Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Araba yıkamak, yürüyüşten daha fazla enerji harcatıyor

        Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK

        Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de her 3 kişiden 1’inin yüksek kilolu ve obez adayı olması nedeniyle fiziksel aktiviteyi teşvik edici çalışmalar yürütüyor. “Fiziksel Aktivitenin Yararları” konulu bir rapor hazırlayan bakanlık, önemli bilgiler paylaştı. Kilo vermede veya kiloyu korumada etkili olan enerji harcatan aktiviteleri liste halinde belirleyen bakanlık; araba yıkamanın, normal tempoda yürüyüşten daha fazla enerji harcattığına işaret etti.

        ‘OTOBÜSTEN 1-2 DURAK ÖNCE İNİP YÜRÜYÜN’

        Raporda, kişinin fiziksel aktivite düzeyinin metabolik eşdeğer (ME) kavramı ile değerlendirildiği belirtildi. Metabolik eşdeğerin, vücudun fiziksel aktivite sırasında kullandığı oksijen miktarını hesaplamaya yarayan bir birim olduğu ifade edildi. Yani listede yer alan fiziksel aktivitelerin enerji yakma miktarı her nefes alış verişte belirleniyor. Her merdiven basamağı çıkıldığında 6.5 metabolik eşdeğer (ME) enerji yakılıyor. İp atlama sırasında alınan her nefeste 10 metabolik eşdeğer enerji yakılıyor. Düşük tempoda yürüyüş yapıldığında ise her nefeste 2.9 metabolik eşdeğer enerji harcanıyor. Metabolik eşdeğeri yüksek olan aktiviteleri yapan kişi, daha hızlı kilo veriyor.

        Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Kin İşler, günlük yarım saat yürüyüşün obeziteyle mücadelede önemli olduğunu söyledi. İşler, “Bir yere giderken gerekmedikçe araç kullanmayın. Oturarak harcadığımız zamanı azaltmamız gerekiyor. Televizyon izlerken, masa başı işlerde sürekli hareket etmenin yollarını arayalım. Mümkün olduğunca hareketli bir yaşamı tercih etmeliyiz. Gerekirse otobüsten 1-2 durak önce inmek gerekiyor. Merdiven kullanmayı alışkanlık haline getirmeliyiz” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa