Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Bu seneki Amerikan seçimlerine dair gazetecilik dilinde ‘bomba’ denebilecek iki haber dosyasının altında New York dergisi yazarı Olivia Nuzzi’nin imzası vardı. Temmuz ayındaki ilk kapak konusu Washington elitlerinin Joe Biden’ın sağlık sorunlarını ortaklaşa gizlemeye çalıştıkları üzerineydi. Nuzzi’ye göre bu bir komploydu. Yazı Demokratları çıldırtmaya yetti, yazarı hedefe koydular. Ancak bugün Biden yarışta yok ve “suskunluk komplosu”nun bileşenleri onu bir kalemde silenler oldu. Nuzzi haklıydı, bile bile yarı ölü birini seçime sokmak istiyorlardı.

Nuzzi’nin ikinci bombayı tabiri caizse Mar-a-Lago’da Donald Trump’ın kulağında patlattı. 2017’de New York Magazine kadrosuna katılmadan önce New York Daily News gazetesinde Trump’ı takip etmiş, güvenini kazanmıştı. Trump da kulağını sıyıran ilk suikast girişiminden sonra Nuzzi’yi yazlık saraya davet etti, hatta kulağını incelettirdi. Nuzzi dikkatlice baktıktan sonra kulağın gayet iyi göründüğünü yazdı. Demek ki sanıldığı kadar da “gazi” değilmiş. Ama ses tonunda, beden dilinde, konuşmasında hatta “kedi gibi bakan” gözerinde değişiklikler vardı.

Gazetecilikte başarı ölçütü kendinden konuşturmaksa Nuzzi bu iki yazısıyla Amerikan medyasını epey sarstı. Onun hakkında fikir beyan etmeyen, bu yazıları öven ya da eleştirmeyen kimse kalmadı denebilir. Ve şimdi yeniden gündemde ama bu sefer yazdıklarıyla değil yaşadığı yasak aşkla. Medya ve siyaset dünyası bir haftadır Nuzzi ve Robert Kennedy Jr. arasındaki yasak aşkı konuşuyor. İşin içinde Kennedy ailesi var, medya dünyası var, aldatılan meşhur bir Hollywood yıldızı, bir başka meşhur Washington gazetecisi de var. Filmi ya da dizisi çekilmeden—illa çekilir—önce benden duyun.

GECE YARISI GELEN GİZEMLİ E-MAİL

New York Magazine’in genel yayın yönetmeni David Haskell geçen hafta çalışanlarına bir iç yazışmayla Olivia Nuzzi’nin “yakın zamana kadar seçimler açısından önemli olan bir kaynakla” gazetecilik sınırlarını aşan bir ilişki kurduğunu duyurdu ve Nuzzi’yi geçici olarak kızağa çekti. Önce Kennedy’den bahsedilmedi ama tahmin etmek zor değildi, zaten kısa sürede de duyuldu. Dergi yaptığı iç soruşturmada Nuzzi’nin bu ilişkisinin yazdıklarını etkilemediğini ama bağımsız bir denetim yapılacağını ekledi. Ayrıca Nuzzi’nin Trump ve Biden yazılarının altına bir açıklama kondu.

Aynı saatlerde Amerikan medyasındaki gelişmeleri çok iyi duyuran Puck News ve Semafor yöneticilerine bilinmez bir adresten bir e-mail geldi. Şifreli mesaj bu gazetecileri RFK Jr. ve Nuzzi ilişkisine bakmalarını tavsiye ediyordu ama kaynak güvenilmez olduğu için görmezden gelindi. Haberi ise medyadaki gelişmeleri Status adlı şahsi bülteninde duyuran Oliver Darcy patlattı: İddialara göre başkanlık yarışına üçüncü parti adayı olarak giren ve daha sonra Trump lehine çekilen Robert Kennedy, Jr. ve New York Magazine yazarı Olivia Nuzzi arasındaki ilişki geçen ayın Aralık ayında başlamış ve bu yakınlara kadar sürmüştü. Nuzzi kurumunu bu ilişkiden dolayı bilgilendirmemiş, ancak sorulduğunda da itiraf etmişti.

Bir kaynak bu ilişkinin Kasım ayında Nuzzi’nin RFK Jr. hakkında yazdığı yazıdan sonra başladığını söylüyor. Her ne kadar Nuzzi’nin Trump ve Biden yazıları etik olarak problemli gözükmese de yazarın çeşitli ortamlarda Kennedy’i destekleyen açıklamalar yaptığı da ortaya çıktı. Mesela çeşitli vesilelerle neden televizyon tartışmasının üç aday arasında geçmediğini sorguluyor Nuzzi. Veya Kennedy’nin ciddi bir oy potansiyeli olduğunu iddia ediyor.

TELEFONA YOLLANAN SEKSİ FOTOĞRAFLAR

İktidar sahibi erkeklerin genellikle konumlarını kullanarak kadınları taciz ettiği bir dünyada Nuzzi ve RFK Jr. ilişkisi sadece bir yasak aşk değil. Adeta “Öldüren Cazibe” filmi gibi, tacize dair bazı ezberleri alt-üst edecek kadar sıra dışı.

Örneğin RFK Jr.’ın defalarca Nuzzi’nin telefonunu engellediği ortaya çıktı. Kapıdan kovulup bacadan giren gazeteci misali Nuzzi avını kovalamaktan hiç vazgeçmedi. Farklı telefon ve e-mail’lerden ulaşmaya çalıştı, en son hakkında çok önemli bir istihbarat aldığını söyleyerek engelini kaldırmasını istedi. RFK Jr. engeli kaldırdığındaysa telefonunda Nuzzi’nin çıplak olduğu tahmin edilen fotoğraflarını buldu. Nuzzi’nin RFK’e birkaç kere benzer tahrik edici fotoğraflar gönderdiği tahmin ediliyor.

RFK Jr. cephesi Nuzzi’yle sadece bir kere yan yana geldiklerini, sonunda da dergide ona çakan bir yazı yayımlandığını açıklıyor. Ancak RFK Jr. kendi X/Twitter hesabından Nuzzi’nin yazısını paylaşmıştı. Nuzzi yaptığı açıklamadaysa bu ilişkinin “cinsel” değil başka bir boyutta olduğunu söyledi. Daily Mail, Semafor, New York Post, Puck News gibi çeşitli kaynaklardan okuduğuma göre iki taraf da yalan söylüyor büyük ihtimalle. Ne RFK Jr. sadece bir kere Nuzzi’yle görüştü ne de ilişkileri cinsellikten öteydi.

KADINLAR ÜZERİNE ATLIYOR

Çatal sesli ve yaşı epey ileri, komplo teorilerine düşkün RFK Jr.’ın meşhur bir çapkın olduğu da biliyor. Bir kaynak “Neden bilmiyorum ama şu haline rağmen kadınlar üzerine atlıyor,” diyor. Kennedy’ler hep kadınları sevdi, kadınlar da onları.

Beyaz Saray bahçesinde orji düzenleyen amcası JFK gibi yeğen de birçok kadını aynı anda idare etmiş. Bir önceki eşiyle evliyken telefonunda adlarının başında “G” harfi olan en az 10 kadının numarasının kayıtlı olduğu konuşuluyor. Bu G harfinin İtalyan kökenli Amerikalıların sık kullandığı “metres” anlamına gelen “goomah” kelimesinden geldiği tahmin ediliyor.

“Curb Your Enthusiasm” dizisinden tanıdığımız Cheryl Hines da bir zamanlar telefonda adı G harfiyle kayıtlı kadınlardan biriymiş. İkisi hala evli ama bu skandalın patlamasının ardından Daily Mail’de yayımlanan bir fotoğrafa göre Hines yüzüğü attı.

İHBAR NİŞANLIDAN MI

Karşı cephede dağılan bir ilişki daha var. Washington D.C.’nin star gazetecilerinden Ryan Lizza’nın da Olivia Nuzzi’yle nişanı attığı ortaya çıktı. 2017’de New Yorker’dan #MeToo dalgası kapsamında atılan ancak daha sonra Politico’da yazmaya başlayan Lizza önce skandala değinmedi. Geçen Cuma akşamüstüyse Politico’daki köşesinin sonuna bir not ekleyerek seçim süreci boyunca “Eski nişanlımla ilgili bir meseleden dolayı RFK Jr. hakkında yazmamaya karar verdim,” dedi.

Puck News ve Semafor’a gelen o anonim ihbar e-mail’i peki? Medyada hemen herkes bu ihbarı Lizza’nın yaptığını konuşuyor ama hiç kimse kanıtlayamıyor.

Maalesef iş burada da bitmedi. Bir kısım başkent gazetecileri Nuzzi skandalının kendilerine de uzanabileceğinden, haber kaynaklarıyla gazeteciliği aşan ilişkiler kuran başka kadınların ifşa edileceğinden endişeli. Canını dişine takarak çalışan kadın gazetecilerse Nuzzi yüzünden kendilerinin de haber kaynaklarıyla yattıklarının düşünüleceği kaygısını taşıyor. Haklı bir endişe bu, kadınların yatarak bir yere geldikleri hemen her zaman—ve her yerde—ilk akla gelen iftiradır.

Bir de “Ne olmuş yani”ciler var. Başkent gazeteciliği zaten çeşitli çıkarların el değiştirdiği bir yer. Her gün gazeteciler kadın-erkek demeden siyasetçilerle mecazi de olsa yatağa giriyor, belli pazarlıklar yapıyor. Bir aralar gazeteciliğin “Herkesle yatağa girip kimseden hamile kalmamak,” olduğuna dair bir tavsiye bile duymuştum. Galiba bu laf hiçbir zaman şimdi olduğu kadar geçerli olmadı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar