Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu On binlerce Peşmerge, Kerkük'e gönderildi!

        AFP haber ajansı Iraklı bir generale dayandırdığı haberinde, Irak ordusunun Kerkük'ü geri almak için operasyona başladığını iddia etti.

        IKBY Başkan Yardımcısı Kosret Resul ise yaptığı açıklamada, Irak ordusunun olası bir operasyonuna karşı on binlerce Peşmerge gücünün, Kerkük'e sevk edildiği açıklandı.

        AFP'nin haberinin ardından,Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Ortak Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kerkük'ün güneyine askeri operasyon başlatıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığı belirtildi.

        Savaş Medya Ağı'nın yazılı açıklamasında ise, "Güvenlik güçlerimiz, Kerkük'e bağlı kurtarılan bölgelerde temizleme eylemi ile araziyi kontrol etmeye çalışıyor." ifadeleri kullanıldı.

        Açıklamada ayrıca, basın organlarına "durumu krize dönüştürebilecek haberlerden kaçınma" uyarısı yapıldı, aksi takdirde haklarında hukuki süreç başlatılacağı aktarıldı. Bağdat merkezi yönetimi, dün akşam saatlerinde Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu ve Beşir kasabasına çok sayıda askeri sevkiyat yapmıştı.

        Söz konusu askeri birliklerin, Peşmerge'nin ele geçirdiği petrol kuyuları ve askeri havalimanında kontrol sağlamak üzere gönderildiği ifade ediliyor. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, merkezi yönetimin Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde güvenliği sağlama yetkisine sahip olduğunu kaydetmişti.

        BARZANİ'NİN OĞLU DA KERKÜK'TE

        Kuzey Irak'ta referandumun yapılmasının ardından tüm gözler Kerkük'e çevrilirken, Kerkük ve etrafında askeri yığınaklar sürüyor. DHA'nın haberine göre, Mesud Barzani'nin oğlu Mansur Barzani silahlanarak Kerkük'e gelirken, Irak ordusu ve Haşdi Şabi komutanları da Kerkük'te yerlerini aldı.

        Kuzey Irak yönetimi tarafından Kerkük ile ilgili atılan adımlar çok yakından takip edilirken, ABD ve batılı ülkeler üzerinden Irak yönetimi üzerinde baskı oluşturulmaya çalışıldığı öğrenildi.

        ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğinde bu konuda ciddi bir diplomasi ve askeri hareketliliğin olduğu gelen haberler arasında.

        HAŞDİ ŞABİ VE PEŞMERGE KOMUTANLARI DA KERKÜK'TE

        Ülkede sayıları 150 bin civarında olan Haşdi Şabi Birliklerinin Ünlü komutanı Muhammed Zain Abedin Kerkük ofisine gelerek çalışmalarını burada sürdürüyor.

        DHA'nın haberine göre, Haşdi Şabi Askeri Birliklerinin Sözcüsü Kerim El Nuri'nin "Mesud Barzani DAEŞ'ten daha tehlikeli, çünkü o bizim içimizde" sözleri ise gerginliği daha da arttırdı. Kerim El Nuri bununla da kalmadı Mesud Barzani'yi Irak Ordusu ve Haşdi Şabi Birliklerinin DAEŞ'e karşı mücadelesinde adeta beşinci kol olmakla suçladı. Ve DAEŞ'e destek verdiğini söyledi.

        Peşmerge Kerkük Bölge Komutanı Vasta Resul da Kerkük'teki ofisinden Kerkük ile ilgili mesajlarını verirken, sıkı koruma altında denetlemelerini sürdürdüğü bildiriliyor.

        Kerkük'ün tüm giriş ve çıkışları ağır makinalı silahlı gruplar tarafından tutuluyor. Kerkük'ün Bağdat girişi Irak Ordusu ve Haşdi Şabi Birliklerince ortak tutulurken, diğer kontrol noktalarında ise Peşmerge, Türkmen ve Arap askerlerinin beraber çalıştığı görülüyor.

        Ancak giriş ve çıkışlar tamamı ile çok sıkı güvenlik önlemleri altında kontrol altında tutuluyor. Bazı yerlerde Irak İstihbarat Servisi ile özel birlikler K9 köpekleri ile kimlik kontrolleri gerçekleştiriyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa