Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MANİSA'nın Kırkağaç ilçesinde, tadı ve aroması ile coğrafi işaretle tescillenen Kırkağaç kavununun hasadına başlandı. Kavunlara, 2008 yılında patent alınmasıyla 'Kırkağaç kavunu' olduğunu belirten etiket basılmaya başlanırken, gerçek kavunun, sarısiyah renklerin eşit dağılımından anlaşılacağı belirtildi. 

        Kırkağaç kavununun ilk hasadı, üretici Aladdin Sarıaslan ve Bülent Somalıoğlu'nun tarlalarında yapıldı. Geçen yıla oranla ekili alandaki artışla birlikte bu sene Kırkağaç'taki 10 bin dönümden 30 bin ton ürün alınacağı beklentisi içinde olunduğu dile getirildi. Kavunun, tarladaki kilo fiyatının 1,50 ile 1,80 TL arasında değiştiği belirtildi. Kırkağaç Ziraat Odası Genel Sekreteri Emin Özarı, nisan ayından bu yana "Kırkağaç kavunu 1415 Ağustos'tan önce hasat edilmez" dediklerini belirterek, "Kavunumuz tadı ve aroması ile diğer kavun türlerinden ayrılmaktadır. Atlarımız bundan 200300 yıl önce nasıl kavun tohumu alıyorlarsa bugün de aynı geleneği sürdürüyoruz. Lezzeti de buradan geliyor. Diğer türlerde olduğu gibi hibrit tohumdan kavun yetiştirmiyoruz. Yani Kırkağaç kavununun genleri ile oynanmamış olduğu için 300 sene önce neyse şimdi de o lezzet ve aromada. O nedenle de Kırkağaç kavunu tercih sebebidir. 2008 yılında patentinin alınmasıyla birlikte bütün kavunlarımıza 'Kırkağaç kavunu' olduğunu belirten etiket basılmaya başlandı. Tüketicilerimize tavsiyemiz kavunlarımızı İzmir, İstanbul, Ankara ve diğer şehirlerimizden alırken etiketine dikkat etsinler. Üzerinde etiket yoksa o Kırkağaç kavunu değildir" diye konuştu.

        'KIŞ AYLARINDA DA TÜKETİLİYOR'

        Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz da her kavunun, Kırkağaç kavunu olmadığına dikkat çekti. Gerçek Kırkağaç kavununun, ağustos ayından itibaren piyasaya çıktığını vurgulayan Boğaz, "Gerçek Kırkağaç kavununun üzerindeki sarı ve siyah renklerin eşit dağılımına dikkat edilmeli" dedi.

        Kırkağaç kavunun sadece yazın değil, kışın da güvenle tüketilebildiğini dile getiren Boğaz, "Hiçbir katkı maddesi bulunmadan, askıda bozulmadan 56 ay boyunca kalabilmesiyle bilinen Kırkağaç kavunları kışın da tüketiciye ulaştırılıyor. Hasattan sonra satılamayan kavunlarımızı soğuk hava depolarında bekletiyoruz. Hasadı başladıktan sonra hemen satılmayan kavunlarımızı, daha sonra çıkarıp, kış günlerinde de tüketicilerimizin sofrasına ulaştırıyoruz. Kırkağaç kavununu en önemli özelliği 56 ay boyunca bozulmadan ağız tadıyla yenilebilmesi" diye konuştu.

        'KAVUNLARIMIZ BU YIL ÇOK GÜZEL'

        Kırkağaç kavunu üreticisi Alaattin Sarıaslan da "50 yıldır kavun yetiştiriyorum. Kavunlarımız bu yıl çok güzel. Geçtiğimiz yıllarda hastalık olmuştu. Fiyatların da iyi olmasını bekliyoruz" dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Manisa İlçeleri
        Tüm Manisa Haberleri
         Manisa

        Manisa

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa