Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Mattis: ABD ve Türk askerleri ortak eğitime başladı

        ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Amerikan ve Türk askerlerinin kuzey Suriye'deki Münbiç bölgesinde ortak devriye görevi için eğitimlere başladıklarını söyledi.

        NATO üyesi iki ülke Haziran ayında vardıkları anlaşma uyarınca halen Münbiç'te devriye geziyorlar ancak bu görevi iki ülke askerleri ayrı ayrı yapıyor. Söz konusu eğitimden sonra iki ülkenin güçleri ortak devriyelere başlayacaklar.

        Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da 21 Eylül'de yaptığı açıklamada ortak devriyelere yakında başlanacağını söylemişti.

        Dün Paris'e giden Mattis, yanındaki gazetecilere, "Eğitim halen devam ediyor, bakalım nasıl sonuç verecek" dedi. Mattis, "Eğitim müfredatı tamamlandığında her şeyin yolunda gitmesi için ortak devriyenin zamanında hazır olacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

        REKLAM

        Mattis, ABD'nin şu anda eğitimcilerle çalışma yürüttüğünü ve bunun ardından Türk askerleriyle yapılacak birkaç haftalık ortak eğitimden sonra devriyelerin başlayacağını söyledi. Eğitim çalışmaları Türkiye'de yapılacak.

        Türkiye, Haziran'daki anlaşmadan önce Menbiç'te Amerikan askeri bulunmasına rağmen, buradaki YPG unsurlarını çıkartmak için bölgede yürüttüğü kara harekatını Menbiç'e genişletme tehdidinde bulunmuştu.

        Türkiye ve Rusya, Eylül ayında İdlib vilayetinde silahtan arındırılmış bir bölge kurulmasını ve isyancıların bu bölgeyi terk etmelerini öngören bir anlaşmaya vardılar.

        Mattis bugün Paris'te Fransa savunma bakanı ile ve Cumhurbaşkanı EmmanuelMacron ile yapacağı görüşmelerde Suriye ve kuzey Afrika'daki silahlı eylemleri ele alacak. İdlib anlaşmasından önce Fransa, eğer Suriye ordusu İdlib'e karşı kimyasal silah kullanırsa, bu ülkedeki hedeflere saldıracağını açıklamıştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa