KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Volkswagen

Volkswagen;

17 Ocak 1934’te, yeni Alman yönetimi  Ferdinand Porsche’nin "Volkswagen"(halk otomobili) adını verdiği bir araç dizaynıyla tanıştı. Almanya’da, 1937 yılında tek model halk tipi otomobil üretimi için Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi tarafından Alman Otomotiv Birliği’ne Volkswagen AG firması kurduruldu. Şirketin adı, "halkın arabası" anlamına gelmektedir. İlk Kaplumbağa’nın tasarım ve geliştirilmesi 1934 ve 1938 yılları arasında gerçekleştirildi ve toplam 4 yıl sürdü. 1938 yılında Volkswagen son halini almış oldu. Günümüze değin 21.3 milyondan fazla otomobil üretildi. 1945 de 1.785 adet VW – Kaplumbaga üretilmisti.

"Halk otomobili", henüz tamamlanmamış fabrikada askeri araç olarak üretilmeye başlandı ve araca arka koltuklar eklendi. Porsche’ye Volkswagen’i askeri amaçlı bir araca çevirme görevi verildi. Böylece "Kubelwagen", askeri jip tipi araç oluşmuş oldu. Daha sonra "Kubelwagen" örnek alınarak yüzer gezer tip "Schwimmwagen"(yüzen otomobil) oluşturuldu. Bu henüz tamamlanmamış fabrikada toplamda 50.788 "Kubelwagen", 14.276 "Schwimmwagen", üretildi. Savaşın sonuna kadar da sadece 630 Beetle üretilmişti. "Servis ve Yedek Parça" departmanı Almanya çapında servis organizasyonunu kurmaya başladı. 1940'da 219 ana atölye, 842 ikincil atölye ve 1061 sözleşmeli atölye mevcuttu. Bunların çogunlugunun savaş sonunda sözleşmelerini yenilemeleri şaşırtıcı bir gelişmeydi, çünkü bu dönemde araçların üretimine henüz başlanmamıştı.

14 Ekim’de, savaş sonrasındaki 10.000 Volkswagen üretim hattından çıktı. Dikkat çekici bir nokta'da, savaş bittikten sonraki 2 haftada, geçmiş 7 senedeki toplam üretim kadar üretimin gerçekleştirilmesiydi. Standart salon versiyonunun 5.000 Mark olarak belirlenen fiyatı aracın şahıslar tarafından alımını zorlaştırıyordu.

1947′de Fabrika yönetimi, Hannover’deki ihracat fuarında yer alarak, Volkswagen’ı ihraç etmeye karar verdi. Devamında Dünya çapında elde edilen başarı göz önüne alınacak olursa, bu kararın ne kadar önemli oldugu görülür. İlk ithalatçı ve dağıtımcı, 1947’de sözleşmeyi imzalayan Hollanda’daki Pon kardeşlerdi.

Heinrich Nordhoff’un, Volkswagen fabrikasının yönetimini üstlenmesinden sonra 1948 Mayıs’ında, üretim hattından 25 000.Volkswagen çıktı. Şirketin tescilli bürosu Berlin’den Wolfsburg’a taşındı. Bu da normale dönüşü tamamlayan son adım oldu. "Kaplumbaga"nın inanılmaz yükselişi başladı.
Transporter oldu. Tıpkı kaplumbaga gibi, bu araç da eşsiz bir çıkış yaptı. Bu araç, Hollanda’lı ithalatçı Pon’a ait taslağın üzerinde geliştirilmis bir modeldir. Baz olarak, fabrikalardaki dahili taşıma için kullanılan "yassı araçlar" alındı.VW Transporter hafif ticari araç pazarında kendi alanında yeni bir tip aracı temsil etti ve zamanla kendi pazarını oluşturdu. "Tip 2" bir ticari aracın akla gelebilecek her türlü işlevine göre tasarlanmış olup, minibüs olarak da kullanılabilmekteydi. Yıl sonunda, günlük Transporter üretimi 60 adete çıkmıştı. Devam eden senelerde bu araç, Beetle'ın "en iyi satan modeli" oldu.

23 Mart’ta, Volkswagen do Brasíl S.A. , São Bernardo do Campo’da kuruldu. Böylece yabancı ülkede bulunan en önemli şube de kurulmuş oldu. Başlangıçta, Volkswagen São Paulo’da Almanya’dan gelen parçaların montajı yapılıyordu. Daha sonra Brezilya’daki para biriminin durumu, Volkswagen'ın aynı ülkede üretilen parçaları kullanmaya yönelmesine neden olmuştur. Bu ülkede yeterli teknoloji olmamasından dolayı, Volkswagen Almanya’daki tedarikçileri bu ülkede yatırım yapmaya teşvik ederek daha verimli bir ortak çalışma yapılmasını sağlamıştır. Wolfsburg fabrikası 8.Aralık’ta 250 000. ziyaretçisini kabul etti.

En son model, çift kişilik VW Karmann Ghia Cabriolet, Frankfurt Uluslararası Motor Fuarın’da sergilendi. 28 Aralık’ta, 2.000.000 Volkswagen Wolfsburg'taki üretim hattını terk etti.

"Kaplumbaga", halâ güvenilir ve sağlam bir araç oldugunu ispata devam ederek altıncı kıtada da kayda alınıp onaylanan ilk araç olarak "Antartika 1" ünvanını aldı. Wolfsburg’taki fabrikada VW 1200’ler için tam otomatik montaj hattı açılarak günlük üretimin ihtiyaca göre artması sağlandı. Volkswagen, 25.yılını Wolfsburg'a yeni gençlik merkezleri ve ana okulların inşasını finanse ederek kutladı. Güney Afrika şubesi %100 olarak Volkswagen tarafından satın alındı ve ismi "Volkswagen of South Africa Ltd. " olarak değişirildi. "Volkswagen-Leasing GmbH" firması kuruldu.

5 milyonuncu araç ihraç edildi. Volkswagen fabrikasının karakteristik oluşumu, inşaatın dört güç istasyonlu bacasının inşaatının bitimiyle tamamlandı. Otomobillere olan talep artarken Volkswagen, Ehra Lessien yakınlarında bir alan alarak tasarlanan araçların test alanı halie getirdi.

1973 Volkswagen Passat Mart ayında tanıtıldı. Bu model, gelecekte kişisel ihtiyaçlara uygun üretimi mümkün kılabilecek birçok teknik yeniliğe sahipti. Passat’ta önden çekiş, üstten eksantrik milli, 4 silindirli sıra motor, küçük dönüş çapı, birimsel çelik gövdeye sahipti. Bu model, Wolfsburg’ta üretimi 30 Mayıs'ta sona eren, hava soğutmalı, VW1600 modelinin yerini aldı.
Sonbaharda, dört kapılı, büyük bagaj kapılı Passat Variant tanıtıldı. Volkswagen'in 70’lerin basındaki buluşlarının bir örneği olan, dünya'da ilk defa plastik yakıt depolu üretilen model oldu. Volkswagen Nigeria Ltd. Kuruldu. Arap petrol ambargosu sonucu petrol krizine karşı Almanya’da Pazar günleri trafiğe çıkma yasağı getirildi.

1974 SCIROCCO – uzun bagajı, dört koltuklu, travers motorlu bir coupe araç üretildi. Wolfsburg "Kaplumbaganın sehri" oldu. Wolfsburg’taki kaplumbağa üretimi 11.916.519.araçtan sonra durduruldu.

Kaplumbaga üretimine Emden, Brüksel ve okyanus ötesinde günlük 3.000 adetlik üretimle devam edildi.Golf başarılı bir şekilde "Kaplumbaga"'nın yerini aldı. Yeni teknik konseptiyle, çabuk başarıya ulaştı ve Alman Motor Endüstrisi'nin en çok satan ürünü haline geldi.

1975 Mart ayında yeni Polo tanıtıldı. Modern geniş taşıma aracı olarak Nisan ayında Hannover fabrikasında 1.25 ton ile 1.75 ton arasında üç taşıma kapasite seçenekli LT modeli üretildi. Eylül ayında yapılan Frankfurt Otomobil Fuarı'nda Golf GTI tanıtıldı. Motor 1.6 lt. 110 hp gücünde idi.

1976 Üretime baslanmasından sadece 31 ay sonra, 1 milyonuncu Golf üretim hattından çıktı. Dizel modeli VW müsterilerine ilave bir çekicilik olarak sunuldu.30 milyonuncu Volkswagen üretildi.

1983′te Volkswagen modern "54. holü" açtığında ilk defa bir otomobilin son montajında otomasyon kullanılmış oldu. 300 farklı cıvatalama işlemi tam otomatik olarak yapılıyordu. Ayrıca 54. holde 4.000 isçi çalışıyordu. Golf’ün 2. jenerasyonu halka tanıtıldı. ilk Santana Çin'de üretildi.

1988, Braunschweig fabrikasının 50'inci yıldönümü idi. 1 Mart’ta bu bir "açılıs günü"yle kutlandı. İkbaharda Passat’ın 3. jenerasyonu tanıtıldı. 10.000.000'uncu Golf üretim hatından çıktı.

8 Mart’ta, Volkswagen Transporter 40. yılını kutladı. Beetle "Kaplumbağa" gibi bu araç, sınıfında büyük başarı elde etti. Üç jenerasyonda 6,7 milyon araç üretildi. 15 Eylül'de, 4. nesil Transporter tanıtıldı. Bu yeni modelde motor önde ve önden çekişliydi. Motorlar, 1,5lt. Diesel (45 kW) ile 2,5 lt. Benzinli (81 kW) arasında değişmekteydi.

1993 yılı basında Dr. Ferdinand Piëch Volkswagen AG Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendi. Eylül ayında Volkswagen, Frankfurt Otomobil Fuarı’nda dört yeni modelini sergiledi; Yeni Passat, Golf Variant, Golf Ecomatic ve Golf Convertible. Aralık ayında 65.000.000’uncu Volkswagen Wolfsburg’daki fabrikada montaj hattına geldi.

1994′te Golf 20. yılını kutlarken, Wolfsburg’daki fabrikada 15.000.000'uncu Golf montaj hattına geldi. Şubat ayında yeni POLO Paris’te dünyaya ilk kez tanıtıldı. Mayıs ayında 500.000'inci T4 üretildi.

1995 Haziran ayında SHARAN uluslararası bir organizasyonla dünya basınına tanıtılırken Eylül ayında Beetle’ın 60. yıl kutlamaları yapıldı. Eylül ayında Frankfurt Otomobil Fuarında üç dünya prömiyeri gerçekleşti: Polo Classic, Sharan ve konsept otomobil Noah. 1996 Mart ayında Volkswagen, Cenevre Otomobil Fuarı’nda yeni Beetle’ı tanıttı.

1997 Agustos ayında 4. jenerasyon Golf için yeni karoseri çalışmaları başladı. İlk 12 silindirli Volkswagen’in prömiyeri Tokyo Otomobil Fuarı'nda gerçekleşti. Ocak ayında New Beetle Amerika'da satışa sunuldu, kısa sürede 100.000’in üzerinde sipariş alındı. 1998 Mart ayında Volkswagen Racing Lupo halka tanıtıldı. Haziran ayında 18.000.000’uncu Golf 4. jenerasyonuyla üretim bandından çıktı. 1999 Lupo 3 lt. TDI’ın üretimine başlanması otomotiv tarihinde yeni bir sayfa açtı.

2000 yılında Servis ve iletişim merkezi olarak tanımlanan AutoStadt 1 Haziran’da Wolfsburg’da açıldı. 2001′de Golf e-generation üretilmeye başlandı. Volkswagen’in Microbus konsepti Ocak ayında ilk kez Detroit Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Subat ayında Passat W8’in dünya prömiyeri Cenevre Otomobil Fuarı'nda gerçekleşti. Temeli 27 Temmuz 1999’da atılan ve resmi açılısı 2002 yılında gerçeklesen Phaeton’un üretim yeri “Cam Fabrika”’nın üretim bölümü 11 Aralık 2001’de açıldı.

Ocak ayında Volkswagen’in konsept arazi aracı "Magellan"'ın dünya prömiyeri Detroit Otomobil Fuarı'nda gerçekleşti. Volkswagen’in lüks segmentteki temsilcisi Phaeton ilk kez Mart ayında Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtıldı. 19 – 22.03.2002 tarihleri arasında "Cam Fabrika" açılışı gerçekleşti. 2003 yılında Volkswagen-Touran satışa sunuldu.

İlk nesil Touran Mart 2003'te satışa sunulmuştur. İlk nesil Touran’da 1.6, 1.6 FSI, 2.0 FSI benzinli, 1.8 Turbo, 1.9 TDI ve 2.0 TDI dizel motorları bulunuyordu. 2007 yılı sonlarında ise makyajlandı ve ikinci nesline kavuştu. İkinci nesil Touran'da ise 1.4 TSI, 1.6, 2.0 FSI benzinli ve 2.0 TDI dizel motorları bulunur. 1.9 TDI dizel motor ise daha sonra satışa sunulacaktır. Yeni Touran'da ise park asistanı sistemi standart olarak bulunur.

Volkswagen Touareg, 2003 yılında Volkswagen grubu tarafından üretilen spor amaçlı taşıt (SUV). Audi ve Porsche markaları da gruba aittir. Touareg tasarımında Porsche Cayenne ve Audi Q7 ile benzer özellikler taşır. Bratislava, Slovakya’da üretilmektedir.

Volkswagen Tiguan, Volkswagen’nin 2007′de üretmeye başladığı kompakt SUV’dur. Platformunu Volkswagen Golf, Volkswagen Touran, Volkswagen EOS, Volkswagen Passat ve Audi Q3 ile paylaşmaktadır. Bu model Ağustos 2008′de Türkiye’de de satışa sunulmuştur.

Volkswagen Haberleri

  • Sigortacılarda Volkswagen korkusu!

    Otomobil, 12 Ekim 2015

    Sigortacılarda Volkswagen korkusu!

    Volkswagen emisyon skandalı, Alman sigorta şirketlerini kara kara düşündürmeye başladı. Açılan davaların sonucunu bekleyen şirketler, milyarlarca euroluk tazminat ödemek zorunda kalacak

  • Türkiye'ye büyük şok!

    Otomobil, 19 Mart 2014

    Türkiye'ye büyük şok!

    Alman otomobil devi Volkswagen, tercihini yaptı

  • Araç başına 1.000 dolar

    Otomobil, 19 Kasım 2015

    Araç başına 1.000 dolar

    Volkswagen, ABD'de 120 bin dizel araç sahibine 1000'er dolar verecek

    Volkswagen 2012'den memnun

    Otomobil, 26 Nisan 2012

    Volkswagen 2012'den memnun

    Alman otomotiv şirketi Volkswagen, ilk çeyrekte karını geçen yıl aynı çeyreğe göre ikiye katladı.

    Volkswagen skandalında yaşananlar buzdağının görünen kısmı mı?

    Otomobil, 24 Ekim 2015

    Volkswagen skandalında yaşananlar buzdağının görünen kısmı mı?

    VW’nin bir önceki modeli EA288 motora sahip araçlar manipülasyon şüphesiyle mercek altına alındı

  • Hayaldi gerçek oldu!

    Otomobil, 29 Haziran 2011

    Hayaldi gerçek oldu!

    Otomobiller artık kendi kendine gidecek!

  • Danıştay'dan Volkswagen kararı

    Otomobil, 29 Mart 2022

    Danıştay'dan Volkswagen kararı

    Volkswagen'in Türkiye'de yapacağı yatırım için fabrikanın kurulması planlanan ve sonra vazgeçilen, Manisa'nın Yunusemre ilçesindeki 3 bin 364 dönümlük arazi içinde yer alan 4 farklı parsel için Danıştay 6'ncı Dairesi 'Acele kamulaştırma' kararını iptal etti

  • Passat sedanın fişi çekiliyor!

    Otomobil, 07 Mart 2022

    Passat sedanın fişi çekiliyor!

    Volkswagen (VW), Touareg, Tiguan, Tiguan Allspace ve T-Roc’tan sonra, T-Cross ve Taigo’yu da satışa sunarak SUV segmentindeki model sayısını 6'ya çıkardı. Söz konusu 2 model ile birlikte T-Roc'un makyajlı versiyonunu da Türkiye'ye getiren VW, önümüzdeki dönemde satışlarının yarısının SUV'lardan oluşmasını hedefliyor. Volkswagen Binek Araç Genel Müdürü Gino Bottaro, "2024'ten itibaren satışa sunacağımız elektrikli SUV modellerimizle birlikte SUV sayımız 11 olacak. Bu yıl SUV satış oranımızın yüzde 50’ye çıkmasını planlıyoruz" dedi. Pandemi ve çip krizinin etkisiyle Passat sedanın bitişinin erkene çekildiğini de kaydeden Bottaro, "Sedan yerini Variant ve Alltrack seçeneklerine bırakıyor. Bu modellerimizi farklı donanım ve motor seçenekleri ile pazara sunacağız" diye konuştu. Yiğitcan Yıldız yazdı...

    Çip krizi VW'nin satışlarını eritti

    Otomobil, 10 Aralık 2021

    Çip krizi VW'nin satışlarını eritti

    Yıl başından bu yana devam eden küresel çip krizi, otomotiv sektöründe üretimleri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Son olarak, Alman otomotiv üreticisi Volkswagen (VW), Kasım ayında çip tedarikinde yaşanan sıkıntıların etkisiyle satışlarının yüzde 31.5 oranında azaldığını ve 616 bin 300 bin adede gerilediğini bildirdi

    Almanya'da Volkswagen'e dava açıldı

    Dünya, 09 Kasım 2021

    Almanya'da Volkswagen'e dava açıldı

    Almanya'da çevre örgütü Greenpeace, Alman otomobil üreticisi Volkswagen hakkında, yetersiz iklimi koruma önlemleri gerekçesiyle dava açtı.

  • VW-Ford işbirliği ilk meyvesini verdi

    Otomobil, 13 Ekim 2021

    VW-Ford işbirliği ilk meyvesini verdi

    Ford ve Volkswagen'in bundan yaklaşık 3 yıl önce yaptıkları anlaşma doğrultusunda geliştirilen ilk model ortaya çıktı. Buna göre, Ford'un yeni nesil Tourneo Connect modeli, markanın VW işbirliğinde geliştirdiği ilk araç oldu. Son jenerasyon VW Caddy ile aynı platform ve benzer tasarım öğelerini kullanan yeni Tourneo Connect'in 2022 yılında satışa sunulacağı belirtildi. 2 üreticinin işbirliği kapsamında, yeni nesil VW Amarok, bir sonraki Ford Ranger'ın teknolojisi ile üretilecek. Aynı şekilde, yeni nesil Ford Transit Connect ile yeni Volkswagen T7 de platform ve teknoloji ortaklığı yapacak

  • VW'den Avrupa'da batarya çıkarması!

    Otomobil, 12 Ekim 2021

    VW'den Avrupa'da batarya çıkarması!

    Yakın geçmişte Türkiye'ye yatırım kararı alan fakat sonradan bu kararından vazgeçen Alman otomotiv üreticisi Volkswagen (VW), Doğu Avrupa'da bir batarya fabrikası kurmaya hazırlanıyor. 2022'nin ilk yarısında detayların kesinleşeceği ve 2027'de üretimin başlayacağı fabrika için, Macaristan, Polonya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nin Alman şirketin radarında olduğu belirtildi. VW'nin, uzun vadede ise Avrupa'da 6 yeni batarya fabrikası açmayı planladığı öne sürüldü. Konuya ilişkin açıklamada bulunan bir şirket sözcüsü, "Bu karar için dikkate alınması gereken ülkenin koşulları, ekonomik ortamı, e-mobilite stratejisi ve sübvansiyon çerçevesidir" dedi

  • İkinci elde en çok satılanlar açıklandı

    Otomobil, 14 Eylül 2021

    İkinci elde en çok satılanlar açıklandı

    İkinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen otomotiv markası 20 bin 822 adetle Volkswagen oldu

    VW ve BMW'ye milyarlık "tekel" cezası

    Otomobil, 08 Temmuz 2021

    VW ve BMW'ye milyarlık "tekel" cezası

    Alman otomotiv üreticileri Volkswagen (VW) Grubu ve BMW, tekelcilik uygulamaları nedeniyle yaklaşık 1 milyar dolarlık cezaya çarptırıldı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, temiz emisyon teknolojisinin yayılmasını önlemek için iş birliği yaparak AB’nin tekelcilik karşıtı kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Volkswagen'e 502.4 milyon Euro, BMW'ye ise 372.8 milyon Euro ceza kesti. İki şirkete kesilen toplam ceza tutarı 875.2 milyon Euro'yu (1 milyar dolar) buluyor

    VW içten yanmalı motora veda edecek

    Otomobil, 28 Haziran 2021

    VW içten yanmalı motora veda edecek

    Dizel skandalı sonrası rotayı elektrikli araçlara kıran Volkswagen'in (VW), 2035 yılına kadar Avrupa'da içten yanmalı motorlu otomobil üretimini durduracağı bildirildi. Alman markanın yönetim kurulu üyesi Klaus Zellmer, Alman Münchner Merkur gazetesine yaptığı açıklamada, Volkswagen'in, Avrupa'da 2033 ve 2035 yılları arasında içten yanmalı motorlu araç işinden çıkacağını belirtti

  • Bayileri 'online'a taşıdı!

    Otomobil, 04 Haziran 2021

    Bayileri 'online'a taşıdı!

    Volkswagen, satış hizmetlerinin dijitalleştirilmesi yönündeki çalışmaları kapsamında, 'Volkswagen Live!' görüntülü görüşme uygulamasını devreye aldı. Uygulama sayesinde, özellikle pandemi döneminde Volkswagen Yetkili Satıcılarına gidemeyen müşterilerin showroomdaymış gibi ağırlanarak, görüntülü bir şekilde araç tanıtımı yapılacağı kaydedildi. Verilen bilgiye göre, markanın stok durumu, fiyat bilgisi ve ödeme koşulları hakkında bilgi verebileceği aktarıldı

  • 1 Nisan şakası başını yaktı!

    Otomobil, 03 Mayıs 2021

    1 Nisan şakası başını yaktı!

    1 Nisan şakası kapsamında ABD'de ismini 'Voltswagen' şeklinde değiştirdiğini açıklayan Alman otomotiv üreticisi Volkswagen, söz konusu şakanın bedelini ağır ödemek zorunda kalabilir. Şirketin eyleminin piyasalarda etkisine yönelik inceleme başlatan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Volkswagen'in 1 Nisan şakasının menkul kıymet yasasını ihlal edip etmediğine yönelik incelemelerde bulunuyor. Eğer soruşturma sonucunda herhangi bir ihlal tespit edilirse, Volkswagen, yatırımcılarını bilinçli şekilde yanıltarak hisselerinde yapay artış yarattığı gerekçesiyle ağır bir para cezasıyla karşı karşıya kalabilir

  • Alman markadan 'çip' uyarısı

    Otomobil, 26 Nisan 2021

    Alman markadan 'çip' uyarısı

    Otomotiv sektöründe bir süredir devam eden ve markaların üretiminde binlerce adetlik kayıp yaşatan çip krizi hakkında Alman Volkswagen'den (VW) dikkat çeken bir uyarı geldi. Şirketten yapılan açıklamada, Nisan-Haziran döneminde çip krizinin yaratacağı üretim kaybı yılın ilk çeyreğinden daha büyük olacak. Volkswagen Grubu markalarından Seat'ın Başkanı Wayne Griffiths de, Financial Times'a yaptığı açıklamada, "Tedarikçilerimiz ve Volkswagen Grubu bize, ikinci çeyrekte muhtemelen ilk çeyreğe göre daha önemli zorluklarla yüzleşmemiz gerektiğini söyledi" dedi. Araştırmalar, küresel otomotiv endüstrisinin çip tedariki nedeniyle yıl boyunca 964 bin adetlik kayıp yaşayacağını ortaya koyuyor

    Otomotivde en çok satanlar açıklandı

    Otomobil, 04 Nisan 2021

    Otomotivde en çok satanlar açıklandı

    Toplam otomotiv satışları sıralamasında ilk çeyrek itibarıyla Fiat 28 bin 460 adetle ilk sırada yer alırken, Volkswagen 21 bin 259 adetle ikinci ve Renault da 20 bin 111 adetle üçüncü oldu. En fazla satılan otomobil markası Fiat, en çok satılan hafif ticari araç markası da Ford olmaya devam etti. İlk çeyrekte 1 Bentley, 6 Ferrari, 3 Lamborghini, 9 Aston Martin, 15 Maserati ve 26 Jaguar satışı gerçekleştirildi