Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Ekonomi Danışmanı Sadi Uzunoğlu, MTSO üyelerine, firmaların bankalarla olan ekonomik ilişkilerinde dikkat etmeleri gereken hususları anlattı.

        MTSO Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte, bankaların kredi mekanizmaları hakkında bilgi veren Uzunoğlu, firmalara önümüzdeki süreçte finans yapılarını koruyabilmeleri adına neler yapmaları gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

        "Firmaların yönetim yapısı değişmeli"

        Firmaların yönetim yapısını değiştirmesi gerektiğini belirten Uzunoğlu, "Yalnızca maliyeye yükümlülüğünüzü yerine getirmek adına muhasebe tutma anlayışını sonlandırın. Muhasebecinizin finans bilgisi de olması şart. Sürekli firmanızı nasıl yönetip geleceğe yönelik nasıl stratejiler geliştirmeniz gerektiğine dair tartışın. Mutlaka nakit akış tablosu çıkarın. Nereden nakit girişiniz, nereden nakit çıkışınız olacak görme imkanınız olur. Nakit girişinde sorun olursa nakit açığını firmanızın nereden kapatabileceğini belirleyin. Atıl varlıklarınız varsa, satabiliyorsanız hala geç değil, satın. Merak etmeyin daha ucuza yerine koyma fırsatınız olacak. Şu dönemde likitte kalmaya dikkat edin. Sermayenizi güçlendirin. Gerekirse zarar ettiğiniz, safra işlerinizden kurtulun. Kontrol edebileceğiniz işi yapın. Yarın kredi bulamayacak gibi kendi nakdinize güvenerek hareket edin" dedi.

        "Krediler tabana yayılmıyor"

        Türkiye’de son 5 yılda bankaların verdiği kredilerin 3 kat arttığını dile getiren Uzunoğlu, bu kredilerin dağılımının da değiştiğini bildirdi. Krediler bu kadar artmasına, ekonomiye büyük miktarda para girmesine rağmen nakit akışının istenen seviyelerde olmasının sebebine de değinen Uzunoğlu, "Çünkü bundan 5 yıl önce bankaların verdiği kredilerin yüzde 33’ü tüketici kredisi olarak halka, yüzde 33’ü KOBİ’lere, yüzde 33’ü de kurumsal büyük firmalara dağıtılıyordu. Yani kredi dağılımı eşitti. Bugün ise kredilerin yüzde 24’ü tüketicilere, yüzde 24’ü KOBİ’lere yüzde 52’si ise kurumsal firmalara dağıtılıyor. Yani krediler tabana yayılmadığı için piyasada kimse bu paraları göremiyor" ifadelerini kullandı.

        "İçinde bulunduğumuz çalkantılı dönemde likitte kalın"

        Uzunoğlu, iş dünyasına döviz kurlarındaki ve faizdeki hareketliliğin yaşandığı bugünlerde likitte kalmaları çağrısında bulundu. Önümüzdeki süreçte kredi temin etme noktasında sıkıntılar yaşanabileceğine de dikkat çeken Uzunoğlu, "Arsalarınızın, malınızın değeri zamana, mekana ve koşullara göre değişkenlik gösterir. Bugün yüksek değerde olan arsanız yarın aynı değere ulaşamayabilir. Ama cebinizdeki para her şeyiniz. Hala malınızı nakde çevirebiliyorken bunu değerlendirin" şeklinde konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Mersin İlçeleri
        Tüm Mersin Haberleri
         Mersin

        Mersin

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa