Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bu haber sadece kadınları ilgilendiriyor

        Beslenme, anne karnından itibaren yaşamın her sürecinde gerekli ve çok önemlidir. Bilimsel araştırmalara göre insanın 50'ye yakın besin öğesine ihtiyacı vardır. Yaşamını kaliteli ve verimli sürdürebilmesi için bunların hergün belirli miktarlarda alınması gerekir. Bunlardan herhangi biri yetersiz veya fazla alındığında çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Besin öğeleri altı grupta toplanmaktadır; proteinler, yağlar, karbonhidratlar, su, vitaminler ve mineraller. Yetişkin insan vücudunun ortalama %6'sı minerallerden oluşur. Kalsiyum ve fosfor bunların başında gelir.

        ÖNEMLİ MİNERALLER

        Özellikle kadınlar için kalsiyum ve fosfor önemli minerallerdir. Hayatlarının her döneminde özellikle de gebelik döneminde ve menopoz döneminde sorun yaşamamak için kemik yapımının yıkımından çok olduğu 30 yaşına kadar olan süre içinde 800-1000mg kalsiyum ihtiyacının tamamı karşılanmalıdır. Gebelik döneminde bu ihtiyaç artar ve 1200 mg olur. Menopoz döneminde ise ve östrojen alınıyorsa günde en az 1000-1200 mg kalsiyum alınmalıdır. Eğer menopoz döneminde ve ötrojen alınmıyorsa günde en az 1500mg kalsiyum alınmalıdır. Menopoz döneminde kadının vücudundaki hormonel değişime bağlı olarak iskelet sistemi de zarar görebilir. Kemiklerin zarar görmesine osteoporoz denilmektedir. Bu dönemde osteoporoz riskinin artmasının sebebi kalsiyum atımının hızlanmasıdır ve kemik yumuşamaya başlar, kırılganlığı artar. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz sıklığını % 30 olarak açıklamıştır.

        OSTEOPOROZDAN KORUNUN

        Çocukluk ve adölesan dönemde kalsiyumdan zengin beslenerek kemik yoğunluğunu arttırmak gereklidir, çünkü kemik yoğunluğu düşük olan bir kişi menapozla birlikte daha fazla kemik dokusu kaybına uğrayacağından osteoporoz riski artar.

        Sodyum (tuz) açısından zengin yiyecekler az tüketilmelidir.

        Kahve ve çay gibi kafeinli gıdalar az alınmalıdır.

        Sigara ve alkol varsa azaltılmalıdır.

        Süt ve sütlü gıdalar kalsiyum açısından çok zengindir, bu nedenle mutlaka tüketilmelidirler.

        Menopoz döneminde kadınların günlük 1200 miligram kalsiyum almaları önerilmektedir.

        Güzenli yürüyüş ve egzersiz yapılmalıdır.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa