Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika: Brunson'ın avukatı Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

        İzmir’de terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanan ve tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson’un avukatı İsmail Cem Halavurt, ev hapsinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

        ÖZGÜRLÜĞÜN KISITLANMASI DEVAM EDİYOR

        Habertürk muhabiri Serdar Kulaksız’ın haberine göre, Avukat İsmail Cem Halavurt, dilekçesini Çağlayan’daki İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. Avukat Cem Halavurt, müvekkilinin 07 Ekim 2016 da gözaltına alındığı ve 25 Temmiz 2018’e kadar tutuklu kaldığını belirterek bu durumun konutu terk etmeme ve yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verilerek özgürlüğünün kısıtlanmasına devam edildiğini belirtti.

        MAKUL SÜREYİ AŞMIŞTIR

        Konutu terk etmeme yönündeki kararında hukuki olmadığını ve makul süreyi aştığını belirten Halavurt, “müvekkilin özgürlüğünün bu şekilde sınırlanmasının makul ve kabul edilebilir hiçbir hukuki gerekçesi, geçerli bir sebebi bulunmamaktadır. Özgürlügünün kısıtlanması tamamen hukuka aykırı olup kısıtlanma süresi, Anayasa ve insan Hakları Avrupa Sözleşlesine aykırı olarak makul süreyi aşmıştır” dedi.

        KİŞİ ÖZGÜRLÜĞÜ İHLA EDİLMİŞTİR

        Dilekçede, “Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ihlal edilmiştir. Müvekkil sanık asılsız iddialarla suçsuz yere yaklaşık 2 yıl cezaevinde üzgürlüğünden yoksun bırakılmıştır. Tutukluluğun devamına ilişkin yapmış olduğumuz başvuru sonrasında ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı kararı verilmesi hukuka aykırıdır. Müvekkilin cezaevinde veya ev hapsinde tutulmasını gerektirecek herhangi bir delil dosyada mevcut değildir. Tüm dosya kapsamında müvekkil sanığın kuvvetli suç şüphesinin bulunduğunu iddia etmek mümkün değildir” denildi.

        Müvekkiline yöneltilen suçlamaların dayanağının DUA kod adlı gizli tanığın soyut beyanları olduğunu belirten Halavurt, “Soyut iddiaların dışında dosyada iddianamedeki suçlamaları doğrulayacak bir delil mevcut değildir. Tutuklamanın devamı ve adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına gerekçe gösterilen ve tek tek sayılan delillerin hiçbirisi müvekkil aleyhine suç işlediğini göstermemektedir” denildi.

        Avukat Halavurt dilekçesinde şunlara yer verdi:

        Müvekkil sanığın FETÖ/PDY ile ilişkisine dair tek delil- ki bu delil tutuklamanın devamına ilişkin kararlarda sıklıkla geçmektedir) FETÖ/PDY’nin İzmir imamı olarak bilinen Bekir B. İle yapmış olduğu görüşmedir. Müvekkil böyle bir görüşmeye hiç katılmamıştır. DUA kod adlı gizli tanık alenen yalan söylemektedir”

        “Müvekkilin iddianamedeki suçları işlediğine dair ne bir emniyet raporu ne de Milli İstihbarat Teşkilatı raporu yoktur. Dosyaya giren bilgi ve belgelerden anlaşılacağı üzere müvekkil sanığın ne FETÖ ne de PKK terör örgütü ile herhangi bir ilişkisi saptanmamıştır”

        GİZLİ TANIK İFADESİ

        Casusluk iddianasının temelini de DUA kod adlı gizli tanğğın ifadelerinin oluşturduğunu dilekçede belirten Halavurt, “Dua kod adlı gizli tanığa göre yurt dışından gelerek burada çalışma yapan her yabancı ajandır. Tüm kiliseler ve kurumlar insani yardım adı altında ajanlık yapmaktadır” denildi.

        KONUTU TERK ETMEME KARARI UYGULANAMAZ

        Tüm dosya kapsamında kuvvetli suç şüphesini gösterir somut vakıaların olmaması sebebiyle hakkında adli kontrol kararı ve dolayısıyla konutu terk etmeme kararı da uygulanamayacağını belirten Halavurt, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkında tutuklama ve adli kontrol tedbirleriyle sınırlandırılabilmesi ancak kuvvetli bir suç şüphesinin varlığını gösteren somut olguların elde edilmesi halinde mümkündür” denildi.

        KARAR KALDIRILSIN

        Müvekkilinin kaçma şüphesi olmadığını ve delilleri karartma ihtimalinin de bulunmadığını belirten Halavurt, Anayasa Mahkemesi’nde yaptığı başvurunun duruşmalı olarak incelenmesini ve ev hapsi kararının kaldırılması ile ev hapsinde tutulmasının hukuka aykırı olduğunun tespit edilerek Anayasa’nın 19 ve AİHS’nin 5. Maddelerinin ihlal edildiğinin tespitine karar verilmesini talep etti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa