İslâmî kurgubilimin en eski ve en önemli şâheseri: Hayy ibn Yakzan’ın hikâyesi
Batı'da son zamanlarda pek bir moda olan kurgubilim dizilerine hayli meraklıyız ama İslâm dünyasının ilk kurgubilim şâheserlerinden olan Hayy ibn Yakzan hikâyesini pek bilmeyiz. Hayy, ismi bundan 800 küsur sene önce ortaya çıkmış bir macera kahramanıdır ve "annesiz-babasız insan yaratma" hayalinin tasavvufa yansımış ilk örneklerinden biridir.
ABONE OLMurat BARDAKÇI / GAZETE HABERTÜRK
Kurgubilim son senelerde Batı dünyasında epey bir merak konusu haline geldi ve dizi üstüne dizi çekilir oldu... Dizilerde hayalî ülkeler, milletler ve iktidar mücadeleleri konu ediliyor, işin içine sihir, büyü vesaire de giriyor ve bu bahislere meraklı olan milletimizi de ekranın başına raptediyor...
ÇOK YAZARA KONU OLDU
Kurgubilime böylesine meraklıyız ama Hayy ibn Yakzan’ı pek bilmiyoruz...
Kimdir bu Hayy ibn Yakzan? Ortaçağ İslam dünyasında felsefecileri hayli meşgul etmiş bir hikâyenin kahramanıdır... Aynı isimle ama değişik zamanlarda ve değişik yazarlar tarafından tekrar tekrar kaleme alınmış, içlerinde en çok 1186’da ölen Endülüs’lü doktor İbn Tufeyl’inki şöhret bulmuştur. Konusu ıssız bir adada geçer, temelinde maddeyle aklın mücadelesi yeralır ve “anneyle babadan dünyaya gelmemiş” bir çocuğun tasavvufî maceraları anlatılır. Derken daha sonraki asırların yazarları da konuya el atarlar, Molla Cami gibi din bilginlerinden 15. yüzyılın meşhur edebiyatçısı Lâmiî Çelebi’ye kadar birçok kişi, kitabın değişik versiyonlarını kaleme alırlar.