Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Diyet Her türlü zayıflarsın!

        Güneş AKSÜS / HT MAGAZİN

        Size “Off çok kilo aldım, ne yapsam?” desem, eminim herbirinizin bana 2-3 satır da olsa bir önerisi vardır. Aranızda çok az kişi “Bilmiyorum” veya “Bir diyetisyene git” der. Genellemeleri sevmesem de durumun böyle olduğunun farkındayız. Sadece benim işimde değil, her meslekte biz en iyi bileniz. Kendi kendine yapabilmek ve yetebilmek marifetmiş gibi. Tabii ki insan kendi ihtyaçlarını karşılayabilmeli, tabii ki herkes sağlıklı beslenmeyi bilmeli. Ama bir problem yaşıyorsan destek almalısın.

        PSİKOLOJİ ÇOK ÖNEMLİ

        Örneğin, geçen gün bir danışanıma, “Hiç psikologdan destek aldınız mı?” diye sordum. Klasik tepkiler... “O kadar mı kötüyüm?” dedi. “Hayır” dedim “Ama o kadar kötü olmamak için gitmelisiniz terapiye.” Psikoloğa gitmenin acizlik, saçmalık hatta komik olduğunu düşünenler, “Ben deli miyim?” diye şaşıranlar var.

        UZMANINA DANIŞIN

        Ben sağlıklı olan herkesin psikoloğa gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Sağlık sorunu yaşayanlar zaten kesinlikle gitmeli. Çünkü psikoloji iyi gittiğinde kilo problemi daha rahat çözülüyor, sağlıklı beslenme davranışı daha kalıcı oluyor, sadece kişinin kendinde değil ailece olumlu değişimler gözlemleniyor, tansiyon iyi gidiyor, şeker iyi gidiyor... Bir sorun olduğunda her meslekte olduğu gibi işin uzmanına danışmak sizi korur. Riske atmaz, zorlamaz. Yeni tanıştığım bir danışanım da bana daha önce uyguladığı yöntemleri anlattı. Hepsiyle ne kadar güzel zayıfladığından, her seferinde zayıflama sırasında sorun yaşamadığından bahsetti. “Her şekilde zayıflamak mümkün” dedim. “Olur mu canım? Benim arkadaşlarım diyet yapıyor ama zayıflayamıyor. Ben takır takır veriyorum kiloları” dedi. “Peki neden hepsini geri alıyorsunuz?” dedim. “İşte sorun bu. Takır takır da geri alıyorum” dedi. Demek ki zayıflama hızının ve verilen toplam kilonun tek başına büyük bir anlamı yok. Anlamlı olan verilen kiloyu korumadaki başarı oluyor.

        VÜCUT YORULUYOR

        “Her türlü zayıflarsın” demekle “Herkes zayıflar” demek farklı şeyler. Kolay zayıflayabilen bir metabolizmanız varsa protein de yeseniz, sırf sebze de yeseniz hatta hiç onaylamadığım tek besin diyetlerini de yapsanız; örneğin tüm gün sadece ananas ya da patates de yeseniz zayıflarsınız. Dirençli bir vücut zaten bunlara sizinki gibi tepki vermez. Ama bu kadar iyi cevap veren vücuda da iyi davranmak gerekiyor. Bir gün detoks, bir gün Dukan diyeti derken artık ne yiyeceğini şaşırmış bir haldesiniz, organlarınız da öyle. Vücudumuzu bu kadar yormayalım, kendine iyi bakmak bu olmamalı.

        BU CÜMLELERİ KURUYORSANIZ DOĞRU YOLDASINIZ

        Siz de bu denemelerden çıktıysanız, kendinizi ne yerken buluyorsunuz? Diyetisyene gitmeden önce, son gün ne varsa yiyor musunuz? Mantı üstüne künefe? Ya da diyetin bittiği gün kendinizi kebapçıda mı buluyorsunuz?

        O zaman bu işte bir iş var demektir! Ama şu cümleleri kuruyorsanız doğru yoldasınız, hadi bir kontrol edin:

        * Diyete başladığımdan beri sağlıklı besleniyorum, kendimi çok iyi hissediyorum.

        * Diyetimi uyguladığım günlerde daha enerjik hissediyorum.

        * Diyete başladığımdan beri hafıza sorunum azaldı, konsantrasyonum arttı.

        * Açken biraz gergin olduğumu, ara öğünleri düzenli yaptığımda sakin ve mutlu olduğumu fark ettim.

        * Diyet yaparken arkadaşlarımla dışarı çıktım. Eskiden neler neler yerdim ama artık canım kötü gıda istemiyor.

        * Canım tatlı istedi. Eskiden olsa kavanoz biterdi ama şimdi 1 kaşık yedim ve yetti.

        * İstersem eşime dostuma eşlik ediyorum ama porsiyonum küçük. Doyduğumda bırakabiliyorum.

        Bu cümleleri kuranlar diyetle zayıflayan, iyileşen ve sonrasında da korumada başarı sağlayan kişiler. Siz bunları söylemeye başlamadıysanız yaptığnız uygulamayı kontrol etmelisiniz. Size uygun olan bir program yapmaya çalışın. Hatayı bulursanız düzeltebilirsiniz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa