup “Hadi atla, atla” diye teşvik eder. Tam aksine olması gerekir. “Aman dur atlama, branda gerelim, itfaiye çağırayım” gibi. Burada bir saldırganla özdeşleşme, onu benimseme ve onu intihara teşvik etme durumu var. Bu, bilinç dışı olan bir şey. Burada işin içine sadizm de giriyor. Ama buradaki sadizm cinsel anlamdaki sadizm tam değil. Bazıları bu tip sadistik şeyleri seyrederken orgazm bile olabilirler. 2015 yılı itibarıyla bütün intihar girişimlerinin son derece ciddiye alınması gerektiğini, bir kere intihar girişiminde bulunan bir insanın yüzde 80 ihtimalle bir daha yapacağını biliyoruz.

        ‘Kendilerini kandırılmış hissetmiş olabilirler’

        İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan ŞAHİN:

        İnsanlar kimin gerçekten ölmek istediğini, kimin ölmeye niyetli olmayıp yardım istediğini hissedip anlayabilirler. Burada muhtemelen aşağıdaki insanlar, bu kişinin kendini öldürmek değil yardım istediğini hissettiler ve buna öfkelendiler. Belki de yardım edebilecek durumda değillerdi. Kendilerini çaresiz hissettiren bu kişiye daha çok kızdılar belki. Eğer intihar girişiminde bulunan kişi intihar etseydi yolundan dönmeyen biri olarak göreceklerdi. Kendileri de belki olağan dışı bir olaya tanıklık edecek, bunun için üzüleceklerdi. İşlerini filan bırakmışlar, böyle bir şey olmasını beklerken kendilerini kandırılmış ve oyalanmış hissetmiş de olabilirler.

        ‘Yakını olmayana kötü davranma geleneksel toplum özelliği’

        Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem KAĞITÇIBAŞI:

        Sağlıklı bir şey olmadığı kesin. Çok şiddete yönelik bir toplum olduk. Çocuk şiddetle büyütülüyor. Kendinin hissetmediği, kendi ailesinden, kendi sülalesinden, kendi yakını olmayan birine yani dış gruba çok kötü davranma geleneksel toplumun özelliğidir. Iç grup, dış grup ayrımı çok önemlidir. Buradaki tanımadığı bir adam. Kendi kardeşi olsa öyle söylemeyecek. Iç grupla dış grup ayrımı geleneksellikten kurtulamamış toplumlarda çok belirgindir. Iç gruba karşı ne kadar koruyucu ise dış gruba da o kadar aldırmaz.

        Eğer o kişi ölseydi ve yakınları şikâyet etseydi o kalabalık ceza alırdı.

        Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat TARHAN:

        ‘Eğer ölseydi ceza alırlardı’ KALABALIĞIN yaklaşımı çok ilkel bir yaklaşım. Bazı intiharlar kriz şeklindedir. Kişi bir anda hiçbir şeyi düşünemez, o an kriz halindeyken atar kendini. Ikincisinde ise genellikle gösteriş için yapılan intiharlardır. Intihara teşvik eden o grup, o kişiyi rol yapıyor diye düşündü ya da orada sürü psikolojisi ile hareket etti. Grubun içerisinden birinin bir yakını intihar rolünü çok oynuyordu. Ondan dolayı büyük ihtimal önyargılıydı. O çıkıp böyle bir şey söyledi, diğerleri de ona uydu. Sürü psikolojisi ile hareket eden kişiler de genellikle IQ’su düşük kişiler oluyor.

        KANUN NE DİYOR?

        İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş, intiharı kuvvetlendirme durumunun yasal olarak suç olduğunu belirtiyor. TCK’nın 84. maddesine göre; başkasını intihara azmettiren, teşvik eden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Intiharın gerçekleşmesi durumunda, kişi 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Başkalarını intihara alenen teşvik eden kişi, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu fiilin basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, kişi 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa