Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Selim KAYA/ MARDİN, (DHA)MARDİN'de heykeltıraş Hamdullah Aydoğan (42), açtığı sanat atölyesinde seramik ve heykelcilik sanatını birleştirdi. Aydoğan, tarihi kentin sokaklarında belediye personeli tarafından temizlik işlerinde kullanılan, sigortalı eşeklerinin biblolarını üretiyor. Her bir biblo için 2 gününü harcayan Aydoğan, 250 liradan sattığı ürünleri için kurs açmak istiyor.

        Van 100. Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden 2002 yılında mezun olan Hamdullah Aydoğan, hayalini kurduğu seramik sanatını ve mesleği heykeltıraşlığı birleştirerek sanat atölyesi kurdu. Aydoğan, kurduğu atölyede Mardin'in tarihi sokaklarında temizlik personeli tarafından kullanılan ve belediyenin sigortalı eşeklerinin biblolarını üretmeye başladı. Ürettiği biblolar, kente gelen yerli ve yabancı turistlerce büyük ilgi gösteriliyor. Yoğun bir emekle ürettiği ve 250 liradan sataşa sunduğu bir bibloyu 2 günde hazırladığını anlatan Aydoğan, eşeğin yanı sıra sincap, yaban keçisi ve geyik gibi çeşitli figürler de ürettiğini anlattı.

        Koronavirüs pandemisinin sona ermesinin ardından bu mesleği yaşatmak için kurs açacağını anlatan Aydoğan, "Uzmanlık alanım heykeltıraş. Fakat seramik her zaman yapmayı istediğim bir alandı. Tabii ki seramik ile heykel birbirinden uzak alanlar değil. Burada yaptığım seramiğe heykelin de katkısıyla eklemeler yapmak oldu. Seramiğin oluşumunu sağlamanın birçok yöntemi vardır. Aslında iki farklı yöntem kullanıyoruz. Bir noktaya kadar kalıp bize bir ürün veriyor. Ben yaşken bunun üzerine eklemeler yapıyorum. Yapmayı düşündüğüm artık hayvan hangisiyse o forumda eklemeler yapıyorum. Bu çalışmamızda Mardin'in tarihi sokaklarında temizlik amacıyla kullanılan eşekleri yaptım. Bu Mardin eşeklerin şöyle bir hikayesi var. Mardin'in yapısından kaynaklı sokaklarının dar olduğunu herkes bilir. O yüzden Mardin sokaklarında bütün çöplerin taşınması işlemi eşekler sayesinde gerçekleştiriliyor. Eşeklerin aslında belediyece sigortalı ve maaşlı olduğunu söyleyebiliriz. Yani dünyada tek sigortalı ve maaşlı hayvanı Mardin eşeğidir. Amacım, pandeminin sona ermesinin ardından bu mesleği yaşatmak için kurs açmaktır" dedi. DHA-Genel Türkiye-Mardin Selim KAYA

        2020-09-04 09:50:34

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mardin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mardin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Mardin İlçeleri
        Tüm Mardin Haberleri
         Mardin

        Mardin

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa