Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Ey yumurtaya can veren güzel Allah'ım sen nelere kadirsin...

        13 AĞUSTOS 1888’de İskoçya’nın Helensburgh kentinde John Logie Baird isimli bir çocuk dünyaya geldi. Baird, özellikle de elektrik ve elektrikli aletler konusuna çok meraklıydı. Evinin arka bahçesindeki benzinli jeneratörden elde edilen elektrikle bütün evi aydınlatıyordu. Bu ev aynı zamanda şehirde akşamları aydınlatılan tek ev olma özelliğini taşıyordu. Elektrik konusundaki merakı gün geçtikçe artan Baird, evinde bir telefon santralı kurarak dışarıdaki arkadaşlarıyla konuşma da yapabiliyordu. Oldukça sınırlı kapasiteye sahip olsa da, 12 yaşında böyle bir elektrik hattını kurup, çalışmasını sağlamak herkesin başarabileceği bir şey değildi.

        80 SENE OLMUŞ TANIŞALI

        Eğitimini İskoçya Teknik Koleji’nde sürdüren Baird, buradan elektrik mühendisi olarak mezun oldu. Baird, Birinci Dünya Savaşı sırasında orduda görev almak için başvurdu. Fakat sağlık sorunları nedeniyle başvurusu kabul edilmedi. 1922’de memleketi Sussex’e geri dönerek tamirciliğe başladı. Burada karmaşadan uzak bir ortamda kendisiyle baş başa kalarak, hayalini kurduğu görüntü ve sesi elektronik olarak taşıma fikri üzerinde çalışmaya başladı. İlk başlarda basit bir dikiş iğnesi, bisiklet lambası ve bir teneke parçası ile bir şeyler yapmaya çalışan Baird, insanlara uçuk gelen bu fikir üzerinde gittikçe artan heyecanla çalışmaya devam etti. Elindeki imkânsızlıklarla pek bir şey başaramayacağını anladığında Soho’ya taşındı ve burada bir laboratuvar kurdu. Ve işte burada, ilk olarak bir çay kutusu üzerine yerleştirdiği, ‘Televisor’ diye adlandırdığı, dikiş iğnesi, kesilmiş karton ve bisküvi kutusundan oluşan düzeneği çalıştırmayı başardı. 25 Haziran 1925’te tarihin ilk televizyon patentini alan Baird’in başarısı kısa sürede büyük ilgiyle karşılandı. ‘Televisor’ adını verdiği icadını 26 Ocak 1928’de İngiltere Kraliyet Enstitüsü’nde tanıttı. Görüntüyü elektronik olarak aktarma denemeleri sonuç verdi ve bundan bir yıl sonra ilk görüntü aktarımını gerçekleştirmeyi başardı. Bu sayede 1929’da ilk televizyon istasyonunu hayata geçirdi ve o dönem radyo yayını yapan BBC ile anlaşarak televizyon yayınları yapmaya başladı. İlk etapta bölgesel olarak sınırlı bir alanda yayın yapan BBC, 1930 yılında Amerika ve İngiltere’de resmen yayına başladı. Londra’da 20 bin kişiye ulaşan bir alanda yayın yapan Baird, kariyerinin zirvesine ulaşmıştı. 14 Haziran 1946’da hayata gözlerini yuman John Logie Baird, bilinen ilk televizyonun temellerini atmıştı. Nereden nereye...

        İNSAN GURUR DUYUYOR

        Acaba pazar akşamı evde, gözümüzdeki gözlüklerle üç boyutlu şekilde izlediğimiz Teke Tek’i görseydi ne söylerdi Baird? Fatih Altaylı’nın masasındaki mikrofonun adeta evin salonuna dalışını, Murat Bardakçı’nın uzattığı elinin beyazcamdan dışarı uzanışını görse neler derdi? Türkiye ’de ilk üç boyutlu canlı yayını gerçekleştiren medya kuruluşunda çalışmak, hele de televizyon yazıları yazan biri olarak elbette insanı gururlandırıyor. Bu başarının arkasında, Habertürk’ün kimselerin yanına bile yaklaşamayacağı müthiş teknolojik altyapısı ve muazzam yatırımları yatıyor. Bunu gerek Habertürk’e, gerek Bloomberg’e gerekse gazete Habertürk’e bakarak görebilirsiniz. Televizyonlarda yakında bir 3D devrimi yaşanacak. Bunun ayak seslerini, ülkenin teknoloji açısından en ileri medya grubunun yayınlarından takip edebilirsiniz.

        Nereden nereye...

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa