Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Estetik Cerrahi Op. Dr. Naci Çelik, erkeklerin estetiğe bakışı ve erkeklerin en çok tercih ettiği estetik operasyonlar hakkında bilgi verdi
        • 1

          Anıl Ekin GÜMÜŞ / HABERTURK.COM

          Kadınların estetik yaptırmasını hepimiz normal karşılıyoruz peki ya erkekler? Günümüzde erkekler kadınlar kadar olmasa da gençleşmek ve daha yakışıklı olmak adına adımlar atmaya ve Estetik ve Plastik Cerrahların kapılarını çalmaya başladılar.

        • 2

          Op. Dr.Naci Çelik, " Erkekler liposuctiona kadınlar gibi kontür fazlalıklari icin değil daha cok karın kaslarının çıkartılması ve büyümüş meme dokusunun küçültülmesi yani jinekomasti ameliyati için geliyorlar" diyor.

        • 3

          Estetik konusunda erkeklerin oldukça çekingen davrandığını belirten Çelik, erkeklerin yaptırdıkları işlemleri değil arkadaşlarıyla eşleriyle bile paylaşmadıklarına dikkat çekiyor.

        • 4

          Erkeklerin en çok tercih ettiği operasyonların liposuction, ve burun estetigi olduğunu söyleyen Op. Dr.Naci Çelik, erkekler tarafından en çok tercih edilen estetik operasyonları sıraldı.

        • 5

          SAÇ EKİMİ: Saç ekimi erkekler arasında en sık tercih edilen estetik operasyonlardan biridir. Hemen her yerde kafasında bir bant ve başında kurumuş kanlar olan genç ya da yaşlı bir suru erkek görüyoruz. Tabii bu doğru mu tartışılır, maalesef bu ekimlerin çoğu uzman plastik cerrahlar tarafından yapılmıyor.

        • 6

          Saç ekimi cerrahi bir işlemdir ve tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi bunda da komplikasyonlar çıkabilir. Her şey yolunda olduğu surece bir problem yok gibi düşünülebilir ama aslında her şeyin yolunda gitmesi için bu işlem de tüm estetik cerrahi girişimleri gibi bir Plastik Cerrah tarafından yapılmalıdır.

        • 7

          Bu işlemler saçları çok az dökülmüş kişilerde saç çizgisini öne getirmek için veya hala aktif bir şekilde saçları dökülen kişilere uygulanmamalıdır. Ekilen saçlar dökülmeyeceği için ortaya düzeltmesi çok zor ve komik görüntüler çıkabilir.

        • 8

          BURUN ESTETİĞİ: Saç ekiminden sonra erkeklerin Estetik ve Plastik Cerrahlara en çok başvurma nedeni burun ameliyatı olmak istemeleridir. Bu hastaların bir kısmında sadece soluk alma problemi, bir kısmında sadece estetik problem varken aslında pek çoğunda her iki problem de vardır.

        • 9

          Günümüzde Estetik ve Plastik Cerrahi uzmanları bunun önemini çok iyi anlamış olup hemen hepsi size fonksiyonel burun ameliyatının öneminden bahsedecektir ve bu konuda eğitim almıştır. Fonksiyonel burun ameliyatı; hastanın nefes alma problemini ve estetiğini bir arada düşünmek ve her ikisini de geliştirecek manevralarla ameliyatını yapmaktır.

        • 10

          Tabii bu söylediklerim genel olarak ilk kez ameliyat olacaklar içindir. Eğer ve maalesef daha önceden başarısız bir burun ameliyatı geçirdiyseniz ameliyatınızı kesinlikle sekonder burun ameliyatı konusunda uzmanlaşmış bir Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanına olmanız gerekmektedir.

        • 11

          ERKEKLERİN KORKTUĞU DURUM: KADIN BURNU GİBİ OLURSA...
          Pek çok erkek hastanın korktuğu bir durum olan "ameliyat sonrası burnun kadın burnu gibi olması" eğer doktor tarafından iyi bir planlama yapılırsa bu endişe yersizdir. Hastalara tampon koyulmaz. Yüzlerindeki sislik ve morluk 1 haftadan fazla çok nadiren (o da eğer hastada bir kanama problemi varsa) olur. Hastalar normal yaşantısına bir hafta içinde dönerler.

        • 12

          KEPÇE KULAK OPERASYONLARI: Kepçe kulak ameliyatları diğer ameliyatlara göre çok daha genç yaslarda yapıldığı için ( 6 yaşından sonra yapılabilir ) büyük yaş grubunda bu ameliyat için başvuran hasta sayısı daha azdır.

        • 13

          Ancak bununla birlikte pek çok erkek hasta maalesef kepçe kulak, büyük kulak gibi problemleri olduğunun bile farkında değiller aslında. Bu ameliyat lokal anestezi altında yapılan son derece basit bir işlemdir.

        • 14

          Günümüzdeki gelişmeler sayesinde bu ameliyat sonrası başınızda sargılar vb olmadan işlemden birkaç saat sonra hastaneden çıkabilir ve 48 saat sonra normal yaşantınıza dönmüş olursunuz.

        • 15

          BURUNA BAĞLI ÇENE UCU ESTETİĞİ: Burun kadar hatta bazen ondan bile önemli bir konu da çene ucunun küçüklüğüdür ki bu durumu bana baş vuran erkek hastaların yaklaşık %25'inde görmeme rağmen bunların ancak %10'u durumdan haberdar olmakta.

        • 16

          Çene genişlik, uzunluk ve projeksiyon yani ucunun öne verdiği kıvrım açısından yüz profilinde çok önemli bir yer tutar. Çene problemi olduğu halde bunun farkında olmayan ve burunlarının büyük olduğunu düşünen pek çok erkek hasta görüyorum.

        • 17

          Eğer bu hastalar doğru yönlendirilmez ve küçültücü bir burun ameliyatı olurlarsa sonuç kaçınılmaz olarak feminizasyon yani kadınlaşmış bir erkek yüzü olur. Bu hastalarda burun ameliyatıyla birlikte veya bazı durumlarda burun ameliyatı bile yapmadan sadece basit bir çene ucu büyültme ameliyatıyla maskulen (erkeksi) bir görünüm vermek mümkündür.

        • 18

          Burada profilin üçüncü unsuru olan ve çeneden bile daha az dikkat edilen, alnın burunla yaptığı açı ve genişliğinden de bahsetmemiz gerekli. Maalesef alın konusu çok sıklıkla gözden kaçmakta ve özellikle Estetik ve Plastik Cerrahlar tarafından yapılmayan burun ameliyatlarında buna dikkat edilmediği için ameliyatın yeteri kadar güzel bir sonuç vermediğini görmekteyiz.

        • 19

          YORGUN GÖRÜNTÜYÜ GİDERİCİ İŞLEMLER: Erkeklerin yüzlerinde istediği bir başka işlem yorgun görüntüyü giderici işlemlerdir. Yorgun görüntü neden oluşur? Bunun asil sebebi gerçekten yorgun olmanız olabilir. Yani uzun iş saatleri, yeterli uyku alamama gibi. Bu durumda tedavi basittir. Dinlenin.

        • 20

          Ama bazı durumlarda yorgun gösterme yerçekimi etkisiyle yanakların, çene köselerinin, göz kapaklarının aşağı doğru çekilmesi yani sarkması ve zaman içinde yaptığımız mimiklerin kalıcı olarak kırışıklıklara yol açmasıdır. Yaşlı ve yorgun bir hastayı değerlendirirken bazı basamaklarımız vardır.

        • 21

          İlk basamak problemler görülmeye başladığı zaman ki bu 20 li yasların sonundan itibaren görülmeye baslar biz de ilk tedavilerimizi uygulamaya başlarız ve burada yaptığımız şey halk arasında botoks olarak bilinen norotoksin uygulamalarıdır. Korkmayın botoks yüzünüzü dondurmaz.

        • 22

          Yüzünüzü doldurmaz ya da şişirmez de. Botoksun yaptığı şey mimik kaslarının çalışmasını azaltarak yüzünüzü yumuşatmaktır. Alnınızdaki, gözünüzün kenarlarındaki, kaş aranızdaki kırışıklıkları azaltır.

        • 23

          İkinci aşamada ki bu 30'lu yaşların ortasından itibaren başlar botoks uygulamalarına ek olarak dolgu uygulamaları yapılmasıdır. Çünkü bu noktada artık yüzde bazı alanlarda çökmeler başlamıştır.

        • 24

          Yaşlanmanın üçüncü aşamasında kadın ve erkeklere önerilerim değişik oluyor. Kadınlarda bu aşamada radyofrekans, lazer vb ameliyatsız yöntemleri önerirken kendi pratiğimden bu yöntemlerin erkekler üzerindeki etkisinin çok az ya da hiç olmadığını gördüm.

        • 25

          Erkek hastalarda üçüncü aşamada önerilerim; yağ enjeksiyonu, üst göz kapağı ameliyatı (en çabuk sarkan bolum), yüz germe ameliyatı gibi girişimler. Bu dönem 40 li yaslardan itibaren baslar ve daha ileri her yaşta yapılabilir.

        • 26

          ALT GÖZ KAPAĞI AMELİYATI: Alt göz kapağına gelirsek; bu üst göz kapağına göre çok daha komplike ve dikkat edilmesi gereken bir ameliyattır. Çoğu kez erkek hastalarda alt göz kapağı ameliyatı yapmam.

        • 27

          Eğer hastanın alt göz kapağı ameliyatına ihtiyacı varsa çok büyük ihtimalle yüz germeye de ihtiyacı vardır ve bu yapılmadıkça hem alt göz kapağı ameliyatlarının riski büyük olacaktır hem de optimal sonucu vermeyecektir.

        • 28

          GÖZ ALTI TORBALARINA OPERASYON: Erkek hastaların en rahatsız olduğu konular genellikle göz altlarında torbalanmalar, gıdı bölgesinde fazlalık ve sarkma, boyunda sarkma ve çene köselerinde sarkmalardır. İyi yapılmış bir yüz ameliyatında bütün bu kusurlar giderilebilir ve hastalar 1-2 hafta içinde tamamen normal yaşantılarına dönebilirler.

        • 29

          ESTETİK YAPTIRACAK ERKEKLERE TAVSİYELER: Estetik cerrahi ameliyatlarının ameliyat tipine göre iki amacı vardır gençleşmek ya da görüntüyü daha iyi yapmak yani güzelleştirmek ya da yakışıklı hale getirmek. İkisi birbirine karıştırılmamalıdır.

        • 30

          Moraliniz bozuk veya kendinizi kötü hissediyorsunuz diye bu işlemleri yaptırmamalısınız. Estetik operasyonlar sizin moralinizi düzeltmek ya da kendinize güveninizi kazandırmak için yapılan işlemler değildir.

        • 31

          Estetik ameliyatlar diğer ameliyatlara oranla daha kolay ameliyatlar olarak algılanmakla birlikte gerçek bunun tam tersidir. Birden fazla apandisit ameliyatı ya da by pass ameliyatı yoktur. Bu ameliyatlar tek tiptir ama estetik ameliyatlar kişiye göre çok değişkenlik gösterir.

        • 32

          Her ameliyatın yüzlerce değişik yapılış sekli vardır. Burada doktorunuzun estetik ve plastik cerrah olmasını geçtim ayrıca dikkat etmeniz gereken şey seçtiğiniz plastik cerrahin bu konudaki tecrübesini de sorgulamanız gerekir. Bazı plastik cerrahlar mikrocerrahi, bazıları rekonstruksiyon, bazıları doğumsal malformasyonlar bazıları da estetik cerrahi üzerinde uzmanlaşmışlardır.

        • 33

          Çevrenizdeki herkesin yorum yapacağı sonucunu değerlendirebilip eleştireceği bir ameliyatı alanındaki en iyi doktora yaptırmalısınız. En iyi doktor da ne internetten ne de televizyon, gazete ve dergi reklamlarından bulunur. En iyi doktor sonucunu gördüğünüz, bildiğiniz ve hastaların önerdiği doktordur.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa