Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Neden göz kırpıyoruz? İşte göz kırpmanın sebepleri
        • 1

          Vücudumuzun bilmediğimiz birçok işlevi ve ilginç bir işleyişi bulunuyor. Bunlardan biri de göz kırpmak. Bir dakika içerisinde rekleks olarak defalarca kez göz kırpıyoruz. Peki, göz kırpmamızın sebebi nedir?

          Amerikan Oftalmoloji Akademisi'nin klinik sözcüsü ve New Jersey'de bir göz doktoru olan Dr. Brenda Pagan-Duran, nedenlerini açıklıyor.

        • 2

          İlk sebep; gözün etrafında olan ve yapısına zarar verecek parçacıkların göze girmesini engellemek. Göz kırptığımızda tehlikeli maddeleri uzaklaştırıyoruz.

        • 3

          İkinci sebep ise görme yeteneği ile ilgili. Gözlerin pürüzsüzce görmesi, bulanıklaşmaması için gözün içinde su, yağ ve mukustan oluşan bir madde salgılanır; bu maddeye gözyaşı filmi denir.

        • 4

          Göz kırptığımızda bu madde gözde yenilenir ve gözün kurumasını engeller. Korneanın kuruması oldukça can yakıcı olabilir çünkü korneada havadan etkilenebilecek birçok sinir ucu bulunur.

        • 5

          Gözyaşı filmi ayrıca göze oksijen sağlar. Kan damarları korneaya ulaşmaz ancak gözyaşı filmi, oksijeni doğrudan korneaya aktarır. Film ayrıca bakterilerle savaşan ve gözün enfeksiyon kapmasını önlemeye yardımcı olan enzimler içerir.

        • 6

          Aynı zamanda ağladığımız zaman gözlerimizi temizlemek için daha sık göz kırparız böylece gözde biriken yaşlar, görüşümüzü engellemez.

          Kaynak: Live Science

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa