Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasayı korkutan faizin 'boy' trafiği - Para Haberleri

        ABD Başkanı Donald Trump’ın düşük faiz politikasını eleştirdiği Yellen döneminde başlayan faiz artırım kararlarının Powell döneminde daha güçlü bir şekilde ve artarak devam etmesi beklenti dahilinde. Bu alanda FED’in eski başkanlarının boylarının uzunluğuna göre dönemlerindeki ABD faiz oranlarının değişimi de bu beklentiyi güçlendiriyor.

        Gazete Habertürk'ün haberine göre, ABD’nin 10 yıllık faiz oranları, FED’in 2 metrelik boyuyla en uzun başkanı olan Paul Volcker’ın 1979 ile 1987 yılları arasındaki döneminde yüzde 16’ya kadar tırmanmıştı.

        POWELL UZATTI

        2006-2014 yılları arasında FED Başkanlığı yapan 1 metre 72 cm boyundaki Ben Bernanke döneminde ise bir önceki başkan Alan Greenspan ile başlayan düşüş trendi devam etmiş, 1 metre 60 santimetre boyu ile FED’in en kısa başkanı olma unvanına da sahip olan Yellen ile de yüzde 2’lere kadar düşmüştü.

        5 Şubat’ta FED başkanlığı görevine resmen başlayan Powell ise 1.82 metrelik boyuyla, 2 metrelik Volker’den sonra gelen en uzun FED başkanı. Her ne kadar ekonomik ve bilimsel bir temeli olmasa da eğer bu alandaki son 40 yıllık rastlantıya dayalı trend devam ederse, ABD’de faiz oranlarının hızlı bir şekilde yükselmesi güçlü bir ihtimal dahilinde.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa