Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Meksika'da seçimi solcu aday Obrador kazandı! Halk sokaklara döküldü

        Meksika'da önceki gün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini solcu aday Andres Manuel Lopez Obrador büyük farkla kazandı. Bu durumda, ülkeye son yıllarda gelen en sert solcu hükümet, ABD’de Trump yönetimiyle yaşanan gergin ilişkiler ortamında iktidar olacak. Kesin olmayan ilk resmi sonuçlara göre başkent Mexico City’nin eski belediye başkanı 64 yaşındaki Lopez Obrador, oyların yarıdan fazlasını aldı ve en yakın rakibini 30 puan geçerek 1980’li yıllardan bu yana yapılan başkanlık seçimlerinde en büyük zaferi kazandı. Oy vermenin sona ermesinden kısa süre sonra Lopez Obrador’un en yakın rakipleri merkez sağcı Ricardo Anaya ile iktidardaki Devrimci Parti’nin adayı Jose Antonio Meade, seçimi kaybettiklerini kabul etti. Merkez sağcı PRI, ülkenin son yarım asrında iktidarı elinde tutuyordu.

        REKLAM

        ‘DUVAR’ ETKİSİ

        Lopez Obrador’un seçilmesinin ardından Meksika’nın, Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD ile ilişkilerinin daha da gerilmesi bekleniyor. Başkan Trump, Meksika’dan göçmen akımına karşı “Sıfır Tolerans” politikası yürütüyor. ABD, Meksika ve Kanada ile Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması (NAFTA) nedeniyle uzlaşmazlık yaşıyor. ABD, Meksika’dan ithal edilen otomobillere vergi getirmeyi tasarlıyor. Lopez Obrador’un Trump ile nasıl bir ilişki kuracağı, yeni yönetimin yönünü belirleyecek. Yeni başkan 1 Aralık’ta görevi devralacak.

        MEKSİKA ÇATIŞMA YORGUNU

        Gazete Habertürk'ün haberine göre Lopez Obrador, başkentin Zocalo Meydanı’nda halka hitaben yaptığı konuşmada, “Ülkenin yeni projesi gerçek bir demokrasiye ulaşmak olacaktır. Tarihe iyi bir Meksika Cumhurbaşkanı olarak geçmek istiyorum” dedi. Solcu cumhurbaşkanı, ülkede yolsuzluğa son verme ve uyuşturucu kartellerini daha çatışmasız yöntemlerle etkisizleştirmeyi vaat etmişti. Lopez Obrador’un selefi PRI Partisi’nden Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto’nun uyuşturucu çeteleriyle kanlı mücadelesi 20 binden fazla kişinin ölümüne yol açmıştı. Kampanyasının merkezine yolsuzlukla mücadeleyi koyan Obrador, ücretleri ve emekli maaşlarını artırma sözü vermişti.

        Pazar günü düzenlenen seçimler, ülke tarihindeki en kanlı seçimlerden biri oldu. Kampanya süresinde 130’dan fazla aday ve parti çalışanı öldürüldü.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa