Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bayramda dişlerinizden olmayın

        Bunun önlenmesi için bayram ziyaretlerinde tatlı yedikten sonra dişlerin fırçalanmasının yanı sıra, havuç, elma ve salatalık yenmesi, şekersiz sakız çiğnenmesinin faydalı olabileceği belirtildi.

        Kayseri Nimet Bayraktar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Duran Tekin, Ramazan Bayramı'nda şekerli yiyecek tüketiminin artığına dikkat çekti.

        Şekerli gıdaların dişlerin yüzeyine yapışarak, bakteriler tarafından kolaylıkla aside dönüştürülebileceğini ifade eden Dr. Duran Tekin, bu yüzden sık aralıklarla tüketilen şekerin ağızdaki ortamı asitleştireceğini ve diş çürüklerine yol açabileceğini dile getirdi.

        Bayramda özellikle çocuklar başta olmak üzere herkesin yenen her tatlıdan ve şekerden sonra mutlaka ağzını temizlemesi gerektiğini vurgulayan Tekin, şu uyarılarda bulundu: "Diş çürüklerinin önüne geçmek için diş fırçalama imkânı olmadığı zamanlarda tatlıdan hemen sonra havuç, elma ve salatalık yemek, şekersiz sakız çiğnemek faydalıdır. Ancak mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Havuç, az şekerli olması ve fazla çiğneme gerektirmesi nedeniyle ağızdaki şeker kalıntılarının temizlenmesinde önemli rol oynar. Bu yüzden, bayram ziyaretlerinde havuç ya da salatalık da ikram edilebilir."

        Bayram ziyaretlerinde ev sahiplerinin de misafirlerin ağız sağlığı konusunda duyarlı olması gerektiğini dile getiren Tekin, ev sahiplerine tatlıdan sonra misafirlerin ağız temizliği için gereken ortamı hazırlamasını önerdi.

        Bunun için misafirlere ağzın temizlenmesi için bir bardak su verilebileceğini vurgulayan Tekin, "Çürüğün önlenmesi için bir parça peynir bile yenebilir. Peynir, ağızdaki asitleri nötrleştirdiği için çürüğün önüne geçer. Ev sahipleri, tatlıdan sonra birer parça peynir de ikram edebilir'' dedi.

        Tekin, bayram ziyaretlerinde tüketilen asitli içeceklerin de dişin çürüme sürecini hızlandırdığını vurgulayarak, asitli içecekler yerine ayran ya da meyve suyu gibi içeceklerin tüketilmesini tavsiye etti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa