Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Sigorta Sağlık Sağlık sigortası pahalandı, tamamlayayıcı ilaç oldu - Sigorta Haberleri

        Sağlık enflasyonundakiartış nedeniyle sağlık sigortası artık lüks oldu. Bu nedenle hem şirketler hem de vatandaşın tamamlayıcı sağlık sigortasına yöneldiğini belirten Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı, bu alanda hasarın da toplanan primlere göre yüksek olmadığını belirtti. Kırmızı, “Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıranlar özel hastanelerin yüzde 90’ından yararlanıyor. Ev veya işyeri bu hastanelerden birine yakın olanlar mutlaka tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmalı” şeklinde konuştu. Doğa Sigorta bünyesinde bu yıl tamamlayıcı sağlık sigortasında yüzde 349’luk artış olduğunu kaydeden Kırmızı, 34-40 yaşlarındaki bir çalışanın yıllık 500 lira gibi düşük tutarla ayakta ve tedavi imkanına kavuştuğunu normal sağlık sigortasında bu tutarın 2 bin 500 3 bin liraya kadar çıktığını belirtti.

        REKLAM

        Trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasına değinen Kırmızı, tavan uygulamasının kaldırılıp artık serbest piyasaya geçilmesi gerektiğini anlatarak “Tavan kalktığında trafik sigortası primleri yükselmeyecek. Çünkü rekabet var. Bazı şirketler artırsa bile şirketlerin çoğu fiyatı bugünkü düzeyinde tutacaktır” diye konuştu.

        SİGORTACILIK DAYANIŞMADIR

        Sigortacılığın mantığının dayanışma olduğunu kaydeden Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı, katılım sigortacılığının da mantığının dayanışma olduğunu bir fonda toplanan paranın başına bir şey gelen katılımcı için harcandığını anlattı. Katılım sigortasının bu dayanışma yönüyle toplumda oluşacak mağduriyetlerin de önünükeseceğini ifade eden Kırmızı,”Diğer yandan katılım sigortacılığının gelişmesi katılım bankalarını da büyütecektir. Ancak katılım bankalarının da katılım olmayan sigorta satması da doğru değil” diye konuştu.

        HEP ELEKTRİK KONTAĞI

        Ekonominin kötü gittiği dönemlerde fabrika yangınlarının artması ile ilgili olarak Kırmızı, şunları söyledi “Tabii bunların hepsinin sahte hasar olduğunu söyleyemeyiz ancak itfaiye raporlarında hep yangının elektrik kontağından çıktığının yazılması ilginç. Tabii ki bizim uzmanlarımız inceleme ve araştırma yapıyor. İtalya’da yüzde 9’ken Türkiye’de hasarın yüzde 20’sinin sahte olduğunu düşünüyorum. Akdeniz ülkelerinde oran maalesef yüksek."

        REKLAM

        Kırmızı Orta Vadeli Program’da yer alan milli bir reasürans şirketinin kuruluşunun veya yerli reasürans şirketlerinin pazar paylarını artırmaları durumunda yabancı reasürörlere ödenen payların azalacağını ifade etti.

        EŞDEĞER YEDEK PARÇADA OPSİYON İSTEĞİ

        Yedek parça maliyetleri arttıkça kısa vadede değil ama orta ve uzun vadede sigorta hasar maliyetlerinin ardından da sigorta primlerinin etkileneceğini anlatan Kırmızı, “Bunun için çözüm önerimiz eşdeğer yedek parça kullanımı. Halen 0-3 yaş araçlarda orijinal parça kullanımı zorunlu. Biz bunun için opsiyon tanınmasınıistiyoruz. Tabii kikullanılacak olan yedek parçanın standartlara uygun olması gerekiyor. Bunun için tabii ki TürkStandartlar Enstitüsü’nün (TSE) çalışması gerekiyor” dedi.

        MALİ KARI DÖVİZ ARTIŞI SÜPÜRÜYOR

        Sigorta şirketlerinin topladıkları fonları değerlendirmeleri nedeniyle mali karlarının olduğunu bu tutarın son 2 yılda yüzde 10-15 mevduat getirisi düzeyinde seyrettiğini söyleyen Kırmızı, dövizde son dönemdeki yükselişin mali karı yok ettiğini kaydetti.

        EKSİK SİGORTAYA DİKKAT

        Kırmızı’nın dikkat çektiği bir başka nokta makinelerin sigortasının Türk Lirası bazında yapılması nedeniyle kurdaki artış nedeniyle makinelerin fiyatının da katlandığı dolayısıyla bir kaza meydana geldiğinde eksik sigortanın meydana gelmesi. Makinelerin belli bir fiyat üzerinden sigortalandığını ifade eden Kırmızı, kur artışı nedeniyle artan tutarın sigorta dışı kalmaması için artan tutarın mevcut sigortaya eklenmesinin bunun için ek sigorta yapılmasının şart olduğunu ifade etti. Aksi halde sigorta şirketi makineyi eski piyasa fiyatından sigortaladığı için kaza durumunda o tutarı ödemekle yetinecek ve sigortalı sigortanın ödediği para ile makinesini yerine koyamayacak.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa