Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Osman Kavala tutuklandı

        Osman Kavala, sevk edildiği İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’ndeki sorgusunun ardından “Anayasal Düzeni Değiştirmeye Teşebbüs” suçundan tutuklandı. Önceki gün saat 15:00’de Gezi davasından tahliye edilen Kavala, yaklaşık 32 saat sonra yeniden cezaevine gönderildi.

        KAVALA: İDDİALAR ASILSIZDIR

        Osman Kavala hakimlikteki ifadesinde “yaklaşık 2 yıl 4 aydır hukuksuz bir şekilde tutuklanmış bulunuyorum. Dün 30 Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararının tescil etmiş olduğu gibi ve daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının açıkça belirttiği gibi maruz kaldığım sıra dışı vahimlikte bir hak ihlaline dünkü gözaltı kararı ve bu akşam gördüğünüz savcının sevk yazısı, bu hak ihlalinin devam ettirilmekte olduğunu göstermektedir. Daha önceki ifademde belirtmiş olduğum gibi 15 Temmuz darbe girişimine destek olmak ile ilgili tüm iddialar asılsızdır” dedi.

        REKLAM

        BARKEY VE YABANCI UYRUKLU KİŞİLERLE İRTİBAT

        Sulh Ceza Hakimliği tutuklama kararında, Osman Kavala’nın 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimi ile ilgili 15-16 Temmuz 2016’da Büyükada da Splendit Otel’de yapılan toplantı sürecinde darbenin organizatörlerinden olan Hanrey Jack Barkey ve diğer yabancı uyruklu kişi ve kişilerle irtibatlı olarak darbe teşebbüsüne katıldığına dair tespitler olduğu belirtildi.

        KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ

        Kararda, Osman Kavala’nın 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen darbe teşebbüsünün karar sürecine katılmış olabileceğine dair kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delil niteliğinde olduğu öne sürüldü.

        ADLİ KONTROL HÜKÜMLERİNİN YETERSİZ KALACAĞI BELİRTİLDİ

        Osman Kavala hakkında bu soruşturma kapsamında 11 Ekim 2019’da resen tahliye kararı verildiği hatırlatılarak kamuoyunda Gezi Parkı davası olarak bilinen dosyadan verilen tahliye kararı nedeniyle atılı suçun ağırlığı ve önemi dikkate alındığında kaçma şüphesinin bulunduğu, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı belirtilerek tutuklanmasına hükmedildi.

        REKLAM

        TAHLİYE KARARI VERİLMİŞTİ

        Sanıkların üzerlerine yüklenen suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı veren mahkeme heyeti, dosyanın tutuklu sanığı Osman Kavala'nın da tahliyesine hükmetmişti.

        BAŞSAVCILIK AÇIKLAMA YAPMIŞTI

        İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinin kararın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yazılı açıklama yapılmış, kamuoyunda "Gezi Olayları" olarak bilinen ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini hedef alan kalkışma girişiminin soruşturulması kapsamında, eylemleri planlayan, yöneten ve yönlendiren bir kısım şüpheliler hakkında Başsavcılıkça 19 Şubat 2019 tarihinde iddianameyle kamu davası açıldığı hatırlatılmıştı.

        İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinin 18 Şubat tarihli kararıyla, hakkında kamu davası açılan sanıkların beraatine ve tutuklu sanık Osman Kavala'nın tahliyesine karar verildiği anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedilmişti:

        "Anılan kararın bozulması talebiyle ilgili mahkemeye süre tutum dilekçesi verilmiş olup, kararın gerekçesinin yazılmasını müteakip, Cumhuriyet Başsavcılığımızca istinaf kanun yoluna başvurulacaktır. Yargılama sonucunda tahliyesine karar verilen sanık Kavala hakkında, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Başsavcılığımızca yürütülen bir başka soruşturma kapsamında, TCK'nın 309. maddesi uyarınca Anayasal Düzeni Bozmaya Teşebbüs suçundan ayrıca gözaltı kararı verilmiştir."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa