Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ne kadar güzel görünüyor, değil mi?

        Bugünün fast food yiyen çocuklarının 20 yıl sonra kalp hastası olacaklarını vurgulayan Ahsen, "Fast food dükkânları kapansın demiyoruz. Biz, fast food dükkânlarında çocuklara sağlıklı menüler verilsin istiyoruz. Oyuncaklarla, promosyonlarla çocukları kandırıyorlar. Gene kandırmaya devam etsinler ama balıkburger, sebzeburger ve salata yemeyi alışkanlık haline getirsinler. Erişkin yaştan sonra kimseyi engelleyemeyiz, onun tercihidir yiyebilir ama ilköğretim çağındaki çocukları bizler hekim olarak koruma altına almak zorundayız. Fast food yüzde 40-60 arasında içyağı taşımaktadır. İçyağı, çikolatadaki kakao yağı gibi ciddi alışkanlık yapmaktadır. Obezitenin, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da bir sorun olarak ortaya çıktığını unutmamamız lazım. Kalp-damar hastalıklarından ölümlerin 20'li yaşlara indiğini görüyoruz." dedi.

        Türkiye'den daha geri olan bazı ülkelerde bile okullarda fast food yiyeceklerin yasaklandığını, Türkiye'de benzer uygulamaların sağlıklı şekilde yürütülmesi gerektiğini kaydeden Dr. Ahsen, çocukların bazen ebeveynler tarafından rastgele yemeye zorlandıklarını hatırlattı.

        Ahsen, "Bir dönem çocukları tombul olarak görüyorduk, yemeye zorluyorduk. Bu çocuklarda yüksek tansiyon, yüksek kan yağları olduğunu düşünmek çok zor ama sonuç gösterdi ki dünyada, çocuklarda da metabolik sendrom artıyor. Çocuklarda da artık damar sertliği başlıyor. Çocuklardaki yüksek tansiyon da atlanan, hekimlerin de düşünemediği bir durum. Fakat görülmüş ki kilolu çocukların 3' te 1'i, şişman gençlerin de yarısında yüksek tansiyon vardır. Bu yüksek tansiyon, ciddi biçimde, arkasından gelecek şeker hastalığıyla birlikte ileride 30'lu yaşlarda kalp-damar hastalığı riskini artırmaktadır." diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa