Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ölümlere ya da çeşitli hastalıklara neden olan diyabet hakkında duyarlı olmak gerekiyor.

        Diyabet hastalığı artık geniş kitleleri ilgilendiren bir halk sağlığı sorunu...

        Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ali Rıza Çimen, diyabet hastalığının ölüme neden olan sinsi bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, "Diyabet hastalığı görülme sıklığı ülke genelinin tarandığı son çalışmalarda erişkin nüfusun yüzde 13,7'sinde görülüyor. Bu sıklık her geçen yıl tüm dünya genelinde artıyor."

        19 DAKİKADA BİR KALP KRİZİ GELİŞİYOR

        Diyabeti uzun yıllar kötü seyreden hastalarda yapılan bir çalışmaya göre; diyabete bağlı 12 dakikada bir inme, 19 dakikada bir kalp krizi, 60 dakikada bir yeni diyaliz hastası ve körlük geliştiği bildirildi. Hastalık sinsice hastaların ölüm nedeni oluyor ve bu durumda ülkeler hastalığın tedavisine ve komplikasyonların tedavisine çok ciddi rakamlar harcamak zorunda kalıyor. Bu sebeplerden dolayı hastayı gördüğümüz andan itibaren en hızlı şekilde kan şekerlerini normale getirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmakta tecrübeli doktor, tedavisine uyumlu hasta ve işleri hızla çözmemize yardımcı olan sağlık sistemi düzeni gerekiyor" dedi.

        ERKEN DÖNEMDE DOKTORA BAŞVURUN!

        Hastaların doktora erken dönemde başvuru yapmalarının çok önemli olduğunu ifade eden Çimen,

        "Diyabet hastalığında hedef, günün her öğünü açlık ve tokluk kan şekeri düzeylerini ideal seviyelere çekmektir. Birçok hasta poliklinikteki açlık kan şekeri düzeylerine göre durumunu değerlendiriyor. Oysa evdeki 2-3 günlük açlık-tokluk kan şekeri takibi ve poliklinikte ölçülen 3 aylık şeker gösterge testi hastaların şeker düzeyleri hakkında daha doğru bilgi verir. Hastaların evlerinde kendilerinin yaptığı ölçümler tedavi uyumunu ve başarısını artırır. Yine hastalarımızın 3 aylık şeker gösterge testlerini öğrenmeleri ve takip etmeleri tedavinin başarısını artırır. Hastaların ev ölçümü yaparak yolunda gitmeyen şeker düzeylerinin farkına varıp doktora erken dönemde başvuru yapması çok önemlidir" diye konuştu.

        Çimen, diyabetin geniş bir kitleye hitap ettiğini, tüm sağlık hizmeti veren kurumların ve çalışanların diyabete ayrı bir önem vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa